Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Haber

Haber

Geçen haftanın düşünce özgürlüğü ihlalleri (23 Eylül 2011)



Toplam oy: 881

Vekillere internet sansürü; işçiler kadro, savcı 27 yıl hapis istedi; altı ayda 1356 BDP’li tutuklandı; öğrencilerin ifade özgürlüğü raporu açıklandı; Yılmaz Güney TRT’de yasaklı; Dink ailesi avukatları salonu terk etti; özerklik talebine soruşturma....

 

 

 

 

Vekillere internet sansürü


TBMM Başkanlığı, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'nın (TİB), yasaklı listesinde yer almamasına rağmen eşcinsel örgütlerin kurduğu 'Kaos GL ve Lambdaistanbul adlı derneklerin web sitelerine erişimi engelledi. Akşam gazetesinin haberine göre, meclis binasından bu sitelere bağlanmak isteyen vekillerin karşısına, “sınırlı erişim”, “homosexuality” ve “çalışmalarınız için gerekliyse form doldurun” uyarıları çıkıyor. Meclis yönetiminin filtrelediği sitelere girmek isteyenlerin adı, soyadı, sicil numarası, görevi, e-posta adresi, telefon numarası ve niçin erişim istediğini bildirmesi isteniyor.

 

 

 


 

 

 

“Altı ayda 1356 BDP’li tutuklandı”

 

Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Hukuk ve İnsan Haklarından Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Meral Beştaş, son altı ayda, BDP üye ve yöneticisi toplam 1356 kişinin tutuklandığını açıkladı. Beştaş, 14 Nisan 2009'dan beri üç binden fazla Kürt siyasetçinin tutuklandığını ve resmi verilere göre, son altı ay hariç 192 bin kişinin Terörle Mücadele Kanunu (TMK) ve Türk Ceza Kanunu'ndaki (TCK) “örgüt üyeliği” ve “örgüte yardım yataklıktan” yargılandığını söyledi. Beştaş, bu operasyonların Başbakan Erdoğan’ın talimatıyla başladığını iddia etti; bunun da yargının bağımsız olmadığının delili olduğunu savundu.

 

 

 


 

 

 

Özerklik talebine soruşturma

 

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, BDP'nin ‘demokratik özerklik’ ifadesini tüzüğüne eklediği 4 Eylül tarihli kongresini incelemeye aldı. Milliyet’in haberine göre Başsavcılık, kongreyi, özellikle “demokratik özerklik” amacının tüzüğe konulması yönüyle değerlendiriyor. Kongrede Siyasi Partiler Yasası'na aykırılık tespit edilirse Anayasa Mahkemesi'ne parti hakkında dava açılabilecek.

 

 

 


 

 

İşçiler kadro, savcı 27 yıl hapis istedi

 

22 Ağustos’ta Dev Sağlık-İş ve SES sendikalarının yöneticileri ile 300 kadar taşeron işçi, Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi’nde temizlik ve destek hizmetleri ihalelerinin yapılacağı salonun önünde oturma eylemi yaptı. Kadrolu iş isteyen 25 eylemciye dava açıldı. İki ihaleyi engellemekle suçlanan her bir eylemci hakkında, bir ihaleden 12 yıl olmak üzere toplam 24 yıl, polislere görevlerini yaptırmadıkları için de 3 yıl hapis cezası isteniyor.

 

 

 


 

 

Dink ailesi avukatları salonu terk etti

 

Hrant Dink cinayeti davasının 20. duruşmasında esas hakkındaki görüşü için savcıya söz verildi. Dink ailesi avukatları ise bu duruma henüz delillerin tam olarak toplanmadığını belirterek itiraz etti. Savcının mütalaa verdiği davada avukatlarla beraber duruşmayı izleyenler de mahkeme salonunu terk etti. Savcı Hikmet Usta ‘Ergenekon örgütünün Trabzon hücresi tarafından’ işlendiğini fakat hücre ile örgütün merkezi arasında bağın ortaya konamadığını, bu bağı gösteren bazı telefon görüşmelerinin Trabzon Emniyeti tarafından silindiğini savundu. Mütalaada, aralarında Tuncel ve Hayal’in de olduğu 7 sanık için ikişer kez ağırlaştırılmış müebbet istendi.


 
Dink ailesi avukatlarından Hakan Bakırcıoğlu, telefon kayıtlarını imha eden Trabzon Emniyeti’nin mercek altına alınması gerektiğini söyledi. Bakırcıoğlu TİB’in, o günkü kamera kayıtlarında telefonla konuşan şüphelileri tespit edemediğini, mahkeme kanalıyla istenen iletişim bilgilerine GSM şirketlerinden yanıt gelmediğini ifade etti. Bakırcıoğlu ayrıca MİT’e dönük soruşturma yapılmamasını ve cinayetin Alperen Ocakları’nda örgütlendiği beyanının üzerinde durulmamasını eleştirdi.

 

 

 


 

 

 
Nedim Şener beraat etti

 

Ergenekon davası kapsamında Silivri Cezaevi’nde tutuklu bulunan gazeteci Nedim Şener’in, 19 Kasım 2009 tarihli Milliyet gazetesinde yayınlanan “Milyon Dolarlık Evlilik Kontratı” haberi sebebiyle yargılandığı dava sonuçlandı. Şener, Cem Uzan’ın özel hayatının gizliliğini ihlal etmekle suçlanıyordu. Bakırköy 2. Asliye Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmaya katılan Mahkeme, “Toplumun bilgilendirmesi amacıyla haberi yaptım” diyen Şener’in beraatine karar verdi.

 

 

 


 



Yılmaz Güney TRT’de yasaklı

 

Adana’da düzenlenen Uluslararası Altın Koza Film Festivali kapsamında ‘Adanalı Sanatçılar Gecesi’ düzenlendi. “Yılmaz Güney Belgeseli’ gösteriminin yapıldığı gecede söz alan Fatoş Güney, şu sözlerle Yılmaz Güney’in hala yasaklı olduğuna dikkat çekti:


 
“Başbakan'ın sözü beni umutlandırmıştı. ‘Yılmaz Güney'in filmlerine eğer kulak verilseydi, Türkiye bugün bu halde olmayabilirdi’ demişti. Bundan yola çıkarak Yılmaz Güney'in özgürlüğünü konuştuğunu düşünmüştüm. Bu, ne yazık ki hala mümkün değil. Güney'in filmleri TRT 6'da da yayınlanamıyor. Biz Kürtçe dublajlarını gerçekleştirdik, ama henüz yayınlanmıyor. En kısa zamanda devlet televizyonlarında Yılmaz Güney filmlerini görmek istiyoruz.”

 

 

 


 

 
 

Öğrencilerin ifade özgürlüğü raporu açıklandı

 

Öğretim üyeleri, avukatlar, Türk Tabipleri Birliği ve Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) temsilcilerinden oluşan bağımsız bir heyet “Üniversite Öğrencilerinin İfade Özgürlüğünün Toplu Kullanımı” başlıklı bir rapor hazırladı. Raporu kamuoyuna Adli Tıp Uzmanlar Derneği'nden Dr. Ümit Ünüvar, barodan Yesinil Yeşilyurt ve Arzu Becerik, TİHV Başkanı Şebnem Korur Fincancı ile Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu tanıttı. Kaboğlu, üniversite öğrencilerinin ifade özgürlüğü kapsamında yaptıkları eylemlerin engellenmesine ve öğrencilerin pankart açmak, slogan atmak gibi sebeplerden tutuklanmasına dikkat çekti. Avukat Yeşilyurt, öğrencilerin beraat etse bile, yurtlardan atılarak ve eğitim kredilerinin kesilmesiyle mağdur edildiğini söyledi. Dr. Ümit Ünüvar da, üniversite öğrencilerine kolluk kuvvetlerince uygulanan şiddetin ‘tıbbi belgelemede eksiklikler’ olduğu için cezasız kaldığını ifade etti. Ünüvar, çok sık ve yoğun kullanılan biber gazının da insan sağlığına çok ciddi zararları olduğunu belirtti.


 
Raporda, 2011-2012 eğitim yılında üniversite öğrencilerine yönelik ihlalleri kontrol etmek için “Üniversite İzleme ve Gözleme Birimi” kurma kararı alındı.

 

 

 


 

 

 

Sivas katliamını yazınca işinden kovuldu


2 Temmuz 1993′te Sivas Madımak otelinde yakılarak öldürülen 33 kişiden biri olan şair Metin Altıok’un kızı Zeynep Altıok, katliam ile ilgili yaptığı açıklamalar nedeniyle Doğuş Üniversitesi’ndeki işinden atıldığını açıkladı. Zeynep Altıok konuyu 22 Eylül’de twitter adresinden duyurdu:


 
“Çalıştığım ‘eğitim’ kurumundaki görevime Sivas Katliamı ile ilgili açıklamalarım sakıncalı bulunduğu için son verildi.”

 

 

 

 


 

 

 

 Bu haftanın ifade özgürlüğü duruşmaları


 
Sanık                               : Hacı Orman ve 26 kişi
Mahkeme ve duruşma tarihi : Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi, Duruşma Tarihi: 29 Eylül 2011, Saat: 09:40
Açıklama                            : Atılım gazetesi ve Sanat ve Hayat Dergisi'nin yayın komisyon başkanlığını yürüten Kutsiye Bozoklar'ın cenaze törenine katılanlar hakkında açılan davada sanıklar, cenaze töreninde yapılan konuşmalar ve atılan sloganlar sebebiyle yargılanıyor.

 

 

 


 

 

 

Geçen haftanın ifade özgürlüğü duruşmaları:

 
 
·         Muhabir Serkan Ocak ve Ertan Kılıç’a Balyoz soruşturmasıyla ilgili operasyonların devam ettiği tarihte Radikal gazetesinde yayımlanan 'Hükümeti devirecek miydiniz?' başlıklı haber nedeniyle açılan dava Bakırköy 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Mahkeme, TCK 285., 288., 334. ve 336. maddeler uyarınca açılan davada sanıkların beraatine karar verdi.

Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Haber Yazıları

İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali (İTEF) İtalya Özel programıyla sanatseverlerin karşısına çıkıyor. 23-27 Ağustos 2021 tarihleri arasında ekranlara gelecek olan etkinlikler sayesinde İtalya'ya ve İtalyan edebiyatına uzanan yeni bir yol açılacak.

 

 

Sanat Kritik’in yeni podcast serisi, Seval Şahin’in editörlüğünde dinleyicilerle buluşuyor. “Yaz Sıcağında Bir Esinti” başlıklı serinin ilki 120. doğum yıldönümü vesilesiyle Ahmet Hamdi Tanpınar’a ayrıldı. Dergâh Yayınları’nın desteğiyle hayata geçen projeye farklı alanlardan birçok yazar, şair, sanatçı ve akademisyen katıldı.

Kültür Sanat Şehir dergisi Z, 5. kez okur karşısında. Zeytinburnu Belediyesi tarafından yayımlanan tematik dergi, “kütüphane” konusunu mercek altına alıyor. 508 sayfa boyunca insanlık tarihinin bilinen en eski dönemlerinden günümüze kadar farklı kültürlerde kütüphanenin seyri, kütüphanenin unsurları, kütüphaneciler, kütüphane sahipleri ve kütüphane literatürü inceleniyor. 

Türk edebiyatının usta ismi Sait Faik Abasıyanık'ın hatırasını yaşatmak amacıyla her yıl bir öykücüye verilen "Sait Faik Hikâye Armağanı" bu kez Şermin Yaşar'ın oldu.

 

Sosyal medya paylaşımları, konuşmalar, anketler, veriler gösteriyor ki pandemi günlerinde evde geçen zamanın ciddi bir kısmını kitaba ayırdık. Türkiye ve dünya genelinde İNSAMER'in yaptığı araştırma kitap yayımı ve okuma oranlarındaki artışa odaklanıyor. Kitapyurdu ve Idefix sitelerinden alınan veriler de korona istatistiklerine katkı sunuyor.

 

 

 

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.