Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Haber

Haber

Haldun Taner Ödülü Kerem Işık’ın



Toplam oy: 892
2012 Milliyet Haldun Taner Öykü Ödülü’nün bu yılki sahibi Kerem Işık’ın oldu.

Prof. Tahsin Yücel’in başkanlığında, Behçet Çelik’in yazmanlığında Semih Gümüş, Cemil Kavukçu, Prof. Dr. Şara Sayın, Demet Taner ve Prof. Dr. Tahsin Yücel’den oluşan Seçiciler Kurulu, 19 Eylül Çarşamba Milliyet Gazetesi’nde toplanarak katılan eserleri değerlendirdi. Değerlendirmeye, yurt dışında olması nedeniyle katılamayan Doğan Hızlan oyunu yazılı olarak bildirdi. Yapılan görüşmeler sonucunda Kerem Işık’ın Toplum Böceği adlı yapıtı ödüle değer bulundu. Seçici Kurul, ödül gerekçesini şöyle belirledi:


 
“Günümüz dünyasının can alıcı toplumsal sorunlarını irdeleyen, yerleşik biçim ve sınırları tartışan yenilikçi arayışlarla kaleme aldığı öyküleri ile kendine özgü bir öykü dünyası oluşturan Kerem Işık‘ın Toplum Böceği adlı yapıtını ödüle değer bulundu.

 

 

 

 

 

 

 

Kerem Işık

 

İzmir’de 1976 yılında doğdum. Burslu olarak okuduğum Amerikan Koleji’nden mezun olduktan sonra Ege Üniversitesi Kimya Mühendisliği bölümünü tamamladım. Ardından yine burslu olarak Amerika’nın Ohio eyaletinde University Of Akron’da Fizik yüksek lisansımı tamamladım. Halen eşim Özlem ve kızım Öykü’yle birlikte İzmir’de yaşıyorum. Serbest çevirmen olarak yayınevlerine kitap çevirileri, firmalara teknik çeviriler yapıyorum. Şimdiye dek çevirdiğim otuzu aşkın kitaptan bazıları şöyle:


Yaşamaya Bak, Nadine Gordimer

 

Ayaklarının Altındaki Toprak, Salman Rushdie

 

Zor Bir Hayatın Hikayesi, Ahornon Appelfeld

 

Temiz Kalpliler, Susan Hill

 

Uzamların Tarihi, John Pickles

 

 

 

 

 

 

 

Öyküleri kitap-lık, Varlık, Notos Öykü, Eşik Cini, Özgür Edebiyat dergilerinde yayımlandı. İlk öykü kitabı Aslında Cennet de Yok, Yapı Kredi Yayınları tarafından 2010 yılı Ocak ayında yayımlandı. İkinci öykü kitabım Toplum Böceği yine Yapı Kredi Yayınları tarafından 2012 Ocak ayında yayımlandı.

 

Halen Depar adını verdiğim ilk romanım üzerinde çalışmaktayım, tabii öykünün elini hiç bırakmadan.

 

 

 

 

Haldun Taner’in özgeçmişi

 

 
Çağdaş Türk edebiyatının saygın isimlerinden Haldun Taner, 1915’te İstanbul’da doğdu. Öykü, tiyatro ve gülmece yazınında yapıtlarıyla öne çıktı, Türkiye’de kabare tiyatrosunun öncülüğünü yaptı. Milliyet’te uzun yıllar köşe yazıları yazdı. 7 Mayıs 1986’da aramızdan ayrıldı.

 

Galatasaray Lisesini 1935’te bitiren Haldun Taner 3 yıl Heidelberg Üniversitesi’nde iktisat ve siyasal bilimler öğrenimini gördü. 1957’de İstanbul Üniversitesi Gazetecilik Enstitüsü’nde Edebiyat ve Sanat Tarihi, Ankara Üniversitesi’nde Edebiyat ve Tiyatro Tarihi öğretmeni olarak çalıştı.

 

 
LCC Tiyatro Okulu’nda da dersler verdi. Türkiye’de çeşitli ödüller kazandı. Şişhaneye Yağmur Yağıyordu öyküsüyle 1953’te Herald Tribune Gazetesi’nin düzenlediği yarışmada birinci oldu. Taner’in pek çok öykü kitabı ve tiyatro oyunu var.

 

 

 

Kaynak: Milliyet

 

 

 

 

 

 

Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Haber Yazıları

İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali (İTEF) İtalya Özel programıyla sanatseverlerin karşısına çıkıyor. 23-27 Ağustos 2021 tarihleri arasında ekranlara gelecek olan etkinlikler sayesinde İtalya'ya ve İtalyan edebiyatına uzanan yeni bir yol açılacak.

 

 

Sanat Kritik’in yeni podcast serisi, Seval Şahin’in editörlüğünde dinleyicilerle buluşuyor. “Yaz Sıcağında Bir Esinti” başlıklı serinin ilki 120. doğum yıldönümü vesilesiyle Ahmet Hamdi Tanpınar’a ayrıldı. Dergâh Yayınları’nın desteğiyle hayata geçen projeye farklı alanlardan birçok yazar, şair, sanatçı ve akademisyen katıldı.

Kültür Sanat Şehir dergisi Z, 5. kez okur karşısında. Zeytinburnu Belediyesi tarafından yayımlanan tematik dergi, “kütüphane” konusunu mercek altına alıyor. 508 sayfa boyunca insanlık tarihinin bilinen en eski dönemlerinden günümüze kadar farklı kültürlerde kütüphanenin seyri, kütüphanenin unsurları, kütüphaneciler, kütüphane sahipleri ve kütüphane literatürü inceleniyor. 

Türk edebiyatının usta ismi Sait Faik Abasıyanık'ın hatırasını yaşatmak amacıyla her yıl bir öykücüye verilen "Sait Faik Hikâye Armağanı" bu kez Şermin Yaşar'ın oldu.

 

Sosyal medya paylaşımları, konuşmalar, anketler, veriler gösteriyor ki pandemi günlerinde evde geçen zamanın ciddi bir kısmını kitaba ayırdık. Türkiye ve dünya genelinde İNSAMER'in yaptığı araştırma kitap yayımı ve okuma oranlarındaki artışa odaklanıyor. Kitapyurdu ve Idefix sitelerinden alınan veriler de korona istatistiklerine katkı sunuyor.

 

 

 

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.