Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Haber

Haber

Haftanın "edebi" etkinlikleri



Toplam oy: 563

İstanbul ve Ankara'da bu hafta da yolu edebiyatla kesişen birçok etkinlik var.

 

Bunlardan öne çıkanları derledik:


Tiyatro – Hamlet Makinesi

 

Shakespear’in Hamlet’ini ve daha fazlasını içeren oyun, 19. İstanbul Tiyatro Festivali kapsamında sahneye konuluyor. Heiner Müller’in yazdığı "Hamlet Makinesi", Ayşe Emel Mesçi tarafında yönetiliyor.

 

Tarih: 12 Mayıs Pazartesi
Saat: 20.30
Mekan: DT Üsküdar Tekel Sahnesi – Üsküdar/İstanbul

 

Tiyatro – Çalıkuşu

 

Reşat Nuri Güntekin’in İstanbul Kızı adlı dört perdelik oyunundan roman haline getirilen Çalıkuşu, Necati Cumalı uyarlamasıyla yeniden tiyatro sahnesine taşınıyor. Oyunun yönetmen koltuğunda Halil Akarsu bulunuyor.

 

Tarih: 13 Mayıs Salı
Saat: 20.30
Mekan: Akün Sahnesi – Ankara

 

Sergi – Kitaplar

 

Cristophe Seyve eserlerinin yer alacağı sergi, fotoğrafçının kitapları, ışığı ve ellerini kullanarak çektiği karelerden oluşuyor.

 

Tarih: 14 Mayıs – 13 Haziran
Mekan: Fransız Kültür Merkezi – Beyoğlu/İstanbul

 

Söyleşi – Altyazı Çevirisi

 

Yamaç Okur yönetiminde gerçekleştirilecek söyleşiye Aslı Takanay ve Murat Karahan konuşmacı olarak katılıyor. Altyazı çevirisinin diğer çeviri türlerine göre farkı, çevirilerde dikkat edilecek unsurlar gibi konuların işleneceği söyleşi ayrıca altyazı çevirisi, sansür ve devlet politikaları ilişkisi ve bu alandaki meslekleşme üzerinde de duruyor.

 

Tarih: 14 Mayıs Çarşamba
Saat: 18.30
Mekan: Koç Üniversitesi Anadolu Medeniyetleri Araştırma Merkezi – Beyoğlu/İstanbul

 

Tiyatro – Maşenka

 

Vladimir Nabokov’un Maşenka’sından uyarlanan oyunun kadrosunda Metin Akdülger, Selin Altıparmak, Mert Kejanlıoğlu, Esme Madra, Çisil Oğuz, Nadir Sönmez ve Emre Yetim yer alıyor.

 

Tarih: 15 Mayıs Perşembe
Saat: 20.30
Mekan: D22 – Beyoğlu/İstanbul

 

Okuma Tiyatrosu – Hiçbir Şeyin Tersi

 

Kurt Drawert ile düzenlenen “Hiçbir Şeyin Tersi”nde toplumsal koşullar ironik bir bakış açısıyla ele alınıyor. Oyuncu olarak ise Evren Erler, Gökhan Bozkurt, Murat Engiz ve Halil Babür yer alıyor. Etkinlikte ayrıca isteyenlere Kurt Drawert ile röportaj yapma fırsatı da tanınıyor.

 

Tarih: 16 Mayıs Cuma
Saat: 20.30
Mekan: Kumbaracı50 – Beyoğlu/İstanbul

 

Tiyatro – Beni Öp Sonra Doğur Beni

 

Cemal Süreya’nın biyografisi özelliğini taşıyan oyun, şairin iç dünyası ve yaşam öyküsüne odaklanıyor. Ömür Çubukçu’nun yazdığı oyunu Sertel Cem Çırdaklı ve Ufuk Bezci canlandırıyor.

 

Tarih: 16 Mayıs Cuma
Saat: 19.30
Mekan: Yutt Sanat – Ankara

 

Sergi – Araba Sevdası

 

 

 

Recaizade Mahmut Ekrem’in aynı adlı romanından adını alan sergi, Burçak Bingöl’ün ikinci kişisel sergisi olma niteliğini taşıyor. Kimlik sorunsalı ve arada olma hali gibi temaların işlendiği sergide Osmanlı ve İslam geleneğinin etkileri yeniden yaratılıyor.

 

Tarih: 10 Mayıs – 21 Haziran
Mekan: Galeri Zilberman – Beyoğlu/ İstanbul

 

Sergi – Kayıp Dillerin Fısıldadıkları II

 

Hüseyin Sami Öztürk danışmanlığıyla hazırlanan sergi, yazının doğduğu tarihten günümüze kadarki değişimlerini ziyaretçilerle buluşturuyor. Kayıp Dillerin Fısıldadıkları; piktogram, çivi yazısı, Hititçe, Frigçe, Urartuca gibi bir çok farklı dil çeşidinden oluşuyor.

 

Tarih: 24 Nisan – 1 Temmuz
Mekan: Rezan Has Müzesi / Sergi Salonu - İstanbul

 

 


 

 

 

 

Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Haber Yazıları

İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali (İTEF) İtalya Özel programıyla sanatseverlerin karşısına çıkıyor. 23-27 Ağustos 2021 tarihleri arasında ekranlara gelecek olan etkinlikler sayesinde İtalya'ya ve İtalyan edebiyatına uzanan yeni bir yol açılacak.

 

 

Sanat Kritik’in yeni podcast serisi, Seval Şahin’in editörlüğünde dinleyicilerle buluşuyor. “Yaz Sıcağında Bir Esinti” başlıklı serinin ilki 120. doğum yıldönümü vesilesiyle Ahmet Hamdi Tanpınar’a ayrıldı. Dergâh Yayınları’nın desteğiyle hayata geçen projeye farklı alanlardan birçok yazar, şair, sanatçı ve akademisyen katıldı.

Kültür Sanat Şehir dergisi Z, 5. kez okur karşısında. Zeytinburnu Belediyesi tarafından yayımlanan tematik dergi, “kütüphane” konusunu mercek altına alıyor. 508 sayfa boyunca insanlık tarihinin bilinen en eski dönemlerinden günümüze kadar farklı kültürlerde kütüphanenin seyri, kütüphanenin unsurları, kütüphaneciler, kütüphane sahipleri ve kütüphane literatürü inceleniyor. 

Türk edebiyatının usta ismi Sait Faik Abasıyanık'ın hatırasını yaşatmak amacıyla her yıl bir öykücüye verilen "Sait Faik Hikâye Armağanı" bu kez Şermin Yaşar'ın oldu.

 

Sosyal medya paylaşımları, konuşmalar, anketler, veriler gösteriyor ki pandemi günlerinde evde geçen zamanın ciddi bir kısmını kitaba ayırdık. Türkiye ve dünya genelinde İNSAMER'in yaptığı araştırma kitap yayımı ve okuma oranlarındaki artışa odaklanıyor. Kitapyurdu ve Idefix sitelerinden alınan veriler de korona istatistiklerine katkı sunuyor.

 

 

 

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.