Türkiye’yi ilk defa e-kitap ile buluşturan Türkiye’nin en büyük online kitapçısı idefix.com’un Genel Müdürü Mehmet İnhan, 4. Yayıncılık Kurultayı’nda yayınevlerinin dijital çağda başarılı olmalarını sağlayacak stratejileri anlattı. Bu yıl “Dijital Ortamda Yayıncılık” başlığı altında gerçekleştirilen kurultayda konuşan Mehmet İnhan, yayıncıların e-kitap pazarlama alanında yeni bir katma değeri ortaya çıkaracak yaratıcı çalışmalara vakit geçirmeden girişmeleri gerektiğini vurguladı.
Türkiye’yi e-kitapla buluşturan ilk kurum olan idefix.com’un Genel Müdürü Mehmet İnhan, 6-7 Mayıs 2010 tarihleri arasında gerçekleşen 4. Yayıncılık Kurultayı’nda konuşmacı olarak yer aldı. Bu yıl “Dijital Ortamda Yayıncılık” konusuyla düzenlenen etkinlikte gerçekleştirilen “Dijital Yayın, Dağıtım, Satış, İletim-Okuma Araçları” başlıklı oturumda konuşan Mehmet İnhan, yayınevlerinin dijital çağda başarılı olmalarını sağlayacak stratejileri katılımcılarla paylaştı.
Dünyadaki gelişmelerde de izlendiği üzere e-kitap ile okura erişim hızı, maliyet tasarrufu ve dağıtım kolaylığı sonucu değer zincirinde değişiklikler yaşandığını, hak sahibi olan yazar ve çevirmenlerin doğal olarak daha fazla pay talep ettiklerine dikkat çeken İnhan, yayınevlerinin dijital yayıncılıkta yasal arayışlar ve muhafazakar oluşumlar içine girmeden katma değere dayalı uzun vadede sürdürülebilir yeni bir paylaşım modeli geliştirmeleri gerekliliğini vurguladı. Mehmet İnhan, dayatmacı bir yaklaşımın, hak sahiplerinin alternatif dağıtım olanakları arayarak eserlerini doğrudan e-dağıtımcı üzerinden okura ulaştırma arayışına girmesine yol açacağını belirtti. Dijital yayıncılıkta tüm tarafların başarısı açısından yayınevlerine yeni ve çok önemli görevler düştüğüne dikkat çeken İnhan, konuşmasını artık kaçınılmaz olan e-kitap yayıncılığında yayınevlerinin izlemeleri gereken yeni stratejileri anlatarak devam etti.
Dijital yayıncılıkta yaratıcı katma değer ve yeni tür pazarlama aktivitesi şart!
Yayınevlerinin dijital yayıncılık alanında eserin öne çıkmasını sağlayacak görsel işitsel tanıtım araçları konusunda yaratıcı ve üretken bir çabaya girmesi gerektiğini belirten Mehmet İnhan şunları söyledi: “Dijital yayıncılık alanında yayınevlerine yepyeni görevler düşüyor. Şu anda yapılması gereken, bu yeni katma değerin ne olacağı, nasıl üretileceğinin birlikte keşfedilmesidir. Biz kendi adımıza bu vizyona sahip ve bizimle işbirliği yapan yayınevlerine her türlü yaratıcı ve teknolojik desteği vermek istiyoruz. Çünkü biliyoruz ki çevrimiçi (online) ortamda yayıncılık birikimine dayalı bu yaratıcı pazarlama aktivitesi olmadan bir eserin binlercesi arasından sıyrılması giderek zorlaşacaktır. Dijital yayıncılıkta yayınevleri, yazar ve çevirmenleri yaratabilecekleri fark konusunda ikna edebilmelidir. Aksi halde, dijital ortamda her geçen gün yazar ve çevirmenlerin okura daha dolaysız bir yoldan ulaşabileceği yeni olanaklar doğmaktadır.”
Dijital yayıncılık pazarlama stratejileri
Bugün nüfusumuzun %40’ının günde ortalama iki saatini internette geçirdiğini söyleyen İdefix Genel Müdürü Mehmet İnhan, internet kullanıcılarına e-kitap satabilmenin, bu kişilerin günlük internet deneyimine bir noktadan ulaşabilmeye bağlı olduğunu vurguladı. İşin bu kısmının e-dağıtım ve e-ticaret uzmanlık alanının görevi olduğunu belirten İnhan, çevrimiçi (online) satış deneyimine sahip bu kuruluşların kullanıcı veri tabanlarını, arama motorlarını, tavsiye sistemlerini, kitlesel mailing ve sosyal medya araçlarını etkin kullanarak okuyucunun eserin bulunduğu sayfaya erişimini sağlamakla görevli olduklarını belirtti.
Okuyucu kitabın satınalma sayfasına getirilebildiği noktadan sonrasında satınalmaya ikna edilmesinin de yayınevinin yaratıcılığına ve katma değerine kaldığı ifade etti. İnhan sözlerine şöyle devam etti: “İşte bu noktada okuyucunun karşısına zengin görsel işitsel bir bilgilenme ve etkilenme alanı yaratmanız gerekiyor. Kullanıcı, ulaştığı herhangi bir internet sayfasında kalıp kalmamaya çok kısa bir süre içerisinde karar vermektedir. Eserle ilgili yaratılmak istenen algıyı görsel ve işitsel araçlarla oluşturup okuyucuyu satınalmaya ve okumaya o noktada ikna edebilmek gerekiyor.”
İnhan bu noktada kullanılabilecek unsurlara örnek olarak:
• Trailer benzeri tanıtıcı videolar
• Yazarla eserin arka planına ilişkin söyleşiler
• Tanıtım yazısı, okuyucu yorumları, eleştiri ve diğer referanslar
• Kapsamla ilgili ek tarihi, sosyal, kültürel-siyasi, mekansal v.b. bilgi ve görsel işitsel materyal
• İlgili ve ilintili başka eserler ve yönlendirmeler
• Eserin okumaya açık ilk sayfaları
“Önümüzdeki yılların mecrası iPad, slate ve benzeri mobil bilgisayarlar. Bunlar üzerinde mümkün olan zengin bir görsel işitsel içerik tanıtımı sözkonusu olmadan internet ortamında bir e-kitabın binlercesi arasından okuyucu ilgisini çekmesi zor olacak ve bu katma değeri ancak yayınevinin bilgi ve birikimi sağlayabilir” diyen Mehmet İnhan, başarılı bir dijital yayıncılık için yayınevinin de dijital yayıncılığın gerektirdiği yeni pazarlama yetenekleri ve araçlarını geliştirmeye açık olmasının yeterli olduğunu belirtti.
İdefix Hakkında:
Türkiye’nin en büyük online kitapçısı olan İdefix.com 1999 yılında kurulmuştur. EBİ bünyesinde faaliyet gösteren İdefix.com, kurulduğu günden bu yana e-ticaret alanında sayısız yeniliklerin öncüsü olmuştur. Bugün Kitap, Müzik, DVD Video ve SiberMarket kategorilerinde satış yapmakta olan İdefix, 2010 itibariyle Türkiye’de ilk defa e-kitap kategorisini de bünyesine eklemiş bulunmaktadır.
Yeni yorum gönder