Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Haber

Haber

Hans Christian Andersen ödülünün sahipleri açıklandı



Toplam oy: 800

Çocuk kitapları alanının en prestijli uluslararası ödülü olan Hans Christian Andersen Yazar Ödülü’ne İngiliz yazar David Almond, Hans Christian Andersen İllüstratör Ödülü’ne ise Alman illüstratör Jutta Bauer değer görüldü. İngiliz yazar David Almond’un kitapları ülkemizde Günışığı Kitaplığı tarafından yayımlanıyor. 
                                           
Dünya Büyülü Bir Yer ve Garajdaki Giz adlı romanları Günışığı Kitaplığı tarafından yayımlanan, kitaplarıyla her yaştan okura ulaşan İngiliz yazar David Almond, çocuk edebiyatının en prestijli ödülü olan Hans Christian Andersen Yazar Ödülü’nün sahibi oldu. Güçlü felsefi yapısıyla hem çocuklara hem yetişkinlere ulaşan kitapların yazarı Almond, büyülü gerçekçiliğin çocuk ve ilkgençlik edebiyatındaki önemli temsilcilerinden. Yazar, çocuk edebiyatının en yüksek para ödülü olan Astrid Lindgren Anma Ödülü’nün (ALMA) de 50 adayından biri.
 
Hans Christian Andersen İllüstratör Ödülü’ne değer görülen Jutta Bauer’i ülkemiz okurları, yine Günışığı Kitaplığı tarafından yayımlanan, Christine Nöstlinger’in fantastik gençlik romanı Kağıt Uçakla Gizli Gizli Macera için yaptığı desenlerle tanıyor. Sanatçı, özgünlüğe ve yaratıcılığa felsefi yaklaşımının yanı sıra, sözlü ve görsel dil arasında yarattığı uyum nedeniyle ödüle değer görüldü.
 
Her iki sanatçı da, ödüllerini 11 Eylül 2010’da İspanya’nın Santiago de Compostela kentinde düzenlenecek 32. Uluslararası IBBY Kongre’sinde alacaklar.

Hans Christian Andersen Ödülü, IBBY (Uluslararası Çocuk Kitapları Kurulu) tarafından iki yılda bir, eserleriyle çocuk edebiyatına kalıcı katkıda bulunan, yaşayan bir yazara ve illüstratöre veriliyor. Danimarka Kraliçesi II. Margrethe tarafından da desteklenen ödül ilk kez 1956’da yazar dalında verildikten sonra, 1966’da illüstratör dalı eklendi. Bu yıl aday gösterilen 28 yazardan finale kalan isimler, Ahmad Reza Ahmedi (İran), Bartolomeu Campos de Quieros (Brezilya), Louis Jensen (Danimarka) ve Lennart Hellsing (İsveç); 27 illüstratörden finale kalanlarsa, Carll Cneut (Belçika), Etienne Delessert (İsviçre), Svjetlan Junakovic (Hırvatistan) ve Roger Mello (Brezilya).


DAVID ALMOND

Çağdaş İngiliz edebiyatının usta kalemi David Almond 1951’de İngiltere’de, Newcastle’da doğdu. Almond, pek çok dile çevrilen yapıtlarıyla ülkesinde olduğu kadar, Avrupa’da ve Amerika’da da tanınan bir yazar. Çocuklar için yazdığı, opera ve sinemaya da uyarlanan ilk romanı Garajdaki Giz (Skellig, 1998), İngiltere’de Carnegie ve Whitbread ödüllerini aldı. Yine Günışığı Kitaplığı tarafından yayımlanan ve üstüste baskı yapan, çok ödüllü Dünya Büyülü Bir Yer (Kit’s Wilderness, 1999) adlı kitabı, yazarın ikinci gençlik romanı. Heaven Eyes (Cennet Gözler, 2000) ve Secret Heart’tan (Gizli Yürek, 2001) sonra 2004’te Whitbread Ödülü’nün yanı sıra Nestlé Smarties Ödülü’nü de alan The Fire-Eaters (Ateş Yiyenler, 2003), Clay (Kil, 2005) ve Jackdaw Summer’la (Küçük Karga Yazı, 2008) verimini sürdüren Almond, son yıllarda, My Dad’s A Birdman (Babam Bir Kuşadam, 2008), The Savage (Yaban, 2008) ve Slog’s Dad (Slog’un Babası, 2009) ile resimli çocuk kitaplarına yöneldi. 2010’da çocuk kitapları alanının en prestijli uluslararası ödülü olan Hans Christian Andersen Yazar Ödülü’nü alan yazar, çocukluğunun geçtiği kasabanın yakınındaki Newcastle-upon-Tyne’da, heykel ve seramik sanatçısı eşi Sara Jane Palme ve kızıyla birlikte yaşıyor.
 
 
JUTTA BAUER
Almanya’nın en tanınmış illüstratörlerinden olan Jutta Bauer, 1955 yılında Almanya’da doğdu. Hamburg’da Tasarım Teknik Üniversitesi’nde okuduktan sonra çocuk kitapları illüstratörü ve Brigitte adlı kadın dergisi için çizgi roman çizeri olarak çalışmaya başladı. Aynı zamanda yazar ve çizgi film sanatçısı da olan Bauer, resimli kitabı Schreimutter’la (Bağıran Anne) 2001 yılında Alman Gençlik Edebiyatı Ödülü’nü aldı. Troisdorf Resimli öykü ödülü, Chicago Uluslararası Çocuk Filmleri Festivali ödülü ve Danube Ödülü’nün de sahibi olan Bauer’in resimlediği kitaplar arasında Waldrun Behnecke’den Gottfried, das fliegende (Uçan Gottfried) Benno Pludra’dan Das Herz des Piraten (Korsanların Kalpleri) ve Kirsten Boie’den Kein Tag für Juli (Juli’ye Gün Yok) yer alıyor. Selma adlı resimli öyküsüyle dünya çapında ün kazanan Bauer, 2010’da çocuk kitapları alanının en prestijli uluslararası ödülü Hans Christian Andersen Illüstratör Ödülü’nü aldı. Sanatçı, oğluyla Hamburg, Almanya’da yaşıyor.

Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Haber Yazıları

İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali (İTEF) İtalya Özel programıyla sanatseverlerin karşısına çıkıyor. 23-27 Ağustos 2021 tarihleri arasında ekranlara gelecek olan etkinlikler sayesinde İtalya'ya ve İtalyan edebiyatına uzanan yeni bir yol açılacak.

 

 

Sanat Kritik’in yeni podcast serisi, Seval Şahin’in editörlüğünde dinleyicilerle buluşuyor. “Yaz Sıcağında Bir Esinti” başlıklı serinin ilki 120. doğum yıldönümü vesilesiyle Ahmet Hamdi Tanpınar’a ayrıldı. Dergâh Yayınları’nın desteğiyle hayata geçen projeye farklı alanlardan birçok yazar, şair, sanatçı ve akademisyen katıldı.

Kültür Sanat Şehir dergisi Z, 5. kez okur karşısında. Zeytinburnu Belediyesi tarafından yayımlanan tematik dergi, “kütüphane” konusunu mercek altına alıyor. 508 sayfa boyunca insanlık tarihinin bilinen en eski dönemlerinden günümüze kadar farklı kültürlerde kütüphanenin seyri, kütüphanenin unsurları, kütüphaneciler, kütüphane sahipleri ve kütüphane literatürü inceleniyor. 

Türk edebiyatının usta ismi Sait Faik Abasıyanık'ın hatırasını yaşatmak amacıyla her yıl bir öykücüye verilen "Sait Faik Hikâye Armağanı" bu kez Şermin Yaşar'ın oldu.

 

Sosyal medya paylaşımları, konuşmalar, anketler, veriler gösteriyor ki pandemi günlerinde evde geçen zamanın ciddi bir kısmını kitaba ayırdık. Türkiye ve dünya genelinde İNSAMER'in yaptığı araştırma kitap yayımı ve okuma oranlarındaki artışa odaklanıyor. Kitapyurdu ve Idefix sitelerinden alınan veriler de korona istatistiklerine katkı sunuyor.

 

 

 

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.