Dört bir yanımız teknoloji ile sarılı, hayatımızı teknolojiyi kullanarak değil de yaşayarak geçiriyoruz. Hal böyleyken, kitap kurtlarının aklını da şu soru kurcalıyor: Acaba internet kütüphanelerin sonunu mu getirecek?
Bu soru British Library’nin müdürü Roly Keating’in kulağına da gitmiş olacak ki geçtiğimiz günlerde düzenlenen Hay Festivali’nde “Endişeye mahal yok. Kütüphaneler internetten daha uzun yaşayacak,” diyerek yüreklerimize su serpti.
Keating, kütüphanelerin internetten çok daha köklü olduğunu, insanların kütüphanelere internetten çok daha fazla güvendiğini, kütüphanelerin zamana direnebildiğini çoktan ispat ettiğini söyledi. Keating, bu değerlere sahip olduğumuz müddetçe de kütüphanelerin internetten daha uzun yaşayacağını öne sürerek, çağımız insanının “Akıllı telefonlar ve arama motorları varken kütüphanelere gerçekten gerek var mı?” sorusuna çok şaşırdığını da ekledi.
Bunlara ek olarak, konu kütüphaneler olunca British Library’nin akla ilk gelen kurumlardan olduğunu söyleyen Keating, çağa ayak uydurarak kütüphanelerin ayakta kalması için ellerinden geleni yapacaklarını ifade etti. Keating, “İnternet çağının mahremiyeti yok eden özelliğine karşı kütüphaneler insanlara ‘özel alan’ sağlıyor ve bu yönüyle hayati önem taşıyor,” dedi.
Hay Festivali’nde ekibinin üzerinde çalıştığı ses arşivinden de bahseden Keating, “Living Knowledge: 2015-2023 (Yaşayan Bilgi: 2015-2023)” gibi projelerle dijital dünyada da varlık göstereceklerini söyledi.
Dezenformasyon kavramının hayatımıza internetle birlikte girdiğini düşününce, kütüphanelerin değerini teslim etmemiz kolaylaşıyor şüphesiz.
* Kaynak: Telegraph
Yeni yorum gönder