Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Haber

Haber

Gülüm Dağlı İdefix'in Yazar Seçkileri'ni değerlendirdi



Toplam oy: 665
Gabriel Garcia Marquez
Can Yayınları

Milliyet gazetesi yazarı Gülüm Dağlı dünkü yazısında, 9. İdefix Sanal Fuarı kapsamında İdefix'in ziyaretçilerine sunduğu Yazar Seçkileri bölümünü değerlendirdi.




"En çok hangi kitabın adı söylendi" sorusu ile yola çıktığını belirten Dağlı, sorunun cevabını bulmak için zaman ve para harcamaktan kaçınmadığına değiniyor.



Dağlı'nın araştırmasına göre; Gabriel Garcia Marquez'in Yüzyıllık Yalnızlık adlı romanı, 120 kişinin oylarına göre en çok tercih edilen roman.


Marques'in hemen ardından Oğuz Atay'ın Tutunamayanlar adlı romanının ikinci sırada yer almasına biraz şaşırdığını belirten Dağlı, listede yer alan kitapların çeşitliliğine dikkat çekiyor:



"Atatürk'ün Nutuk'u söyleyen de var, Kürt Müziği, Danları ve Şarkıları adlı araştırma kitabının adını verenlerde var..."

 

İşte en çok oy alan 10 roman:


1. Gabriel Garcia Marquez, Yüzyıllık Yalznılık 16 kişi



2. Oğuz Atay, Tutunamayanlar 15 kişi



3. Cervantes, Don Kişot  14 kişi



4. Yaşar Kemal, İnce Memed 12 kişi



5. Sabahattin Ali, Kürk Mantolu Madonna 10 kişi



6. Ahmet Hamdi Tanpınar, Huzur 10 kişi



7. Dostoyevski, Suç ve Ceza 10 kişi



8. Tolstoy, Anna Karenina 10 kişi



9. Ahmet Hamdi Tanpınar, Saatleri Ayarlama Enstitüsü 9 kişi



10. Antoine de Saint-Exupery, Küçük Prens 9 kişi

 

 

Gülüm Dağlı'nın yazısının tamamı:

 


TÜM ZAMANLARIN EN iYi 10 KiTABI

 


İdefix.com’da süren Sanal Kitap Fuarı kapsamında, yazar, eleştirmen ve sanatçılara “Sizce en iyi 10 kitap hangisi?” diye soruldu. 120 kişinin yanıt verdiği araştırmada, en çok hangi kitabın adı söylendi dersiniz?

 

“En çok hangi kitabın adı söylendi?” sorusu aklımı esir aldığı anda yorgun düştüm. Çünkü bu sorunun cevabını bulmak için 120 kişinin adını söylediği 10 kitabı incelemek gerekiyordu. Bu işe ciddi vakit, sonunda da para harcadığımı itiraf edeyim. Bahsettiğim 120 kişi arasından en sevdiklerim, aralarında okumadıklarımın da olduğu kitapların adını vermiş. Bu da beni doğruca ‘alışveriş sepetine at’ butonuna yöneltti. Attıkça attım ve sonunda battım.

 

 

Latin edebiyatının en iyisi

 

 

120 kişinin adını verdiği  780 kitabın içinde, adı en çok söylenen, ‘Yüzyıllık Yalnızlık’... Nobel Edebiyat Ödülü sahibi Gabriel Garcia Marquez’in  1967’de yayımladığı bu romanın, Türkiye’deki ilk baskısı 1984’te Can Yayınları tarafından yapıldı. Yani yayımlandıktan tam 17 yıl sonra Türk okurlarla buluşabildi... Sonrasında onlarca kez tekrar basıldı ve ‘çok satanlar’ listesinde de uzunca süre konakladı. Marquez’in bu bol karakterli, çok hüzünlü ve okurken sık sık cümlelerinin altı çizilen romanı, herkesi çok etkiliyor. ‘Yüzyıllık Yalnızlık’, Marquez’in ve hatta Latin edebiyatının en zevkli eseri. Okumayan çok şey kaçırır.

 

 

İkinciliğin sahibi bir Türk

 

 

Aslında bu tip ‘listeleme’ durumlarında adalet pek işlemez. Bazı isimler her zaman ‘politik’  kitapların ismini verdiği için durumlar karışır, içinden çıkılmaz hale gelir. Burada da Atatürk’ün ‘Nutuk’unu söyleyen de var, ‘Kürt Müziği, Dansları ve Şarkıları’ adlı araştırma kitabının adını veren de var... Bu tuhaflığa rağmen sonucun gayet adil olduğunu düşünüyorum. Lakin yine de “Şaşırmadım, bu neticeyi bekliyordum” desem yalan olur! ‘Tutunamayanlar’ın birinci olacağına, hatta en yakın rakibine ciddi fark atacağına bayağı emindim; sorsalar iddiaya bile girerdim. Ama ‘Tutunamayanlar’ın ismi, 15 kişi tarafından söylenerek, ‘Yüzyıllık Yalnızlık’ın gerisinde kalmış. Oğuz Atay’ın kült mertebesine erişen ve ‘hayat felsefesi’ olarak benimsenen romanı, ‘Yüzyıllık Yalnızlık’ın hüzünlü güzelliğini geçememiş.

 

Lafı uzatarak meraklı okuyucuları bekletmek istemem. Listenin geri kalanını aşağıda görüyorsunuz. Aralarında Tahsin Yücel, Hakan Günday, Asuman Büke, Ferit Edgü gibi yetkin isimlerin olduğu 120 kişi bu kitapları seçti.
Son söz olarak bir de öneride bulunayım. Eğer listede okumadığınız varsa hemen ‘alışveriş sepetine at’ın. İdefix’te şu sıra belli oranlarda indirim de var.

 

 

1- Gabriel Garcia Marquez, ‘Yüzyıllık Yalnızlık’, 16 kişi


2- Oğuz Atay, ‘Tutunamayanlar’, 15 kişi


3- Cervantes, ‘Don Kişot’, 14 kişi


4- Yaşar Kemal, ‘İnce Memed’, 12 kişi


5- Sabahattin Ali, ‘Kürk Mantolu Madonna’, 10 kişi


6- Ahmet Hamdi Tanpınar, ‘Huzur’, 10 kişi


7- Dostoyevski, ‘Suç ve Ceza’, 10 kişi


8- Tolstoy, ‘Anna Karenina’, 10 kişi


9- Ahmet Hamdi Tanpınar, ‘Saatleri Ayarlama Enstitüsü’, 9 kişi


10- Antoine de Saint-Exupery, ‘Küçük Prens’, 9 kişi

 

 

 

 

Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Haber Yazıları

İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali (İTEF) İtalya Özel programıyla sanatseverlerin karşısına çıkıyor. 23-27 Ağustos 2021 tarihleri arasında ekranlara gelecek olan etkinlikler sayesinde İtalya'ya ve İtalyan edebiyatına uzanan yeni bir yol açılacak.

 

 

Sanat Kritik’in yeni podcast serisi, Seval Şahin’in editörlüğünde dinleyicilerle buluşuyor. “Yaz Sıcağında Bir Esinti” başlıklı serinin ilki 120. doğum yıldönümü vesilesiyle Ahmet Hamdi Tanpınar’a ayrıldı. Dergâh Yayınları’nın desteğiyle hayata geçen projeye farklı alanlardan birçok yazar, şair, sanatçı ve akademisyen katıldı.

Kültür Sanat Şehir dergisi Z, 5. kez okur karşısında. Zeytinburnu Belediyesi tarafından yayımlanan tematik dergi, “kütüphane” konusunu mercek altına alıyor. 508 sayfa boyunca insanlık tarihinin bilinen en eski dönemlerinden günümüze kadar farklı kültürlerde kütüphanenin seyri, kütüphanenin unsurları, kütüphaneciler, kütüphane sahipleri ve kütüphane literatürü inceleniyor. 

Türk edebiyatının usta ismi Sait Faik Abasıyanık'ın hatırasını yaşatmak amacıyla her yıl bir öykücüye verilen "Sait Faik Hikâye Armağanı" bu kez Şermin Yaşar'ın oldu.

 

Sosyal medya paylaşımları, konuşmalar, anketler, veriler gösteriyor ki pandemi günlerinde evde geçen zamanın ciddi bir kısmını kitaba ayırdık. Türkiye ve dünya genelinde İNSAMER'in yaptığı araştırma kitap yayımı ve okuma oranlarındaki artışa odaklanıyor. Kitapyurdu ve Idefix sitelerinden alınan veriler de korona istatistiklerine katkı sunuyor.

 

 

 

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.