Publisher Weekly, Tarihçi ve yazar Barry H. Landau'nun Maryland Tarih Kurumu'ndan milyon dolar değerindeki 60 adet belge hırsızlığı yaptığı gerekçesiyle tutuklanması, edebiyat ile ilintili başka tür bir hırsızlık üzerine bir araştırma yayınladı. En çok çalınan ve bu yüzden tezgâh arkasında sergilenmek zorunda kalan kitaplar. İşte kitapçılardan en çok çalınan yazarlar:
Charles Bukowski ve bütün kitapları
Bukowski açık ara en çok çalınan yazarlar listesinin başını çekiyor. The New York Observer gazetesinde yer alan bir haberde şu anekdota yer alıyor: "Aradığım birkaç Bukowski kitabınının ellerinde olup olmadığını sormak için Barnes & Noble kitabevini aradım. Konuştuğum kişi, kasa görevlilerinden biriyle konuşmam gerektiğini, çünkü bütün Bukowski kitaplarının hırsızların erişiminden uzakta olsun diye raflardan kaldırılıp, kasa arkasına dizildiğini söyledi."
William S. Burroughs ve bütün kitapları
Burroughs, Bukowski'den sonra en çok çalınan yazarlar listesinde ikinci sırada. Yazar Ron Rosenbaum ikili için 'katil arılar', ikilinin kitaplarını çalan kişilere ise 'Bukowski adamı' diyor. Rosenbaum, On the Media'da konuyla ilgili olarak şöyle diyor: “Kanımca, bu kitaplardaki yenilgiye uğramış, meteliksiz kahramanlarla kendilerini özdeşleştiriyorlar. Böylece, kitap çalma güdülerini bir şekilde meşru kılıyorlar.”
Jack Kerouac ve Yolda
En çok çalınan kitapların ortak noktası, bir tür seks ve uyuşturucu temaları etrafında şekillenen bir tür ‘özgürleşme’ ruhu taşıyor olmaları. Bu listeden sosyolojik olarak, kitap hırsızlarının büyük ihtimalle genç erkekler olduğu ve çalma ediminin kendisi ile bu kitapların konuları arasında bir bağlantı olduğu çıkarılabilir. Diğer bir deyişle, pervasız eylemler işlemek isteyen kişilerin pervasız eylemler hakkında yazılmış kitapları okumayı yeğlediği söylenebilir.
Paul Auster ve New York Üçlemesi
Auster, listedeki yazarlar arasında hala hayatta olan tek kişi. New York Üçlemesi, suç üzerine bir roman. Kitabevi sahibi Tom Cushman, “Bir rafta, 20- 30 tane New York Üçlemesi bulunuyordu. Gün sonunda raftaki bütün kitapların çalındığını fark ettik” diyor.
Martin Amis ve bütün kitapları
Arka tezgahlarda sergilenmeye mahkum olan bir diğer yazar ise Martin Amis. New York Times gazetesinde yer alan bir haberde şu yorum yer alıyor: “Bazen bir kitabın çalınacak kadar popüler olup olmadığını, ön raflara yerleştirene dek bilemezsiniz. Martin Amis kitapları ne zaman ön raflarda yerini alsa, bir anda dükkânlardan toz oluyor.”
Kütüphanelerden de İncil çalınıyor
Kütüphanelerde yaşanan kitap hırsızlıkları ise bütünüyle farklı nitelikler taşıyor. Brooke Gladstone, On the Media’da kütüphane hırsızlıkları ile ilgili olarak şunları söylüyor: “Kütüphane hırsızlıklarında, popular kitaplardan ziyade araba tamirinden yemek yapımına kadar pratik kullanımı olan kitaplar rağbet görüyor. Bunun yanı sıra, büyücülük, UFO ve astroloji hakkındaki kitaplar da sıklıkla çalınıyor. İlgi çekici bir diğer nokta ise, İncil’in kütüphanelerden en çok çalınan kitaplar arasında yer alması.”
Kaynak: TARAF
Yeni yorum gönder