Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Haber

Haber

İLHAN ARSEL ABD'DE VEFAT ETTİ



Toplam oy: 667

Din üzerine kitaplarıyla tanınan Akademisyen ve yazar Prof. İlhan Arsel, uzun süredir yaşadığı ABD'de hayata veda etti.

1921 yılında İstanbul'da doğan İlhan Arsel, 1942 yılında Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesinden mezun olmuş, 1949 yılında İsviçre'nin Cenevre Üniversitesi'nde doktora eğitimini tamamlamıştı.

Doktorasını aldıktan sonra Ankara Hukuk Fakültesinde "Anayasa Hukuku" dersleri veren Prof. Dr. İlhan Arsel, 1960 Darbesinden sonra yeni Anayasa tasarısını hazırlamakla görevlendirilen on kişilik İstanbul Komisyonu'nda ve daha sonra Kurucu Meclis Öntasarısı'ni olusturan beş kişilik komisyonda üye olarak yer aldı.

1966'da Cumhurbaşkanı Cevdet Sunay tarafindan TBMM Senatosuna "Kontenjan Senatörü" olarak atandı.

1971 yılında, merkezi New York'ta bulunan "Inter-University Associate" kuruluşunda danışman ve araştırmacı olarak görevlendirildi. Kuruluşun "kronolojik yorum" esasına göre yayınladığı "Constitutions of the Countries of the World" (Dünya Ülkeleri Anayasaları) adli 14 ciltlik eserin "Türkiye" ve "Belçika" bölümlerini hazırladı.

1975 yılında, ders vermekte bulundugu Ankara Polis Enstitüsü'nden atılmaları protesto için istifa etti. 1977 yılında ise şeriatçı zihniyetin tehlikeli sekilde güçlenmesine karşı öğretim üyelerini suskun kalmakla suçlayarak, Ankara Hukuk Fakültesi'nden istifa etti.

İstifasından sonra "Şeriat'ın olumsuzluklarını ortaya vuran yayınlar" olarak tanımladığı eserler kaleme aldı. Eserlerinde İslamiyet'i eleştiren  İlhan Arsel'in eserleri ise şöyle: 

Anayasa Hukuku'nun Genel Esasları

Civil Litigation in Turkey (Türk - Amerikan Usul Hukuku Kıyaslaması

Türk Anayasa Hukuku

Amerikan Anayasası ve Federal Yüksek Mahkeme

Arap Milliyetçiligi ve Türkler 

Şeriat ve Kadin

Biz Profesörler 

Aydın ve "Aydın

Teokratik Devlet Anlayışından Demokratik Devlet Anlayışına  

Toplumsal Geriliklerimizin Sorumluları: Din Adamları

Şeriat'tan Kıssa'lar ve Hikayeler

Şeriat ve Kölelik

Kur'an'daki Kitaplılar

Kur'an'in Eleştrisi

Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Haber Yazıları

İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali (İTEF) İtalya Özel programıyla sanatseverlerin karşısına çıkıyor. 23-27 Ağustos 2021 tarihleri arasında ekranlara gelecek olan etkinlikler sayesinde İtalya'ya ve İtalyan edebiyatına uzanan yeni bir yol açılacak.

 

 

Sanat Kritik’in yeni podcast serisi, Seval Şahin’in editörlüğünde dinleyicilerle buluşuyor. “Yaz Sıcağında Bir Esinti” başlıklı serinin ilki 120. doğum yıldönümü vesilesiyle Ahmet Hamdi Tanpınar’a ayrıldı. Dergâh Yayınları’nın desteğiyle hayata geçen projeye farklı alanlardan birçok yazar, şair, sanatçı ve akademisyen katıldı.

Kültür Sanat Şehir dergisi Z, 5. kez okur karşısında. Zeytinburnu Belediyesi tarafından yayımlanan tematik dergi, “kütüphane” konusunu mercek altına alıyor. 508 sayfa boyunca insanlık tarihinin bilinen en eski dönemlerinden günümüze kadar farklı kültürlerde kütüphanenin seyri, kütüphanenin unsurları, kütüphaneciler, kütüphane sahipleri ve kütüphane literatürü inceleniyor. 

Türk edebiyatının usta ismi Sait Faik Abasıyanık'ın hatırasını yaşatmak amacıyla her yıl bir öykücüye verilen "Sait Faik Hikâye Armağanı" bu kez Şermin Yaşar'ın oldu.

 

Sosyal medya paylaşımları, konuşmalar, anketler, veriler gösteriyor ki pandemi günlerinde evde geçen zamanın ciddi bir kısmını kitaba ayırdık. Türkiye ve dünya genelinde İNSAMER'in yaptığı araştırma kitap yayımı ve okuma oranlarındaki artışa odaklanıyor. Kitapyurdu ve Idefix sitelerinden alınan veriler de korona istatistiklerine katkı sunuyor.

 

 

 

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.