Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Haber

Haber

Fransız yayıncılığının Arap dünyasına ilgisi artıyor



Toplam oy: 814

Suriye'deki iç savaş yalnızca Suriye'yi değil, tüm dünyayı, özellikle de Ortadoğu ve Avrupa'yı pek çok açıdan yeniden şekillendireceğe benziyor. Örneğin Fransız yayıncılığını... The New York Times'ın yayımladığı habere göre Charlie Hebdo olaylarından ve ardından gelen Paris saldırılarından sonra Fransa'da ilgi gören kitapların profilinde ciddi bir değişim var. IŞİD'e ve genel olarak Arap dünyasına dair kurmaca-dışı kitaplara ilgi artarken, geçen yıl Fransa'nın çoksatar listelerinin zirvesinde olan Goncourt ödüllü Mathias Enard romanı Boussole, Boualem Sansal'in 2084'ü ve Michel Houllebecq'in Soumission'un da Arap dünyasına ve İslama odaklanan romanlar olması dikkat çekiyor.

 

Yayıncılık sektörü hakkında İngilizce yayın yapan internet sitesi Publishing Perspectives'e göre bu durumdan iki çıkarım yapmak mümkün: İlki artık Fransızcanın yalnızca Fransa'ya ait bir dil olmadığı. Fransız sömürge ülkelerinde büyüyen çok fazla Arap yazar bugün kitaplarını Fransızca üretiyor ve Fransa'da çoksatar listelerine girebiliyor. Arap dünyası ve IŞİD'e dair kitaplar buna örnek, nitekim pek çoğu Kuzey Afrika kökenli Araplar tarafından kaleme alınmış. 

 

Boualem Sansal

 


Diğer çıkarım ise yıllardır yazılan bu kitapların ancak toplumsal bir badire döneminde okunur hale gelmesi ve buna göre anlaşılmaya çalışılması. Cezayirli yazar Boualem Sansal'ın gelecekte kurulacak bir din diktatörlüğünü anlattığı çoksatar kitabı 2084'ün "Sansal'ın Fransa'nın güncel bir meselesinde kendisini araması" olarak nitelenmesine verdiği cevap niçin bu çıkarımın önemli olduğunu anlatıyor: "Ben 15 yıldır İslamcılığın dönüşümü üzerine yazıyorum. Kendimi Fransa'nın güncel meselelerinde arıyor değilim..." Bu noktada Faslı yazar Abdellah Taia'nın kısa süre önce verdiği bir röportajında söylediği şu sözleri hatırlamak lazım: "Fransızca yazan Arap yazarların ya otoriter bir güce ya da İslamcılık'a teslim olması bekleniyor. Biz bir sosyal çatışmanın berraklaştığı figürler haline geldik."

 

Sorunsuzca yaşayabilmek için birbirine muhtaç olan bu iki kültürün yayıncılık üzerinden teması bakalım neye evrilecek. 

 

 

 


 

EB

 


Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Haber Yazıları

İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali (İTEF) İtalya Özel programıyla sanatseverlerin karşısına çıkıyor. 23-27 Ağustos 2021 tarihleri arasında ekranlara gelecek olan etkinlikler sayesinde İtalya'ya ve İtalyan edebiyatına uzanan yeni bir yol açılacak.

 

 

Sanat Kritik’in yeni podcast serisi, Seval Şahin’in editörlüğünde dinleyicilerle buluşuyor. “Yaz Sıcağında Bir Esinti” başlıklı serinin ilki 120. doğum yıldönümü vesilesiyle Ahmet Hamdi Tanpınar’a ayrıldı. Dergâh Yayınları’nın desteğiyle hayata geçen projeye farklı alanlardan birçok yazar, şair, sanatçı ve akademisyen katıldı.

Kültür Sanat Şehir dergisi Z, 5. kez okur karşısında. Zeytinburnu Belediyesi tarafından yayımlanan tematik dergi, “kütüphane” konusunu mercek altına alıyor. 508 sayfa boyunca insanlık tarihinin bilinen en eski dönemlerinden günümüze kadar farklı kültürlerde kütüphanenin seyri, kütüphanenin unsurları, kütüphaneciler, kütüphane sahipleri ve kütüphane literatürü inceleniyor. 

Türk edebiyatının usta ismi Sait Faik Abasıyanık'ın hatırasını yaşatmak amacıyla her yıl bir öykücüye verilen "Sait Faik Hikâye Armağanı" bu kez Şermin Yaşar'ın oldu.

 

Sosyal medya paylaşımları, konuşmalar, anketler, veriler gösteriyor ki pandemi günlerinde evde geçen zamanın ciddi bir kısmını kitaba ayırdık. Türkiye ve dünya genelinde İNSAMER'in yaptığı araştırma kitap yayımı ve okuma oranlarındaki artışa odaklanıyor. Kitapyurdu ve Idefix sitelerinden alınan veriler de korona istatistiklerine katkı sunuyor.

 

 

 

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.