Suriye'deki iç savaş yalnızca Suriye'yi değil, tüm dünyayı, özellikle de Ortadoğu ve Avrupa'yı pek çok açıdan yeniden şekillendireceğe benziyor. Örneğin Fransız yayıncılığını... The New York Times'ın yayımladığı habere göre Charlie Hebdo olaylarından ve ardından gelen Paris saldırılarından sonra Fransa'da ilgi gören kitapların profilinde ciddi bir değişim var. IŞİD'e ve genel olarak Arap dünyasına dair kurmaca-dışı kitaplara ilgi artarken, geçen yıl Fransa'nın çoksatar listelerinin zirvesinde olan Goncourt ödüllü Mathias Enard romanı Boussole, Boualem Sansal'in 2084'ü ve Michel Houllebecq'in Soumission'un da Arap dünyasına ve İslama odaklanan romanlar olması dikkat çekiyor.
Yayıncılık sektörü hakkında İngilizce yayın yapan internet sitesi Publishing Perspectives'e göre bu durumdan iki çıkarım yapmak mümkün: İlki artık Fransızcanın yalnızca Fransa'ya ait bir dil olmadığı. Fransız sömürge ülkelerinde büyüyen çok fazla Arap yazar bugün kitaplarını Fransızca üretiyor ve Fransa'da çoksatar listelerine girebiliyor. Arap dünyası ve IŞİD'e dair kitaplar buna örnek, nitekim pek çoğu Kuzey Afrika kökenli Araplar tarafından kaleme alınmış.
Boualem Sansal
Diğer çıkarım ise yıllardır yazılan bu kitapların ancak toplumsal bir badire döneminde okunur hale gelmesi ve buna göre anlaşılmaya çalışılması. Cezayirli yazar Boualem Sansal'ın gelecekte kurulacak bir din diktatörlüğünü anlattığı çoksatar kitabı 2084'ün "Sansal'ın Fransa'nın güncel bir meselesinde kendisini araması" olarak nitelenmesine verdiği cevap niçin bu çıkarımın önemli olduğunu anlatıyor: "Ben 15 yıldır İslamcılığın dönüşümü üzerine yazıyorum. Kendimi Fransa'nın güncel meselelerinde arıyor değilim..." Bu noktada Faslı yazar Abdellah Taia'nın kısa süre önce verdiği bir röportajında söylediği şu sözleri hatırlamak lazım: "Fransızca yazan Arap yazarların ya otoriter bir güce ya da İslamcılık'a teslim olması bekleniyor. Biz bir sosyal çatışmanın berraklaştığı figürler haline geldik."
Sorunsuzca yaşayabilmek için birbirine muhtaç olan bu iki kültürün yayıncılık üzerinden teması bakalım neye evrilecek.
EB
Yeni yorum gönder