Sermet Çifter Salonu, iki ustayi, Yasar Kemal’i ve Günes Karabuda’yi bir araya getiriyor.“Al Gözüm Seyreyle” / Günes Karabuda’nin Yasar Kemal Fotograflari: 1956-2010” sergisi meraklilarini bekliyor. 16 Eylül – 17 Ekim 2010 tarihleri arasinda ziyaret edilebilecek “Al Gözüm Seyreyle” / Günes Karabuda’nin Yasar Kemal Fotograflari: 1956-2010” baslikli sergide, Günes Karabuda'nin 1956 yilindan baslayarak çektigi Yasar Kemal fotograflari yer aliyor.
Belgeselci, gazeteci ve yazar Günes Karabuda’nin objektifinden 50 yillik bir dostlugun izlerine tanik olabilecegimiz sergide, Yasar Kemal’in Istanbul, Paris, Adana gibi farkli sehirlerde, kimi zaman tek, kimi zaman Abidin Dino, Sabahattin Eyüboglu, Cengiz Aytmatov gibi sanatçilarla çekilmis fotograflarini görmek mümkün.
Sergide, Günes Karabuda’nin fotograflarina Yasar Kemal’in metinleri eslik ediyor.
Sergide ayrica Günes Karabuda’nin çektigi 1975 tarihli “Yasar Kemal Belgeseli” de yer aliyor. Belgesel, yazarin yasam öyküsünü, Istanbul’daki yasamini ve yillar sonra romanlarinin Çukurovasi’na ve dogdugu köy olan Hemite’ye dönüsünü anlatiyor.
Sergi kapsaminda “Bizim Gözümüzden Yasar Kemal” adli bir de etkinlik düzenleniyor. 27 Eylül Pazartesi günü saat 18.30’da Sermet Çifter Salonu’nda gerçeklestirilecek söyleside Türkan Soray, Selim Ileri ve Zülfü Livaneli, yakin dostlari Yasar Kemal’i anlatyor.
Günes Karabuda’nin Kaleminden Yasar Kemal:
“Yasar’la olan dostlugumuz 50 küsur yili geçmistir. Onunla öyle degisik mekânlarda, öyle degisik insanlarla beraber olmusuzdur ki tümünü hatirlamakta zorlaniyorum.
Ama bunlardan birkaçi yasamim süresince bellegimde her dem taze kalacak. Iste hemen aklima geliveren bir ani:
Isveç’in Uppsala Üniversitesi bir gününü Yasar Kemal’e ayirmis, program yüklü… Baslarinda rektör, dizi dizi kelli felli profesörler Yasar’in etrafinda pervane oluyor!
Seminer, konferans, ögle yemegi, aksam da kabul resmi birbirini izliyor. Üniversitenin koca amfisi tiklim tiklim dolu, genç ögrenciler yazarimizi kusatma altina almis, ona sorular yöneltiyorlar.
Sahneye çikan ünlü bir pop yildizina gösterilenden farksiz bir ilgi görüyor yazar. Salondakilere edebiyat üzerine bir konusma yapan Yasar’i uzun uzun, cosku ile alkisliyorlar.”
Yeni yorum gönder