Penguen Kitabevi, 1996'da ilk şubesini Kadıköy'de açtı. Bu ilk şubeyi, yine Kadıköy'deki ikinci kitabevi izledi. Bir süre sonra bölgede iki dükkanı finanse etmeye, Ünal Koçak'ın deyimiyle "güçleri yetmeyince", ilk şubeyi kapatıp Muvakkithane Caddesi'ndeki ikinci dükkanda faaliyet göstermeye devam ettiler.
Derken Gebze ve Maltepe'de birer kitabevi açıldı. Mayıs'ta Sancaktepe'de bir şube daha açılacağı haberi geldi. Bu şubeyi dört gözle beklerken, Kadıköy şubesinin kapanacağına ilişkin ilk tweetler, geçen hafta Twitter'a düştü. Bir dedikodu olmasını umduk ama 1 Mart Cumartesi günü gördük ki Penguen Kitabevi, artık yoktu ve yerine bir kozmetik firmasının şubesi açılacaktı.
İthaki Yayınları ile Penguen Kitabevi'nin sahibi Ünal Koçak, durumu "Üç yıl boyunca zarar ettiği için artık taşıyamadık" diyerek açıkladıktan sonra sadece kitap satmak gibi özel bir tavırları bulunduğunu hatırlattı: "Sadece kitap sattığımız için zarar ettik ve diğer yöntemleri kullanmak yerine kitabevini kapatmayı yeğledik."
Zaten kitabevinin Facebook sayfasında da, "Aradığınız tüm kaset, cd, dvd ve kırtasiye ürünlerini, cicili bicili şeyleri Penguen Kitabevi'nde BULAMAZSINIZ! Fotokopi çekilmez, pvc kaplanmaz! Çünkü Penguen adı üstünde Kitabevi" diyorlardı.
Sırada Pandora Kitabevi mi var?
1991 yılında Beyoğlu'nda kurulan ve şu an dört şubede faaliyet gösteren Pandora Kitabevi de zor durumda. İçinde bulundukları durumu kitabevi adına anlatan Ozan Kocatürk, "Bir otel zinciri bulunduğumuz binayı satın alınca hakkımızda tahliye davası açıldı. Otel zincirinin en bilinen oteli Taksim meydanındaki 'Taksim Hill'" dedi.
Taksim bölgesinde kiralar yüksek olduğu ve "hava parası" talep edildiği için tahliye durumunda geçebilecekleri bir mekan bulamadıklarını söyleyen Kocatürk, "2000'lerin başında Beyoğlu bölgesinde 30 kitabevi vardı, şu anda 8 kitabevi kaldı. Önümüzdeki yıllarda bağımsız kitabevi kalmaması için herkes çabalıyor. İktidar ve yerel yönetimler alışverişi AVM’lere bırakan politikalarla sokakları boşaltıyorlar" diye konuştu.
Pandora Kitabevi, Twitter adresleri üzerinden ise şunları yazdı:
"Taksim'deki 23. yılımızda, Taksim Hill Oteli bulunduğumuz binayı satın aldı, uzlaşma önerilerimizi reddetti, taşınma parası olarak 4 bin TL teklif etti. Taksim bölgesinin simgeleri yok ediliyor. Taksim Hill Oteli nasıl bir Taksim istemektedir. Pandora tahliye davasına bakacak hâkimin karşısında duracak avukat arkadaşların bizimle irtibata geçmesini rica ediyoruz. Bütün olanlardan sonra çok üzücü bir durum, Taksim Hill Otel taşınma paramızı 4 bin TL'den 10 bin TL'ye çıkardı. Binanın mühürlenmesine yönelik karar çıkartılmaya çalışılıyormuş. Emek Sineması, İnci Profiterol, Pandora... Şimdi sıra kimde?"
viaport dahil olmak üzere üç yerde yeni dükkan açan, kadıköydeki pandorayı neden kapatsın? diye sormadınız mı kendinize? ben size söyliim: çünkü ünal efendi 650 bin TL hava parası alarak başkasına devretmiş dükkanı... burada edebiyat yapmasına, yalan söylemesine izin vermeyin, ayıptir... millet de face'de şurda burda "napalım" diye hayıflanıyor...
Yeni yorum gönder