Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Haber

Haber

Harry Potter e-kitap dünyasında!



Toplam oy: 1023

 

 

 

 

JK Rowling geçtiğimiz perşembe günü Pottermore.com’un detaylarını açıkladığı bir basın toplantısı düzenledi. İnteraktif bir internet sitesi olacağı açıklanan Pottermore’da yalnızca Harry Potter serisinin e-kitap versiyonları satışa sunulmayacak, Harry Potter dünyasına ait yeni hikâyeler de yayımlanacak. Site kullanıcılarının, bilgisayar oyunu, sosyal ağ ve internet mağazası unsurlarını birleştirerek Harry Potter'ın dünyasını keşfe çıkabilecekleri de belirtildi.

 

 

Londra’da düzenlenen basın toplantısında JK Rowling, Pottermore’un yeni bir Harry Potter kitabının habercisi olmadığını söyleyerek seriye sekizinci bir kitap eklemeyeceğinin altını özellikle çizdi. Öte yandan Pottermore için Harry Potter dünyasına ait karakterler, yerler ve objeler hakkında toplamda 18.000 kelimeyi bulan yepyeni hikâyeler yazdığını, bu hikâyelerin devamının da geleceğini belirtti. Dönüp dolaşıp yine Harry Potter dünyası çerçevesinde bir şeyler yazmaktan kurtulamadığını söyleyen Rowling, “Harry eski erkek arkadaş gibi... Harry’e ağladığım kadar hiçbir erkeğe ağlamadım. İki yıldır ara sıra buluşmaya devam ediyoruz,” dedi.

 

 

Rowling, Harry Potter serisine yedinci kitap ile son noktayı koyduğunu söylese de Harry Potter dünyası üzerine bir ansiklopedi yayımlayacağının ihtimaller dâhilinde olduğunu söyledi: “İlerde muhtemelen bir ansiklopedi yayımlarım. Tüm gelirinin ise hayır kurumlarına gitmesini isterim.”

 

 

Bu yeni hikâyelerin haberi Harry Potter hayranlarını heyecanlandırırken, Harry Potter serisinin e-kitap olarak yayımlanacağı haberi, elektronik kitapların popülaritesinin arttığı yayıncılık sektöründe uzun süredir beklenen çok daha önemli bir haberdi.

 

 

Pottermore.com dışında hiçbir bayi -ki buna e-kitabın öncülerinden Amozan da dâhil- Harry Potter’ın e-kitaplarını satamayacak, kitaplar yalnızca Pottermore.com’dan edinilebilecek ve Amazon Kindle dâhil bütün e-kitap cihazlarına uyumlu olacak. Waterstone ve WH Smith gibi kitap satıcıları ise yeni Harry Potter öykülerinin basılı olarak yayımlanmayacak olmasından duydukları üzüntüyü dile getirdiler.

 

 

Rowling ise e-kitap işine görece geç girdiğini belirterek, “Ben matbu yayınları, kâğıdı seviyorum fakat geçenlerde ilk kez internetten bir e-kitap indirdim. Yolculukta okumak, ya da çocuklar için mucizevi bir şey. Harry Potter’ın bu yeni medya ortamında olmasından çok mutluyum,” dedi ve ekledi: “Gelişmelere ayak uydurmak zorundayız.”

 

 

Pottermore.com, 31 Temmuz’da, yani Harry Potter’ın doğum gününde, siteye kayıt yaptıran ilk bir milyon kullanıcıya açılacak. Bu bir milyon kullanıcı, sitenin şekillendirilmesinde de rol alacaklar. Site tam olarak ekim ayında tüm kullanıcılara açılacak. Birçok dilde ve sesli olarak da yayımlanacak e-kitaplar eylül ayında satışa sunulacak.

 

 

Kitapçılar Endişeli

 

 

Harry Potter serisinin elektronik kitap şeklinde yayımlanması, büyüyen elektronik kitap piyasası için bir dönüm noktası olurken, yıllardır yüz milyonlarca Harry Potter kitabı satan kitapçılar içinse beklenmeyen bir sürpriz oldu.

 

 

E-kitap satışları dört yıl önce toplam kitap satışının yüzde birini bile oluşturmazken, bugün yüzde yirmisinden fazlasını oluşturuyor. Kindle, Nook ve diğer elektronik kitap okuyucuları ucuzladıkça çocuk kitapları da bu süreçten nasibini alıyor. Dokunulabilir ekranların yaygınlaşması, resimli hikâyelerin dijital formatta okunmasına olanak sağlıyor. Harry Potter kitapları ise serinin son kitabının yayımlanmasından dört yıl sonra bile sürekli olarak satan kitaplar arasında. Özellikle son filmin vizyona girişi yaklaşırken, yayıncılar Harry Potter e-kitaplarının elektronik pazar için devrim niteliğinde bir fırsat olduğuna inanıyor. Böyle bir durumda e-kitapların yalnızca Pottermore.com üzerinden satışa sunulması, yıllardır Harry Potter kitapları satan kitapçıları düşündürüyor.

 

 

Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Haber Yazıları

İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali (İTEF) İtalya Özel programıyla sanatseverlerin karşısına çıkıyor. 23-27 Ağustos 2021 tarihleri arasında ekranlara gelecek olan etkinlikler sayesinde İtalya'ya ve İtalyan edebiyatına uzanan yeni bir yol açılacak.

 

 

Sanat Kritik’in yeni podcast serisi, Seval Şahin’in editörlüğünde dinleyicilerle buluşuyor. “Yaz Sıcağında Bir Esinti” başlıklı serinin ilki 120. doğum yıldönümü vesilesiyle Ahmet Hamdi Tanpınar’a ayrıldı. Dergâh Yayınları’nın desteğiyle hayata geçen projeye farklı alanlardan birçok yazar, şair, sanatçı ve akademisyen katıldı.

Kültür Sanat Şehir dergisi Z, 5. kez okur karşısında. Zeytinburnu Belediyesi tarafından yayımlanan tematik dergi, “kütüphane” konusunu mercek altına alıyor. 508 sayfa boyunca insanlık tarihinin bilinen en eski dönemlerinden günümüze kadar farklı kültürlerde kütüphanenin seyri, kütüphanenin unsurları, kütüphaneciler, kütüphane sahipleri ve kütüphane literatürü inceleniyor. 

Türk edebiyatının usta ismi Sait Faik Abasıyanık'ın hatırasını yaşatmak amacıyla her yıl bir öykücüye verilen "Sait Faik Hikâye Armağanı" bu kez Şermin Yaşar'ın oldu.

 

Sosyal medya paylaşımları, konuşmalar, anketler, veriler gösteriyor ki pandemi günlerinde evde geçen zamanın ciddi bir kısmını kitaba ayırdık. Türkiye ve dünya genelinde İNSAMER'in yaptığı araştırma kitap yayımı ve okuma oranlarındaki artışa odaklanıyor. Kitapyurdu ve Idefix sitelerinden alınan veriler de korona istatistiklerine katkı sunuyor.

 

 

 

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.