Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Haber

Haber

Jorge Luis Borges'in bir hayali daha gerçek oluyor



Toplam oy: 458

Öykülerini okuyanlar bilir, Borges pek çok sıradışı fikre sahipti. Bu durumun en güzel örneklerini 1920-1950 yılları arasında yazdığı öykülerde görebiliriz. Zaten o öykülerin mitsel içeriği sayesinde, Borges zamanın her şeyi unutturan gücüne bu ölçüde direnebilmiştir belki de...

 

Şimdilerde Borges’in en az onun kadar yaratıcı hayranları öykülerdeki felsefi sorgulamaları günümüz teknolojisiyle gerçek hayata uyarlamak için harekete geçiyorlar. İlk örnek hatırlayacağınız üzere, nisan ayında yayın hayatına başlayan Online Babil Kütüphanesi’ydi. Bu kütüphane olası tüm harf ve kelime kombinasyonlarını içeren 410’ar sayfalık kitaplardan oluşuyordu.

 

 

Bir diğer örneği ise “Robotlar için Şiir (Poetry for Robots)” adlı sitede görebilirsiniz. Vice'dan Daniel Oberhaus'un belirttiği gibi, Borges'in ele aldığı konulardan biri de, metaforların önemi ve dilin sunduğu limitsiz anlam imkanlarıydı. Fakat Borges, şiir dilindeki sınırsız imkanlara rağmen, bazı kelimelerin sadece diğer bazı kelimeleri çağrıştırdığını söylüyordu. Örneğin yıldızlar ile gözler sıklıkla özdeşleştiriliyordu.

 

Neologic, Webvisions ve Arizona Devlet Üniversitesi'ndeki Bilim ve Hayalgücü Merkezi'nin ortaklaşa projesi, Borges'in bu görüşlerinin peşinden giderek, makinelere insan dilindeki şiirselliği öğretmenin mümkünlüğünü sınayacak. Bunun için, siteyi ziyaret edenlerden fotoğraf seçeneklerinden birine tıklayıp, bu fotoğrafın düşündürdüklerinden veya hissettirdiklerinden yola çıkarak 150 karakteri geçmeyecek bir satır yazmaları isteniyor. Bu şekilde toplanacak verilerle, robotlara şiir yazmayı öğretip öğretemeyeceklerine bakacaklar.

 

 

Ne dersiniz, sizce robotlar kelimelerin çağrıştırdığı görüntüleri ya da görüntülerin çağrıştırdığı kelimeleri tıpkı bir insan gibi birbirine bağlayabilecek mi? Eğer Borges'in kelimelerle görüntüleri bağdaştıran bir düşünce kalıbı bulunduğu iddiası doğruysa, bilgisayarlara bu kalıbın kodlanması gerçekten de mümkümüş gibi duruyor. Araştırmanın sonuçları Chicago’da 23-24-25 Eylül 2015 tarihlerinde düzenlenecek seminerlerde tartışılacak.

 

 

 


 

 

>>> Babil Kütüphanesi sanal dünyada gerçek oldu

 

>>> Jorge Luis Borges'i niçin okumalıyız?

 

 

 


 

 

* Kaynak: Vice

 

MA

 

 

Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Haber Yazıları

İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali (İTEF) İtalya Özel programıyla sanatseverlerin karşısına çıkıyor. 23-27 Ağustos 2021 tarihleri arasında ekranlara gelecek olan etkinlikler sayesinde İtalya'ya ve İtalyan edebiyatına uzanan yeni bir yol açılacak.

 

 

Sanat Kritik’in yeni podcast serisi, Seval Şahin’in editörlüğünde dinleyicilerle buluşuyor. “Yaz Sıcağında Bir Esinti” başlıklı serinin ilki 120. doğum yıldönümü vesilesiyle Ahmet Hamdi Tanpınar’a ayrıldı. Dergâh Yayınları’nın desteğiyle hayata geçen projeye farklı alanlardan birçok yazar, şair, sanatçı ve akademisyen katıldı.

Kültür Sanat Şehir dergisi Z, 5. kez okur karşısında. Zeytinburnu Belediyesi tarafından yayımlanan tematik dergi, “kütüphane” konusunu mercek altına alıyor. 508 sayfa boyunca insanlık tarihinin bilinen en eski dönemlerinden günümüze kadar farklı kültürlerde kütüphanenin seyri, kütüphanenin unsurları, kütüphaneciler, kütüphane sahipleri ve kütüphane literatürü inceleniyor. 

Türk edebiyatının usta ismi Sait Faik Abasıyanık'ın hatırasını yaşatmak amacıyla her yıl bir öykücüye verilen "Sait Faik Hikâye Armağanı" bu kez Şermin Yaşar'ın oldu.

 

Sosyal medya paylaşımları, konuşmalar, anketler, veriler gösteriyor ki pandemi günlerinde evde geçen zamanın ciddi bir kısmını kitaba ayırdık. Türkiye ve dünya genelinde İNSAMER'in yaptığı araştırma kitap yayımı ve okuma oranlarındaki artışa odaklanıyor. Kitapyurdu ve Idefix sitelerinden alınan veriler de korona istatistiklerine katkı sunuyor.

 

 

 

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.