Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Haber

Haber

Hayali kitaplar



Toplam oy: 1400

Herkes gibi biz de Wes Anderson'ın Yükselen Ay Krallığı filmine bayıldık. Sanırım filmi bu kadar sevmemizin nedenlerinden biri de filmdeki kızın sahip olduğu bir bavul dolusu 'hayali' kitap. Yani bu kitaplar aslında yok, film için özel tasarlanmışlar. Sizler için TV ve film karakterlerinin okuduğu ve 'gerçekte de olsa da okusak' dediğimiz 10 kitabı listeledik. Buyurun iç geçirmeye

 

 

 

 

 

 

Suzy Bishop'un Yükselen Ay Krallığı'ndaki kitapları



Suzy Bishop tam bizim kafadan bir kız! Evden kaçarken yanına aldığı, kendince en önemli eşyası: bir bavul dolusu kitap. Okuduğu kitapların çoğu, hikayelerinde güçlü, feminen birer karakter çizen gençlik romanlarıydı.



 

 

 

 

 

 

Geleceğe Dönüş filmindeki A Match Made In Space (Uzayda İzdivaç) adlı kitap



George McFly'ın ilk ve en büyük romanı A Match Made In Space (Uzayda İzdivaç) ergen vizyonuyla yazılmış gibi: Darth Vader adındaki uzaylı kendisine gelir ve Lorraine Baines'e kendisiyle okul dansına katılmasını söylemezse beynini akıtacağını söyler. Elbette astronot kıyafetinin içindeki kişi Marty'ydi ama biz yine de Mr. Mcfly'ın bununla nasıl başa çıkacağını merak ediyoruz. Aslında bu kitabı okumak oldukça zorlardı sanırım.


 

 

 

 

 

 

 

Karanlık Yolculuk filminde Roberta Sparrow'un yazdığı The Philosophy of Time Travel (Zaman Yolculuğu Felsefesi) adlı kitap


Grandma Death'in kitabını okuyarak evrenin sırrını çözsek ne iyi olurdu değil mi? Tabi ki bu kitabın filmde kullanılan versiyonu gerçek hayatta da var, öyleki kitabın önsözü şöyle: "Enayiler için uyarı: Aşağıdaki bilgiler tamamen kurgusal olup, muhtemelen Richard Kelly veya onun ekibi tarafından filme ek bilgi ve açıklama olsun diye yazılmıştır. Bu bilgilere Donnie Darko DVD'sinden veya resmi web sitesinden ulaşılabilmektedir. roberta sparrow ve the philosophy of time travel isimli bir kitap asla var olmadılar. "

 

 

 

 

 

 

Isaac Davis'in Manhattan kitabı

 

Tamam, bu sefer ki tamamen umutsuz vak'a, çünkü kitabın adı filmde bile farazi geçiyor. Bu Woody Allen klasiğinde Isaac Davis, annesi hakkında yazdığı The Castrating Zionist  (Kısırlaştırılan Siyonist)  adlı makalede New York şehrine dair beslediği ebedi aşkından bahsetmeye kalkışıyor. Evet, kulağa biraz manik geliyor olabilir ancak favori şehrimizle ilgili yazıldığı için okunmaya(!) değer buluyoruz.

 

 

 

 

 

 


Tenenbaum Ailesi filmindeki Etheline Tenenbaum'un Dahi Aile kitabı

 

Neredeyse Tenenbaum Ailesi'ndeki herkesin kemerinin altında bulunan bu müstesna kitabın detaylarını bilmek istemeyen yoktur sanırım. Biz de onlardan biriyiz işte!

 

 

 

 

 

Genç Yetişkin filmindeki Mavis Gary'nin yazdığı Waverly Prep serisi


Mavis Gary'nin 'kulak misafiri' olma alışkanlığı sağolsun Genç Yetişkin filmindeki kitapla ilgili bir şeyler biliyoruz ancak yine de Kendal Strickland'in protagonist/hayali ikinci kişiliğiyle ilgili daha fazla şey öğrenmek için ölüyoruz. Mavis'in de dediği gibi Waverly Prep'in en güzel kızı “bir efsaneydi. Okul yıllığı onunla ilgili anılarla dolup taşıyordu.”

 

 

 

 

Genç Frakenstein filminde bulunan, Victor Frankenstein'ın yazdığı Bunu Nasıl Başardım kitabı

 

Tabi ki Frankenstein'ın kendini tanıttığı kitap.

 

 

 

 

 

Beterböcek'teki Yeni Ölüler İçin El Kitabı

 

Yakın zamanda bu kitabı okumayı düşünmüyoruz, henüz çok genciz ancak mevzu ilgi çekici. “Ölümden sonraki yaşamda neler yapılmalı?” gibi sorulara cevap veren bu kullanışlı kitap her kütüphanede bulunmalı, zira “her canlı bir gün ölümü tadacak.”

 

 

 

 

 

Karton Adam filminde Richard Dunn'ın yazdığı Çevirme kitabı

 

Herkes Richard Dunn'ın “karanlık varlıklardan söz ettiği” ilk kitabı Çevirme'yle ilgili sözümona şaşırtıcı bir başarısızlık ürünü olduğunu düşünüyor. Oysa biz ilk kitapları ve karanlık varlıkları çok severiz. Olsaydı okurduk illa ki.

 

 

 

 

 

 

 

 

Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Haber Yazıları

İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali (İTEF) İtalya Özel programıyla sanatseverlerin karşısına çıkıyor. 23-27 Ağustos 2021 tarihleri arasında ekranlara gelecek olan etkinlikler sayesinde İtalya'ya ve İtalyan edebiyatına uzanan yeni bir yol açılacak.

 

 

Sanat Kritik’in yeni podcast serisi, Seval Şahin’in editörlüğünde dinleyicilerle buluşuyor. “Yaz Sıcağında Bir Esinti” başlıklı serinin ilki 120. doğum yıldönümü vesilesiyle Ahmet Hamdi Tanpınar’a ayrıldı. Dergâh Yayınları’nın desteğiyle hayata geçen projeye farklı alanlardan birçok yazar, şair, sanatçı ve akademisyen katıldı.

Kültür Sanat Şehir dergisi Z, 5. kez okur karşısında. Zeytinburnu Belediyesi tarafından yayımlanan tematik dergi, “kütüphane” konusunu mercek altına alıyor. 508 sayfa boyunca insanlık tarihinin bilinen en eski dönemlerinden günümüze kadar farklı kültürlerde kütüphanenin seyri, kütüphanenin unsurları, kütüphaneciler, kütüphane sahipleri ve kütüphane literatürü inceleniyor. 

Türk edebiyatının usta ismi Sait Faik Abasıyanık'ın hatırasını yaşatmak amacıyla her yıl bir öykücüye verilen "Sait Faik Hikâye Armağanı" bu kez Şermin Yaşar'ın oldu.

 

Sosyal medya paylaşımları, konuşmalar, anketler, veriler gösteriyor ki pandemi günlerinde evde geçen zamanın ciddi bir kısmını kitaba ayırdık. Türkiye ve dünya genelinde İNSAMER'in yaptığı araştırma kitap yayımı ve okuma oranlarındaki artışa odaklanıyor. Kitapyurdu ve Idefix sitelerinden alınan veriler de korona istatistiklerine katkı sunuyor.

 

 

 

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.