İran’ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney’in “zararlı kitaplar” ile ilgili açıklaması tartışma yarattı. Geçtiğimiz günlerde kütüphaneciler ve yayıncılık sektörüyle bir araya gelen Hamaney, “kültürel görünen ama gizli politik amaçları olan” kitaplara dikkat çekmişti. “Kitap sektöründe bulunanlar zararlı kitapların okuyucunun dilediği gibi kitap seçtiği piyasaya girişine dikkat etmeli,” diyen Hamaney zararlı ilaçlar benzetmesi kullandı: “Tıpkı belli sınırlamalar olmadan herkesin ulaşamayacağı zehirli, zararlı ve bağımlılık yaratan ilaçlar gibi… Bir yayıncı, kütüphaneci ya da yayıncılık sektöründe görevli biri olarak olarak böyle kitaplara bilgi sahibi olmadan herkesin ulaşmasına izin verme hakkımız yok. Okuyuculara sağlıklı ve iyi kitaplar sağlamalıyız.”
Hamaney’in bu “koruma” politikası kimi tepkiler de aldı. 2000 yılında reformist Hatemi döneminde kültür bakanlığına getirilen ve şimdi sürgünde yaşayan Ataollah Mohajerani, Ayetullah Hamaney’in kendi iktidarının meşruiyetinin sorgulanmasına yol açacak edebi, felsefi ya da politik kitaplardan korktuğunu belirtti. Hamaney’in sıkı bir edebiyat takipçisi olduğunu belirten Mohajerani, “Hamaney’in yaklaşımı halkın koyunlar gibi çobanı tarafından güdülmesi gerektiğini düşünen geleneksel bir yaklaşım ama bugünün dünyasında buna yer yok,” dedi.
Dünya edebiyatının pek çok önemli yazarının kitaplarının yasak olduğu İran’da anayasa sansürü yasaklamasına rağmen, her kitap Kültür Bakanlığı’nın ‘bilirkişi’lerine teslim edilerek sıkı bir denetimden geçiriliyor.
Yeni yorum gönder