Dünya edebiyatının önemli yazarlarından James Joyce, ülkesi İrlanda'da bugün başlayan 'Bloomsday' Festivali ile anılıyor.
Adını, yazarın başyapıtı "Ulysses"in kahramanından alan festival çerçevesinde, başkent Dublin'de çeşitli etkinlikler düzenlenecek.
Festivale katılanlar, okuma toplantıları, şehir turları, tiyatro, müzik ve dans gösterileriyle 5 gün boyunca James Joyce'un bıraktığı edebi mirası konuşacak ve eserlerinde anlattığı Dublin'i yaşayacak.
Her yıl 16 Haziranda, Norveç'ten Arjantin'e, dünyanın pek çok ülkesinde kutlanan ve İrlanda'daki festivalin son gününe denk gelen "Bloomsday", her yaştan edebiyatseveri müzelerde, gösteri salonlarında ve sokaklarda bir araya getirecek.
Dublin'e gelen turistlerin uğrak noktalarından James Joyce Merkezi ve James Joyce Müzesi de bazı etkinliklere ev sahipliği yapacak.
Festival kapsamındaki yürüyüş turlarına katılanlar, yalnızca "Ulysses"teki değil, yazarın "Dublineers" (Dublinliler) adlı öykü derlemesinde bahsi geçen sokakları, yapıları, lokantaları ve pubları da bir anlamda "kahramanların ayak izlerini takip ederek" görme olanağı bulacak.
James Joyce'un tek bir günü anlattığı "Ulysses", 16 Haziran 1904'te geçiyor ve festival, adını romanın başkarakteri Leopold Bloom'dan alıyor. 16 Haziran 1904'ün aynı zamanda yazarın, eşi Nora Barhacle ile kez randevulaştığı tarih olduğu sanılıyor.
İlk "Ulysses" kutlaması, eserin yayıncısı Sylvia Beach'in Haziran 1929'da Fransa'da verdiği öğle yemeği olarak bilinse de "Bloomsday"
İrlanda'da ilk kez 1954'te, İrlandalı yazarlar Patrick Kavanagh ve Flann O'Brien'ın "Ulysses"in geçtiği mekanları, romandan bölümler okuyarak ziyaret etmesiyle kutlandı.
Edebiyat tarihinin en zor okunan ve en çok tartışılan romanlarından biri olarak kabul edilen "Ulysses" 1918'de Amerika'da "The Little Review" dergisinde tefrika edilmeye başlandı, ancak "müstehcen"
bulunduğu için yasaklandı.
Romanın ilk basımı 1922 yılında, Sylvia Beach'in başında olduğu "Shakespeare and Company" yayın evi tarafından Paris'te yapıldı.
Haber
Haber
Yorumlar
Yorum Gönder
Diğer Haber Yazıları
İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali (İTEF) İtalya Özel programıyla sanatseverlerin karşısına çıkıyor. 23-27 Ağustos 2021 tarihleri arasında ekranlara gelecek olan etkinlikler sayesinde İtalya'ya ve İtalyan edebiyatına uzanan yeni bir yol açılacak.
Sanat Kritik’in yeni podcast serisi, Seval Şahin’in editörlüğünde dinleyicilerle buluşuyor. “Yaz Sıcağında Bir Esinti” başlıklı serinin ilki 120. doğum yıldönümü vesilesiyle Ahmet Hamdi Tanpınar’a ayrıldı. Dergâh Yayınları’nın desteğiyle hayata geçen projeye farklı alanlardan birçok yazar, şair, sanatçı ve akademisyen katıldı.
Kültür Sanat Şehir dergisi Z, 5. kez okur karşısında. Zeytinburnu Belediyesi tarafından yayımlanan tematik dergi, “kütüphane” konusunu mercek altına alıyor. 508 sayfa boyunca insanlık tarihinin bilinen en eski dönemlerinden günümüze kadar farklı kültürlerde kütüphanenin seyri, kütüphanenin unsurları, kütüphaneciler, kütüphane sahipleri ve kütüphane literatürü inceleniyor.
Türk edebiyatının usta ismi Sait Faik Abasıyanık'ın hatırasını yaşatmak amacıyla her yıl bir öykücüye verilen "Sait Faik Hikâye Armağanı" bu kez Şermin Yaşar'ın oldu.
Sosyal medya paylaşımları, konuşmalar, anketler, veriler gösteriyor ki pandemi günlerinde evde geçen zamanın ciddi bir kısmını kitaba ayırdık. Türkiye ve dünya genelinde İNSAMER'in yaptığı araştırma kitap yayımı ve okuma oranlarındaki artışa odaklanıyor. Kitapyurdu ve Idefix sitelerinden alınan veriler de korona istatistiklerine katkı sunuyor.
Yeni yorum gönder