Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Haber

Haber

Harper Lee yeni romanını kendi isteğiyle mi yayımlıyor?



Toplam oy: 662

Harper Lee'nin Bülbülü Öldürmek romanının 55 yıl ardından yeni bir romanla okurun karşısına çıkması edebiyat çevrelerinde tartışmalara neden oldu. Bülbülü Öldürmek'ten daha önce yazılan Go Set a Watchman romanı 14 Temmuz'da 2 milyon kopya halinde yayımlanacak yayımlanmasına, ancak bir kısım edebiyatsever bu kitabın yayımlanması için 88 yaşındaki Lee'nin manipüle edilmiş olabileceğini söylüyor.

 

Aralarında oyuncu Mia Farrow ve romancı Tracy Chevalier'in de olduğu edebiyatseverler, Bülbülü Öldürmek romanı bugüne dek toplam 40 milyon adet satan Harper Lee'nin yıllardır yayımlamamayı seçtiği ikinci romanının bir anda gündeme gelmesini şüphe verici buluyor ve yayıncıların ticari çıkarlarını uğruna Harper Lee'yi yönlendirdiklerini düşünüyor. 

 

Bülbülü Öldürmek sayesinde ani gelen bir üne kavuşan Harper Lee, 55 yıldır köşesine çekilmeyi ve Monroeville'deki mütevazi yaşantısına devam etmeyi seçmiş; milyonlarca hayranından gelen ısrarlara rağmen bir kitap daha yayınlamamıştı. Lee'nin tüm telif meseleleriyle ilgilenen avukat kardeşi Alice'in ölümünden birkaç ay sonra, Bülbülü Öldürmek'ten çok daha önce yazılmış olan ve birkaç ay öncesine kadar kayıp olduğuna inanılan Go Set a Watchman kitabının yayımlanacağı haberi işte tam bu yüzden kafaları karıştırıyor. Nitekim Harper Lee'nin avukat kardeşi Alice Lee, 2011 yılında yaptığı bir açıklamada Harper Lee'nin "hiçbir şey göremediği ve duyamadığını ve önüne konan hiçbir belgeyi, şayet yanında güvendiği bir yakını yoksa- imzalamayacağını," söylüyordu. 

 

 

Lee'nin yeni avukatı Tonja Carter, bu kitabı bulduğunda çok heyecanlandığını ancak romanının yayımlanmaya uygun olup olmadığı konusunda karar alırken titiz davrandığını, pek çok editörün görüşünü aldığını söylüyor. Lee'nin yayıncısı HarperCollins ise Lee'nin bu konuda onayını aldıkları konusunda kendilerine "tamamen güvendiklerini" açıkladı. 

 

Bülbülü Öldürmek'in geçtiği hayali kasabanın ilk kitapta anlatılandan 20 yıl sonrasına odaklanan Go Set a Watchman, Jean Louise Finch'in -yani nam-ı diğer Scout'un- babasını ziyaret etmesiyle başlıyor ve 1950'lerde ABD'nin güneyinde yükselen ırkçılık dalgasına yoğunlaşıyor. Ayrıca baba ile kız arasındaki karmaşık ilişkiler ağını inceliyor.

 

Öte yandan Bülbülü Öldürmek'in 20 yıl sonrasına odaklansa da, Go Set a Watchman aslında bu kitaptan daha önce yazılmıştı. Go Set a Watchman'de yer alan, Jean Louise Finch'in çocukluğuna ilişkin bölümlerden çok etkilenen editörü, yaşananları bu çocuğun gözünden anlatmasını önerince, Harper Lee bu tavsiyeye uyarak Bülbülü Öldürmek'i kaleme almıştı. Lee, Go Set a Watchman'in taslağının ise kaybolduğunu sanıyordu. İşte, bu taslağı yeniden bulup, fikrine güvendiği kişilerin beğenisi doğrultusunda yayınlamaya karar verdi.

 

Harper Lee'nin 1960 yılında, 34 yaşındayken yayınladığı Bülbülü Öldürmek, dünya çapında 40 milyon kopya satmış, 40'dan fazla dile çevrilmiş, 1961 yılında Pulitzer ödülünü almış, 1962 yılında Robert Mulligan tarafından sinemaya da uyarlanmıştı.

 


 

 

>>> Harper Lee'den 55 yıl aradan sonra ikinci roman

 

 

 


 

 

EB

 

 

Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Haber Yazıları

İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali (İTEF) İtalya Özel programıyla sanatseverlerin karşısına çıkıyor. 23-27 Ağustos 2021 tarihleri arasında ekranlara gelecek olan etkinlikler sayesinde İtalya'ya ve İtalyan edebiyatına uzanan yeni bir yol açılacak.

 

 

Sanat Kritik’in yeni podcast serisi, Seval Şahin’in editörlüğünde dinleyicilerle buluşuyor. “Yaz Sıcağında Bir Esinti” başlıklı serinin ilki 120. doğum yıldönümü vesilesiyle Ahmet Hamdi Tanpınar’a ayrıldı. Dergâh Yayınları’nın desteğiyle hayata geçen projeye farklı alanlardan birçok yazar, şair, sanatçı ve akademisyen katıldı.

Kültür Sanat Şehir dergisi Z, 5. kez okur karşısında. Zeytinburnu Belediyesi tarafından yayımlanan tematik dergi, “kütüphane” konusunu mercek altına alıyor. 508 sayfa boyunca insanlık tarihinin bilinen en eski dönemlerinden günümüze kadar farklı kültürlerde kütüphanenin seyri, kütüphanenin unsurları, kütüphaneciler, kütüphane sahipleri ve kütüphane literatürü inceleniyor. 

Türk edebiyatının usta ismi Sait Faik Abasıyanık'ın hatırasını yaşatmak amacıyla her yıl bir öykücüye verilen "Sait Faik Hikâye Armağanı" bu kez Şermin Yaşar'ın oldu.

 

Sosyal medya paylaşımları, konuşmalar, anketler, veriler gösteriyor ki pandemi günlerinde evde geçen zamanın ciddi bir kısmını kitaba ayırdık. Türkiye ve dünya genelinde İNSAMER'in yaptığı araştırma kitap yayımı ve okuma oranlarındaki artışa odaklanıyor. Kitapyurdu ve Idefix sitelerinden alınan veriler de korona istatistiklerine katkı sunuyor.

 

 

 

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.