Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Haber

Haber

Jane Austen 'arsenik zehirlenmesi' yüzünden mi öldü?



Toplam oy: 775

Polisiye yazarı Lindsay Ashford'un iddiasına göre 19. yüzyıl'ın önemli yazarlarından Jane Austen, arsenik zehirlenmesi nedeniyle öldü.



Ashford, Austen'ın mektuplarını okuduktan sonra yazarın öldürülmüş olduğu ihtimalinin göz önünde bulundurulması gerektiğini söylüyor.  



Ölümünün üzerinden 200 yıl geçen 41 yaşında hayatını kaybeden Jane Austen'ın ölümü için kanserden Addison hastalığına kadar birçok iddia ortaya atıldı.



3 yıl önce Jane Austen'ın Chawton'daki köyüne yerleşen ve Austen'ın mektuplarını okumaya başlayan yazar, bir sabah Jane Austen'ın ölmeden birkaç ay evvel yazdığı mektuptaki bir cümleye takılmış:



“Dikkate değer derecede daha iyiyim ve berbat olan renk değişimim de yavaş yavaş iyileşiyor."



Polisiye romanları için modern tıp tekniklerini ve zehirlerini araştıran yazar, Austen'ın mektubunda bahsettiği vücudun bazı bölgelerinde gerçekleşen renk değişimi gibi belirtilerin arsenik zehirlenmesi olabileceğini söylüyor.




Yazarın iddiaları Jane Austen Kuzey Amerika Topluluğu eski başkanı tarafından doğrulanıyor: Yakındaki bir müzede sergilenen ve Amerikalı bir çift tarafından, 1948 yılında açık arttırmada, satın alınan Jane Austen'ın bir tutam saçına yapılan test, pozitif çıkmış.



Ashford, kronik bir arsenik zehirlenmesinde görülen tüm belirtilerin Austen'ın mektubunda yer aldığını söylüyor ve o dönemde arsenik bulmanın hayli kolay olduğunu vurguluyor.



“Yaptığım tüm araştırmalardan sonra Jane Austen'a arsenik içeren bir ilaç verdiklerini düşünüyorum. Arsenik zehirlenmesi belirtilerine ve Austen'ın mektuplarında bahsettiği şikayetlere bakılacak olursa aralarındaki muazzam bir benzerliği göreceksiniz.” Guardian gazetesine konuşan yazar bu ihtimali daha önce kimsenin düşünmemiş olmasına şaşırdığını dile getiriyor: “İnsanların arseniğin sık sık ilaçlarda kullanıldığını farketdiklerini sanmıyorum. Polisiye yazarı olarak bu konuda o kadar çok araştırma yaptım ama bunu farketmem biraz şans eseri oldu. Birçok Austen akademisyeninin bilmediği bu bilgiye sahip olmam sadece şans. ”




The Mysterious Death of Miss Austen (Jane Austen'ın Gizemli Ölümü) adlı yeni romanında yazarın öldürülmüş olma ihtimalini irdeleyen Ashford, belirtilere ve arseniğin yaygın olarak kullanıldığın ihtimalini göz önüne alarak, Austen'ın tedavi niyetiyle verilen ve arsenik içeren ilaçlar yüzünden zehirlenip ölmüş olabileceğini söylüyor: “Austen'ın ölümünün cinayet olabilir. Bu ihtimali göz ardı etmemeliyiz. 19. yüzyılda arsenik ile cinayet işlemek çok yaygındı çünkü 1836 yılına kadar Marsh testi bulunmamıştı. Yazarın geçmişine ve ailesine dair açıklanmamış birçok şey var. Bunlardan biri cinayet sebebi olabilir.”




Professor Janet Todd ise yazarın “kasıtlı olarak zehirlendiğini” düşünmüyor: “Romatizma tedavisi için arsenik kullanmış olabilir ama öldürüldüğünü düşünmüyorum.”




Yazarın kemiklerinin mezardan çıkartılıp test edilmesi için heveslenen yazar, bunun olmayacağının farkında “İnsanların bu fikir karşısında öfkelenebileceklerini düşünüyorum.”

 

Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Haber Yazıları

İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali (İTEF) İtalya Özel programıyla sanatseverlerin karşısına çıkıyor. 23-27 Ağustos 2021 tarihleri arasında ekranlara gelecek olan etkinlikler sayesinde İtalya'ya ve İtalyan edebiyatına uzanan yeni bir yol açılacak.

 

 

Sanat Kritik’in yeni podcast serisi, Seval Şahin’in editörlüğünde dinleyicilerle buluşuyor. “Yaz Sıcağında Bir Esinti” başlıklı serinin ilki 120. doğum yıldönümü vesilesiyle Ahmet Hamdi Tanpınar’a ayrıldı. Dergâh Yayınları’nın desteğiyle hayata geçen projeye farklı alanlardan birçok yazar, şair, sanatçı ve akademisyen katıldı.

Kültür Sanat Şehir dergisi Z, 5. kez okur karşısında. Zeytinburnu Belediyesi tarafından yayımlanan tematik dergi, “kütüphane” konusunu mercek altına alıyor. 508 sayfa boyunca insanlık tarihinin bilinen en eski dönemlerinden günümüze kadar farklı kültürlerde kütüphanenin seyri, kütüphanenin unsurları, kütüphaneciler, kütüphane sahipleri ve kütüphane literatürü inceleniyor. 

Türk edebiyatının usta ismi Sait Faik Abasıyanık'ın hatırasını yaşatmak amacıyla her yıl bir öykücüye verilen "Sait Faik Hikâye Armağanı" bu kez Şermin Yaşar'ın oldu.

 

Sosyal medya paylaşımları, konuşmalar, anketler, veriler gösteriyor ki pandemi günlerinde evde geçen zamanın ciddi bir kısmını kitaba ayırdık. Türkiye ve dünya genelinde İNSAMER'in yaptığı araştırma kitap yayımı ve okuma oranlarındaki artışa odaklanıyor. Kitapyurdu ve Idefix sitelerinden alınan veriler de korona istatistiklerine katkı sunuyor.

 

 

 

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.