Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Haber

Haber

İTEF 3-6 Ekim’de, bu yılın teması ‘Şehir ve Yemek’



Toplam oy: 619

İTEF - İstanbul Tanpınar Edebiyat Festivali, 3-6 Ekim 2011 tarihleri arasında 13 farklı ülkeden 54 yazarı ‘Şehir ve Yemek’ teması altında, bir edebiyat şöleni sofrasında ağırlayacak. Geçen yıl açılışını T.C. Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ın yaptığı festivalin 2011 Açılış TöreniÇırağan Palace Kempinski sponsorluğunda geçen yıllarda olduğu gibi Çırağan Sarayı’nda yapılacak.


 
İTEF, 3. yılında, British Council’in aracılığıyla dünyanın en önemli edebiyat festivallerinden Hay Festival of Literature and Arts ile işbirliği kurdu. Ayrıca, Kopenhag Uluslararası Edebiyat Festivali de bu yıl İTEF ile ortaklaşa etkinlik düzenleyerek kalıcı bir işbirliğine başlayacak organizasyonlar arasında. İşbirliği kapsamında Danimarkalı yazar Josefine Klougart festival etkinliklerine katılacak ve 2012 yılındaKopenhag Uluslararası Edebiyat Festivali’nin ‘odak ülkesi’ Türkiye olacak ve Türkiye’den yazarlar Kopenhag’daki etkinliklere katılacaklar.


 
Festival katılımcıları arasında Fransa’dan Jean Orizet, Soul Kitchen filminin kitabı ile tanıdığımız Alman Jasmin Ramadan, 2010 yılında işbirliğine başladığımız İngiliz Granta Magazine editörü Ellah Allfrey, Brezilya’dan Tatiana Salem Levy, Hollanda’dan Charles den Tex bulunuyor. Ayrıca, Hay Festival ve British Council, İTEF çerçevesinde, Mark Crick ile Tiffany Murray’yi İstanbul’a getiriyorlar.


 
Festival çocukları da unutmadı. İTEF 2011 kapsamında, FMV Işık Okulları’ndaki öğrencilerin başkahramanı olduğu etkinlikte, macera kitapları yazarı Alman Thilo ve Hollandalı Marjolijn Hof okumalar ve etkinlikler yapacaklar. Ayrıca Fransız Kültür Merkezi’nin desteği ile Fransız akademisyen-illüstratör Claire Franek, Ensar, Derya Öncü ve Gökyüzü Eğitim Kurumları ve Büyük Çamlıca Koleji öğrencileriyle bir araya gelecek.


 
Cezayir Restoran’ın ana mekân sponsorluğunda ve festival boyunca her akşam, ‘Yazarlarla Edebiyat Sofrası’ etkinliklerinde; 3 Ekim Pazartesi, Sefarad kültürünün mutfaklarda ve edebiyatta yansımaları ele alınacak, 4 Ekim Salı, Osmanlı mutfağının beslendiği geniş coğrafyada hayat bulan tarihi romanlar edebiyat sofrasında sahne alacak. 5 Ekim Çarşamba, Yeni Rakı ÂLÂ’nın destekleri ile Edebiyat Sofrası: İstanbul konusu etrafında Ahmet Ümit, Selim İleri ve Artun Ünsal’ın katılacağı bir söyleşi düzenlenecek.


 
İTEF 2011 Festival Kitabı, “Şehir ve Yemek” temasında 30’dan fazla yazarın katılımıyla ve UPM’nin kâğıt sponsorluğunda 10.000 tirajla yayımlanacak. İstanbul’daki D&R mağazalarında 30 TL’lik kitap satın alındığında “Şehir ve Yemek” kitabı hediye olarak verilecek.


 
İTEF Kapanış Partisi’nde bu yıl da yazarlar DJ kabininde olacak. 6 Ekim Perşembe, saat 21.00’dan itibaren Cezayir Restoran’da edebiyat dünyasının ve İTEF ekibinin de bulunacağı parti okurlara da açık.



Yayıncılık dünyasının yetkili isimlerinin festivale olan ilgisini göz önünde bulundurarak, İTEF, 2011 itibariyle “Profesyonel Buluşmalar”programında yayıncılık sektöründen yabancı profesyonelleri İstanbul’da ağırlıyor. Profesyonel Buluşmalar’ın bu yılki konukları, Danimarka, İngiltere, Fransa, Almanya ve Slovenya’dan.


 
Geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi İTEF Yazar Buluşmaları çerçevesinde, Gündüz Vassaf moderatörlüğünde, Türk ve yabancı yazarlar, bir araya gelip edebiyat konuşacaklar.


 
Kalem Kültür Derneği’nin tamamen gönüllülerden oluşan bir ekiple düzenlediği İTEF 2011’de Avrupa Birliği Kültür Programı,Literature Across Frontiers (Sınırları Aşan Edebiyat) Hollanda Büyükelçiliği ve Hollanda İstanbul Başkonsolosluğu, Brezilya Türkiye Büyükelçiliği, İsrail İstanbul Başkonsolosluğu, Yunus Emre Vakfı, İtalyan Kültür Merkezi, Dimitrie Cantemir Romen Kültür Merkezi’nin yanı sıra Finlandiya Çeviri Fonu ve İbranice Edebiyat Enstitüsü gibi Avrupa’nın ve dünyanın önemli fonları yine festivalin destekçileri arasında.


 
Festivale ayrıca Türkiye’den Erdem, Everest, Timaş ve Yapı Kredi Yayınları, D&R mağazaları, Yeni Rakı ÂLÂ ve Kalem Telif Hakları Ajansı katkı sağlıyorlar.



Pera Müzesi, KargArt, Türk Kütüphaneciler Derneği İstanbul Şubesi ve Okan Üniversitesi de İTEF 2011’in gerçekleşmesine katkıda bulunuyorlar.


 
Festivalin İstanbul ayağının sona ermesinin ardından, Mersin Üniversitesi işbirliğinde, Hollanda Türkiye Büyükelçiliği ve Literature Across Frontiers destekleriyle edebiyat etkinlikleri 6-7 Ekim günleri Mersin’e taşınacak.



Akşam Gazetesi ve Sabit Fikir, bu yıl tanıtım ve basın sponsorları olarak İTEF 2011’e desteklerini vermekteler.


 
Cezayir Restoran Konferans Salonu’ndaki söyleşiler dâhil olmak üzere İTEF 2011’in tüm etkinlikleri ücretsizdir. İTEF yazarlarının katılımıyla gerçekleştirilen akşam yemeklerine katılım ise rezervasyona ve ücrete tabiidir.


 
Yazarlar ve festival hakkında ayrıntılı bilgi için,


www.itef.com.tr

 

 
Detaylı bilgi için:


İTEF ofis
Tel:         0212 249 17 47 / 0212 245 44 06
Web:      www.itef.com.tr
E:          info@itef.com.tr

Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Haber Yazıları

İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali (İTEF) İtalya Özel programıyla sanatseverlerin karşısına çıkıyor. 23-27 Ağustos 2021 tarihleri arasında ekranlara gelecek olan etkinlikler sayesinde İtalya'ya ve İtalyan edebiyatına uzanan yeni bir yol açılacak.

 

 

Sanat Kritik’in yeni podcast serisi, Seval Şahin’in editörlüğünde dinleyicilerle buluşuyor. “Yaz Sıcağında Bir Esinti” başlıklı serinin ilki 120. doğum yıldönümü vesilesiyle Ahmet Hamdi Tanpınar’a ayrıldı. Dergâh Yayınları’nın desteğiyle hayata geçen projeye farklı alanlardan birçok yazar, şair, sanatçı ve akademisyen katıldı.

Kültür Sanat Şehir dergisi Z, 5. kez okur karşısında. Zeytinburnu Belediyesi tarafından yayımlanan tematik dergi, “kütüphane” konusunu mercek altına alıyor. 508 sayfa boyunca insanlık tarihinin bilinen en eski dönemlerinden günümüze kadar farklı kültürlerde kütüphanenin seyri, kütüphanenin unsurları, kütüphaneciler, kütüphane sahipleri ve kütüphane literatürü inceleniyor. 

Türk edebiyatının usta ismi Sait Faik Abasıyanık'ın hatırasını yaşatmak amacıyla her yıl bir öykücüye verilen "Sait Faik Hikâye Armağanı" bu kez Şermin Yaşar'ın oldu.

 

Sosyal medya paylaşımları, konuşmalar, anketler, veriler gösteriyor ki pandemi günlerinde evde geçen zamanın ciddi bir kısmını kitaba ayırdık. Türkiye ve dünya genelinde İNSAMER'in yaptığı araştırma kitap yayımı ve okuma oranlarındaki artışa odaklanıyor. Kitapyurdu ve Idefix sitelerinden alınan veriler de korona istatistiklerine katkı sunuyor.

 

 

 

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.