Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Haber

Haber

Hürrem Sultan ile ilgili kitap satışları canlandı



Toplam oy: 770

 

Osmanlı İmparatorluğu'nun en uzun süre tahtta kalan padişahı Kanuni Sultan Süleyman'ın hayatının anlatıldığı ve yakın zamanda pek çok tartışmaya yol açan “Muhteşem Yüzyıl” dizisi, Hürrem Sultan ile ilgili kitap satışlarını canlandırdı.

 

Tüketici eğilim ve tercihlerinde önemli bir etken haline gelen dizilerin son günlerde en çok konuşulanı olan “Muhteşem Yüzyıl”ın yayınlanmasıyla, Topkapı Sarayı daha fazla ziyaret edilirken, Hürrem Sultan ile ilgili kitaplar ve Padişahın eşine savaş dönüşü getirdiği kolonyalardan esinlenerek yaratılan “Hürrem Sultan Kolonyaları”nın satışında artış dikkat çekmeye başladı.

 

İdefix.com Yayınevleri Sorumlusu Salih Gürzlü yaptığı açıklamada, Türkiye'de özellikle dizilerde adı geçen ya da diziye konu olan kitap satışlarının arttığını belirterek, Muhteşem Yüzyıl dizisiyle de piyasada Hürrem Sultan ile ilgili kitap satışlarının tekrar canlandığını söyledi.

 

Kitapların, eski tarihte basılan normal boyda olanlarının bulunduğunu ifade eden Gürzlü, “Yayınevleri, kitapla ilgili birşeyin reklamı yapılınca ya da gündeme gelince tekrar cep boy basımlarını yaparlar ve bu durumdan faydalanırlar. Dolayısıyla bu diziyle birlikte bir nevi Hürrem Sultan kitapları yeniden raflara çıktı” dedi.

 

 

“Günde 1 satılıyorsa, şimdi 3 satılıyor”

 

 

Dizinin yayınlanmasının ardından Hürrem Sultan ile ilgili kitap satışlarında artış yaşandığını kaydeden Gürzlü, “Örneğin, günde ortalama en az 1.500 tane kitabın satıldığı İdefix.com üzerinden herhangi bir yayınevinin Hürrem Sultan kitabı günde 1 tane satıyorsa, şimdi 3 tane satıyor. Piyasada Hürrem Sultan'ın anlatıldığı 30-40 tane kitap var. Bundan sonra başka kitapların da yazılacağını tahmin ediyoruz” şeklinde konuştu.

 

 

Gürzlü, Kurtlar Vadisi adlı dizide sadece kapak kısmı gösterilen “Bozkırın Sırrı Türk Peygamber” adlı kitabın normalde birkaç baskı yapılırken, dizinin ardından baskı sayısının 20'ye çıktığına dikkati çekti.

 

 

Kolonyası, restoranı, takısı da cabası!

 

Hürrem Sultan Kolonyaları'nın üreticisi Erse Genel Müdürü Erdoğan Ayboğan da Kanuni Sultan Süleyman'ın savaş dönemlerinde eşi Hürrem Sultan'a altın, mücevher ve bazen kolonya hediye ettiğini, padişahın bu hediyesinin günümüzde de devam etmesi için “Hürrem Sultan Kolonyaları”nı yaptıklarını anlattı.

 

 

Kolonyaların kokusunu Kanuni Sultan Süleyman'ın “büyük aşkla bağlı olduğu” Hürrem Sultan'a yazdığı bir mektupta yer alan “Turuncum, narım, narencim...” dizelerinden yola çıkarak belirlediklerini ifade eden Ayboğan, yüzyıllardır süren kolonya ikramı geleneğine farklı bir dokunuşla günümüze modernize edilen kolonyaların, limon kokusu dışında mandalina ve greyfurt özü içerdiğini söyledi.

 

 

Ayboğan, Hürrem Sultan Kolonyaları'nın bir kaç ay önce piyasaya çıktığını kaydederek, “Kolonyanın satışa sunulmasıyla dizinin yayına girmesinin aynı döneme denk gelmesi tesadüf. Reklamın iyisi kötüsü olmaz. Dizi tartışıldıkça bizim de reklamımız yapılmış oluyor. Kolonya çıktığı günden beri belirli satış rakamları var. Dizide Hürrem Sultan'ın süslenmesi, kokular sürmesi de satışa katkıda bulunuyor. Açıkçası artı yönde bir talep gördük. Kolonya bayanlar tarafından sempatik karşılanıyor” dedi.

 

“3.500-4.000 tane satıldı, daha da artıyor”

 

Kolonyanın kokusunda getirdiği yeniliği şişe tasarımında da gösterdiğini, dizide kullanılan parfüm şişesinin kendi kolonya şişeleri olduğunu dile getiren Ayboğan, 19 lira olan kolonyanın bazı baharatçılar ve eczanelerde satıldığını, satışa çıktığı günden bu yana 3.500-4.000 adet satıldığını ve diziden sonra satış rakamlarının daha da arttığını belirtti.

 

 

Sultanahmet'te bir yıldır faaliyette olan “Hürrem Sultan Cafe & Restaurant”ın işletmecisi Burak Kabaklı ise Muhteşem Yüzyıl dizisinin ardından özellikle telefonla arayıp soranın çok olduğunu, en çok sorulan sorunun da “diziden sonra mı isim değiştirdiniz?” yönünde olduğunu anlattı.

 

 

Orijinal takı fiyatları 6 ile 150 bin dolar arasında

 

 

Mücevher markası Boybeyi Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Mete Boybeyi de Muhteşem Yüzyıl dizisi için özel olarak “Hürrem Sultan Koleksiyonu”nu tasarladıklarını bildirdi.

 

Osmanlı saray takılarından esinlenerek eski kesim elmas, zümrüt, yakut, safir, inci kullanılarak hazırlanan ve 93 parça eserden oluşan koleksiyondaki takıların fiyatlarının 6 ile 150 bin dolar arasında değiştiğini belirten Boybeyi, takılar arasında kolyeler, yüzükler, küpeler ve broşların yer aldığını, dizide kullanılan takıların toplam değerinin 1,5 milyon dolar civarında olduğunu söyledi.

 

Dizide özellikle Hürrem Sultan'ın kullandığı mücevherlere kadınların çok büyük ilgi gösterdiğine işaret eden Boybeyi, dizinin yayına girmesiyle birlikte kadınlardan mücevherlere daha fazla talep olduğunu ve dizi takılarına sipariş almaya başladıklarını kaydetti.

 

Boybeyi, mücevherlerin yapılma aşamasının çok önemli olduğunu, takıların yapılması için 20-25 kişilik bir ekibin çalıştığını anlattı.Bu arada, mekan inşaatı ve kostüm maliyeti toplam 4 milyon lira olan Muhteşem Yüzyıl dizisi, Topkapı Sarayı ve bazı tarihi mekanların yanı sıra kurulan 2.100 metrekarelik platoda çekiliyor.

 

Dizinin yayınlanmaya başlamasının ardından bazı dış çekimlerinin yapıldığı, Osmanlı İmparatorluğu'na uzunca bir süre ev sahipliği yapan Topkapı Sarayı da daha fazla ziyaretçi çekmeye başladı.

 

 

Kaynak: Anadolu Ajansı

Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Haber Yazıları

İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali (İTEF) İtalya Özel programıyla sanatseverlerin karşısına çıkıyor. 23-27 Ağustos 2021 tarihleri arasında ekranlara gelecek olan etkinlikler sayesinde İtalya'ya ve İtalyan edebiyatına uzanan yeni bir yol açılacak.

 

 

Sanat Kritik’in yeni podcast serisi, Seval Şahin’in editörlüğünde dinleyicilerle buluşuyor. “Yaz Sıcağında Bir Esinti” başlıklı serinin ilki 120. doğum yıldönümü vesilesiyle Ahmet Hamdi Tanpınar’a ayrıldı. Dergâh Yayınları’nın desteğiyle hayata geçen projeye farklı alanlardan birçok yazar, şair, sanatçı ve akademisyen katıldı.

Kültür Sanat Şehir dergisi Z, 5. kez okur karşısında. Zeytinburnu Belediyesi tarafından yayımlanan tematik dergi, “kütüphane” konusunu mercek altına alıyor. 508 sayfa boyunca insanlık tarihinin bilinen en eski dönemlerinden günümüze kadar farklı kültürlerde kütüphanenin seyri, kütüphanenin unsurları, kütüphaneciler, kütüphane sahipleri ve kütüphane literatürü inceleniyor. 

Türk edebiyatının usta ismi Sait Faik Abasıyanık'ın hatırasını yaşatmak amacıyla her yıl bir öykücüye verilen "Sait Faik Hikâye Armağanı" bu kez Şermin Yaşar'ın oldu.

 

Sosyal medya paylaşımları, konuşmalar, anketler, veriler gösteriyor ki pandemi günlerinde evde geçen zamanın ciddi bir kısmını kitaba ayırdık. Türkiye ve dünya genelinde İNSAMER'in yaptığı araştırma kitap yayımı ve okuma oranlarındaki artışa odaklanıyor. Kitapyurdu ve Idefix sitelerinden alınan veriler de korona istatistiklerine katkı sunuyor.

 

 

 

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.