Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Haber

Haber

Günter Grass: "Bir daha roman yazmayacağım"



Toplam oy: 646

Nobel Edebiyat Ödülü sahibi Günter Grass, bir daha roman yazmayacağını açıkladı. Yazın kariyeri boyunca edebiyat dünyasının sınırlarını fersah fersah aşan tartışmalara imza atan Grass, romanla ilişkisini bitirmesinin gerekçesi olarak ise sağlığını gösterdi.

 

Almanya’da Passauer Neue Presse’e konuşan Grass, “Şimdi 86 yaşındayım. Bir romanla daha başa çıkabileceğimi hiç sanmıyorum” dedi. 1999’da “tarihin unutulmuş yüzünü betimleyen eğlenceli kara masallarıyla” Nobel Edebiyat Ödülü’ne değer görülen Grass, “Sağlığım, bir roman yazmak için gerekli olan 5-6 yıllık bir projeye başlamama izin vermez” dedi.

 

Çok arkadaş hiç arkadaştır

 

Günter Grass, zamanını suluboya resim çalışmalarına vakfettiğini dile getirdi. Yazıyla ilişkisini artık “kısa metinler” kaleme almak olarak kurgulayan Grass, bu “yaratıcı faaliyet” sonucunda “ilk metinler”in oluşmaya başladığını da sözlerine ekledi.

 

Günter Grass, sosyal medyadan pek hazzetmediğini de belirtti. Çocuklarının ve torunlarının sürekli Facebook’tan bahsettiğini söyleyen Grass, “Bunlardan biri gelip de ‘Facebook’ta 500 arkadaşım var’ dediğinde ister istemez çekincelerim oluşuyor. Ben de diyorum ki; 500 arkadaşı olanın hiç arkadaşı yoktur” dedi. Grass, sosyal medyayla ilişkisi bakımından kendini “biraz dinozor gibi” hissettiğini de sözlerine ekledi.

 

“Alman Edebiyatı” tabirini reddederek “Almanca Edebiyat” ifadesini kullanmayı tercih eden Günter Grass, gerek romanlarıyla gerekse politik duruşuyla pek çok tartışmaya yol açtı.

 

1959 tarihli büyük romanı Die Blechtrommet / Teneke Trampet’le edebiyat dünyasında esaslı bir yer edineceğinin sinyallerini veren Günter Grass, 2006’da Soğanı Soyarken’de “İnanmış bir Genç Nazi’ydim ben; faşizmin neferlerinin arasında uygun adım yürümüştüm” itirafıyla Waffen SS üniformasıyla savaşa gittiğini de açıklamıştı.

 

Yunan krizinden Avrupa’yı sorumlu gösteren Europas Schande / Avrupa’nın Ayıbı şiiriyle şimşekleri üzerine çeken Grass, 2012’de de Söylenmesi Gereken adlı şiiriyle İsrail’in nükleer politikasının dünya barışını tehdit ettiğini öne sürmüş; sonrasında İsrail’de persona non grata ilan edilmişti.

 

Böyle özgür olamayız

 

Günter Grass; eski NSA sistem analisti Edward Snowden’ın ortaya çıkardığı Amerikan Ulusal Güvenlik Kurumu’nun (NSA) izleme skandalı hakkında geçen ay “Böyle sürekli gözlem altında tutulan bir insan özgür değildir” diyerek skandalı kınamıştı.

 


 

Kaynak: El Mundo - Taraf

Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Haber Yazıları

İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali (İTEF) İtalya Özel programıyla sanatseverlerin karşısına çıkıyor. 23-27 Ağustos 2021 tarihleri arasında ekranlara gelecek olan etkinlikler sayesinde İtalya'ya ve İtalyan edebiyatına uzanan yeni bir yol açılacak.

 

 

Sanat Kritik’in yeni podcast serisi, Seval Şahin’in editörlüğünde dinleyicilerle buluşuyor. “Yaz Sıcağında Bir Esinti” başlıklı serinin ilki 120. doğum yıldönümü vesilesiyle Ahmet Hamdi Tanpınar’a ayrıldı. Dergâh Yayınları’nın desteğiyle hayata geçen projeye farklı alanlardan birçok yazar, şair, sanatçı ve akademisyen katıldı.

Kültür Sanat Şehir dergisi Z, 5. kez okur karşısında. Zeytinburnu Belediyesi tarafından yayımlanan tematik dergi, “kütüphane” konusunu mercek altına alıyor. 508 sayfa boyunca insanlık tarihinin bilinen en eski dönemlerinden günümüze kadar farklı kültürlerde kütüphanenin seyri, kütüphanenin unsurları, kütüphaneciler, kütüphane sahipleri ve kütüphane literatürü inceleniyor. 

Türk edebiyatının usta ismi Sait Faik Abasıyanık'ın hatırasını yaşatmak amacıyla her yıl bir öykücüye verilen "Sait Faik Hikâye Armağanı" bu kez Şermin Yaşar'ın oldu.

 

Sosyal medya paylaşımları, konuşmalar, anketler, veriler gösteriyor ki pandemi günlerinde evde geçen zamanın ciddi bir kısmını kitaba ayırdık. Türkiye ve dünya genelinde İNSAMER'in yaptığı araştırma kitap yayımı ve okuma oranlarındaki artışa odaklanıyor. Kitapyurdu ve Idefix sitelerinden alınan veriler de korona istatistiklerine katkı sunuyor.

 

 

 

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.