Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Haber

Haber

İsveç Akademisi’nde sular durulmuyor



Toplam oy: 387

Edebiyat dünyasının en prestijli ödülü olarak kabul edilen Nobel Edebiyat Ödülü’nün açıklanmasına daha uzunca bir süre varken, ödülü takdim eden İsveç Akademisi farklı bir nedenle gündemde. ABD'de, Harvey Weinstein vakasıyla başlayıp tüm dünyaya yayılan #MeToo hareketinin yarattığı etkiyle, İsveç Akademisi’ne yakınlığıyla bilinen bir isim de cinsel tacizle suçlanmıştı. Suçlamalar sonrası Akademi, olayın soruşturulduğunu ve söz konusu şahısla Akademi’nin tüm bağlarının kesileceğini açıkladı. Olayın yankıları sürerken, aralarında İsveç’in tanınmış yazarlarından Klas Östergren’in de bulunduğu üç üye, Akademi’deki görevlerini sürdürmeyeceklerini açıkladı.

 

Akademi üyeleri, 5 Nisan akşamı bu konuda bir basın açıklaması hazırlamak üzere toplanmıştı. Toplantı sonrası, Östergren’in yanı sıra Kjell Espmark and Peter Englund da istifasını verdi. Östergren, “İsveç Akademisi’nin uzun bir zamandır ciddi sorunlarla yüz yüze olduğunu ve bu sorunların Akademi’nin kendi yürütmeliklerinin yerine birtakım muğlak değerlendirmelerle çözülmeye çalıştığını, bu tavrın, kurumun kuruluş amacına ihanet demek olduğunu” söyleyerek istifasını duyurdu. Östergren, sözlerini Leonard Cohen’in "Leaving the Table" şarkısından bir dizeyi alıntılayarak bitirdi: “I’m leaving the table /  I’m out of the game” (masadan kalkıyorum / artık bu oyunda yokum)

 

 

1901 yılından bu yana Nobel Edebiyat Ödülü’nü takdim eden İsveç Akademisi’nde 18 daimi üye bulunuyordu. Üyelikler başka kişilere devredilemiyor ve söz konusu üyenin ölümüne dek geçerliliğini koruyor. Akademi’nin gelenekleri uyarınca, görevden ayrılan bir üyenin yerine yeni bir üye alınamıyor. Yaşanan bu sıcak krizden önce de, iki üye görevi bırakmış ve yerlerine yeni üye alımı yapılmamıştı. Ancak bu kez durum farklı gözüküyor. İsveç Akademisi Daimi Sekreteri Sara Danius, yönetmelikleri değiştirmek ve ayrılan üyelerin yerine yeni üyeler almak için çalışmalarını sürdürdüklerini belirtti.

 

Üç üyenin, taciz suçlamalarına karşın Akademi’nin gerekli yaptırımda bulunmaması sonucunda istifa kararı aldığı düşünülüyor.

 

 


 

Kaynak: The Local

Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Haber Yazıları

İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali (İTEF) İtalya Özel programıyla sanatseverlerin karşısına çıkıyor. 23-27 Ağustos 2021 tarihleri arasında ekranlara gelecek olan etkinlikler sayesinde İtalya'ya ve İtalyan edebiyatına uzanan yeni bir yol açılacak.

 

 

Sanat Kritik’in yeni podcast serisi, Seval Şahin’in editörlüğünde dinleyicilerle buluşuyor. “Yaz Sıcağında Bir Esinti” başlıklı serinin ilki 120. doğum yıldönümü vesilesiyle Ahmet Hamdi Tanpınar’a ayrıldı. Dergâh Yayınları’nın desteğiyle hayata geçen projeye farklı alanlardan birçok yazar, şair, sanatçı ve akademisyen katıldı.

Kültür Sanat Şehir dergisi Z, 5. kez okur karşısında. Zeytinburnu Belediyesi tarafından yayımlanan tematik dergi, “kütüphane” konusunu mercek altına alıyor. 508 sayfa boyunca insanlık tarihinin bilinen en eski dönemlerinden günümüze kadar farklı kültürlerde kütüphanenin seyri, kütüphanenin unsurları, kütüphaneciler, kütüphane sahipleri ve kütüphane literatürü inceleniyor. 

Türk edebiyatının usta ismi Sait Faik Abasıyanık'ın hatırasını yaşatmak amacıyla her yıl bir öykücüye verilen "Sait Faik Hikâye Armağanı" bu kez Şermin Yaşar'ın oldu.

 

Sosyal medya paylaşımları, konuşmalar, anketler, veriler gösteriyor ki pandemi günlerinde evde geçen zamanın ciddi bir kısmını kitaba ayırdık. Türkiye ve dünya genelinde İNSAMER'in yaptığı araştırma kitap yayımı ve okuma oranlarındaki artışa odaklanıyor. Kitapyurdu ve Idefix sitelerinden alınan veriler de korona istatistiklerine katkı sunuyor.

 

 

 

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.