Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Haber

Haber

Haftanın "edebi" etkinlikleri



Toplam oy: 390

İstanbul'da bu hafta da yolu edebiyatla kesişen birçok etkinlik var.

 

Bunlardan öne çıkanları derledik:

 

Fuar - CNR Kitap Fuarı

 

150'nin üzerinde yayınevinin 250 marka ile katıldığı fuar, İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve İBB Kültür AŞ tarafından destekleniyor. İlk kez düzenlenen fuarda Ahmet Ümit, Ataol Behramoğlu, Ayşe Kulin, Cem Mumcu, Doğan Yurdakul, Ediz Hun, Engin Noyan, Erdal Sarızeybek, Fikri Sağlar, Prof. Dr. İlber Ortaylı, İpek Ongun, İskender Pala, Prof. Dr. Mim Kemal Öke, Mustafa Mutlu, Nevzat Tarhan, Sinan Akyüz, Ümit Zileli, Yalvaç Ural, Prof. Dr. Zekeriya Beyaz gibi isimler yer alacak. Kitap satışının yanı sıra imza günleri, tiyatro gösterileri, konferans ve söyleşiler düzenlenecek.

 

Tarih: 1- 9 Mart
Saat: 10.00 - 19.00
Mekan: CNR EXPO Yeşilköy

 

Söyleşi - Türkçe Yazmak Fransızca Okunmak

 

Ahmet Soysal’ın yönettiği söyleşide konuk olarak yazar Sema Kaygusuz yer alıyor. Yere Düşen Dualar ve Yüzünde Bir Yer adlı eserleri Fransızcaya çevrilen Kaygusuz, söyleşide Türkiye’deki bir yazar olarak toplumla ilişkisini değerlendiryor.

 

Tarih: 7 Mart Cuma
Saat: 19:00
Mekan: Fransız Kültür Merkezi – Beyoğlu/İstanbul

 

Tiyatro - 100

 

Yazar Gabriel Garcia Marquez’in Yüzyıllık Yalnızlık kitabından esinlenerek yazılan oyun, yaşamlarını kaybetmiş 4 insanın ölümle hayat arasındaki hikayesini anlatıyor. Neil Monaghan, Diene Petterle ve Christopher Heimann tarafından yazılan oyunu Başak Parlak, Cansu Diktaş, Giray Altınok, Kemal Uçar, Müge Çakır ve Nihat Dirik canlandırıyor.

 

Tarih: 7 Mart Cuma
Saat: 20:00
Mekan: Hayal Perdesi – Beyoğlu/İstanbul

 

Seminer - Edebiyatı Felsefe ile Okumak

 

Doğan Yaşat tarafından düzenlenen seminerler dizisinde, Batı yazınından ve Türk Edebiyatından seçkiler, modern felsefe ve ağırlıklı olarak 20. yüzyıl felsefesi ele alınıyor. Seminerlerin gün, saat ve içerikleri ise şu şekilde:

 

6 Mart Perşembe, 18:30 – 20:30, Franz Kafka ve Derrida – “Dava”
7 Mart Cuma, 18:30 – 20:30, Thomas Mann ve Nietzsche – “Venedik’te Ölüm”
13 Mart Perşembe, 18:30 – 20:30, Samuel Beckett ve Adorno – “Watt”
14 Mart Cuma, 18:30 – 20:30, Yusuf Atılgan ve Heidegger – “Anayurt Oteli”
20 Mart Perşembe, 18:30 – 20:30, Sevim Burak ve Deleuze – “Ford Mach-1”
21 Mart Cuma, 18:30 – 20:30, Bilge Karasu ve Agamben – “Göçmüş Kediler Bahçesi”

 

Mekan: Çağdaş Sanat Atolyesi – Beyoğlu/İstanbul

 

Tiyatro - Şu Çılgın Türkler

 

Şu Çılgın Türkler, Turgut Özakman’ın aynı ismi taşıyan kitabından yorumlanarak sahneye taşınıyor. Yaşar Gündem ve Ahu Bezircioğlu tarafından oyunlaştırılan eserde Kurtuluş Savaşı dönemi ele alınıyor.

 

Tarih: 9 Mart Pazar
Saat: 14:30 & 17:00
Mekan: Afife Jale Sahnesi – Ortaköy/İstanbul

 

 


 

 

Görsel: Omar Turcios

 

Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Haber Yazıları

İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali (İTEF) İtalya Özel programıyla sanatseverlerin karşısına çıkıyor. 23-27 Ağustos 2021 tarihleri arasında ekranlara gelecek olan etkinlikler sayesinde İtalya'ya ve İtalyan edebiyatına uzanan yeni bir yol açılacak.

 

 

Sanat Kritik’in yeni podcast serisi, Seval Şahin’in editörlüğünde dinleyicilerle buluşuyor. “Yaz Sıcağında Bir Esinti” başlıklı serinin ilki 120. doğum yıldönümü vesilesiyle Ahmet Hamdi Tanpınar’a ayrıldı. Dergâh Yayınları’nın desteğiyle hayata geçen projeye farklı alanlardan birçok yazar, şair, sanatçı ve akademisyen katıldı.

Kültür Sanat Şehir dergisi Z, 5. kez okur karşısında. Zeytinburnu Belediyesi tarafından yayımlanan tematik dergi, “kütüphane” konusunu mercek altına alıyor. 508 sayfa boyunca insanlık tarihinin bilinen en eski dönemlerinden günümüze kadar farklı kültürlerde kütüphanenin seyri, kütüphanenin unsurları, kütüphaneciler, kütüphane sahipleri ve kütüphane literatürü inceleniyor. 

Türk edebiyatının usta ismi Sait Faik Abasıyanık'ın hatırasını yaşatmak amacıyla her yıl bir öykücüye verilen "Sait Faik Hikâye Armağanı" bu kez Şermin Yaşar'ın oldu.

 

Sosyal medya paylaşımları, konuşmalar, anketler, veriler gösteriyor ki pandemi günlerinde evde geçen zamanın ciddi bir kısmını kitaba ayırdık. Türkiye ve dünya genelinde İNSAMER'in yaptığı araştırma kitap yayımı ve okuma oranlarındaki artışa odaklanıyor. Kitapyurdu ve Idefix sitelerinden alınan veriler de korona istatistiklerine katkı sunuyor.

 

 

 

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.