Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Haber

Haber

Haftanın "edebi" etkinlikleri



Toplam oy: 591

İstanbul'da bu hafta da yolu edebiyatla kesişen birçok etkinlik var.

 

Bunlardan öne çıkanları derledik:

 

Tiyatro – Küçük Prens

 

Antoine de Saint Exupery’nin ünlü kitabı Küçük Prens, Bitiyatro ve Theater an der Ruhr ortak yapımı ile sahneye taşınıyor. Daha önce Meksika, Irak, İran ve İspanya’da seyirci karşısına çıkmış olan oyunun yönetmen koltuğunda Roberto Ciulli yer alıyor. Yetişkinler için hazırlanan oyunu Nihat İleri ve Laçin Ceylan canlandırıyor.

 

Tarih: 8 Nisan Salı
Saat: 20.30
Mekan: Beşiktaş Belediyesi Akatlar Kültür Merkezi – Beşiktaş/İstanbul

 


Söyleşi - Cihan Harbi Bağlamında Tarih, Temsiliyet ve Sinema

 

Boğaziçi Üniversitesi, I. Dünya Savaşı'nın 100. yılı dolayısıyla, Tarih Vakfı ve Orient- Institut İstanbul tarafından düzenlenen  "Osmanlı Cephesi’nde Yeni Bir Şey Var" Uluslararası Konferansı ile bağlantılı bir söyleşiye ev sahipliği yapıyor. Sema Kaygusuz, Alphan Eşeli, Ahmet Kuyaş, Cüneyt Cebenoyan ve Erol Köroğlu'nun katılımıyla gerçekleşecek söyleşide, "Cihan Harbi Türkiye edebiyat, sanat ve özellikle sinemasında ne oranda ve ne yönde temsil edilmiştir?" sorusuna cevap arayacak.

 

Tarih: 10 Nisan Perşembe
Saat: 19.00
Yer: Boğaziçi Üniversitesi Güney Kampus / Albert Long Hall

 

Atölye – Haydar Ergülen’le Yazı Alıştırmaları

 

Hayrdar Ergülen ile düzenlenen atölyede, “Yazının düşüncesi nasıl oluşturulur”, “Yazmak için gerekli 5 duyu”, “İyi yazının üç koşulu”, “Metin”, “Anlatının unsurları”, “Yazı disiplinleri”, “Yazısız yazılar” ve “Yazının kimliği” başlıkları değerlendiriliyor. Toplamda 8 haftadan oluşan program, haftada 3 saat olarak gerçekleştiriliyor.

 

Tarih: 10 Nisan Perşembe
Saat: 19.00
Mekan: Gümüşlük Akademisi Vakfı, İstanbul Şubesi – Beşiktaş/İstanbul

 

Tiyatro – Can

 

Genco Erkal tarafından uyarlanan oyunda, Can Yücel’in şiirleri, tek kişilik sahneye taşınıyor. Şairin biyografik şekilde anlatıldığı oyunu Kemal Kocatürk yönetip oynuyor.

 

Tarih: 11 Nisan Cuma
Saat: 20.30
Mekan: Caddebostan Kültür Merkezi, Küçük Salon – Kadıköy/İstanbul

 

Atölye – Sinema ve Edebiyat Atölyesi

 

Sinema ve edebiyatın ilişkisinin değerlendirileceği atölyeyi, sinema eleştirmeni Kutlukhan Kutlu ve Sevin Okyay düzenliyor. Birçok edebiyat klasiğinin, bilim- kurguların, ütopyaların, senaryo yazan yazarların değerlendirilmesinin yanı sıra, sinema ve edebiyat üzerine filmler, ünlü karakterler, yerli uyarlamalar, geleceğin senaryoları, kült yazar ve romanların sinemadaki yeri ve kullanımı gibi içeriklerle konu yelpazesi geniş tutuluyor. 12 hafta sürecek olan atölye, haftada 1 gün, 3 saat gerçekleştiriliyor.

 

Tarih: 12 Nisan Cumartesi
Saat: 12.00 – 15.00
Mekan: İstanbul Film Akademi – Şişli/İstanbul

 

 


 

 

 

 

Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Haber Yazıları

İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali (İTEF) İtalya Özel programıyla sanatseverlerin karşısına çıkıyor. 23-27 Ağustos 2021 tarihleri arasında ekranlara gelecek olan etkinlikler sayesinde İtalya'ya ve İtalyan edebiyatına uzanan yeni bir yol açılacak.

 

 

Sanat Kritik’in yeni podcast serisi, Seval Şahin’in editörlüğünde dinleyicilerle buluşuyor. “Yaz Sıcağında Bir Esinti” başlıklı serinin ilki 120. doğum yıldönümü vesilesiyle Ahmet Hamdi Tanpınar’a ayrıldı. Dergâh Yayınları’nın desteğiyle hayata geçen projeye farklı alanlardan birçok yazar, şair, sanatçı ve akademisyen katıldı.

Kültür Sanat Şehir dergisi Z, 5. kez okur karşısında. Zeytinburnu Belediyesi tarafından yayımlanan tematik dergi, “kütüphane” konusunu mercek altına alıyor. 508 sayfa boyunca insanlık tarihinin bilinen en eski dönemlerinden günümüze kadar farklı kültürlerde kütüphanenin seyri, kütüphanenin unsurları, kütüphaneciler, kütüphane sahipleri ve kütüphane literatürü inceleniyor. 

Türk edebiyatının usta ismi Sait Faik Abasıyanık'ın hatırasını yaşatmak amacıyla her yıl bir öykücüye verilen "Sait Faik Hikâye Armağanı" bu kez Şermin Yaşar'ın oldu.

 

Sosyal medya paylaşımları, konuşmalar, anketler, veriler gösteriyor ki pandemi günlerinde evde geçen zamanın ciddi bir kısmını kitaba ayırdık. Türkiye ve dünya genelinde İNSAMER'in yaptığı araştırma kitap yayımı ve okuma oranlarındaki artışa odaklanıyor. Kitapyurdu ve Idefix sitelerinden alınan veriler de korona istatistiklerine katkı sunuyor.

 

 

 

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.