Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Haber

Haber

Kahramanlar karınlarını neyle doyuruyorlar?



Toplam oy: 718

Kahramanlar karınlarını neyle doyuruyorlar? Wall Street Journal'a göre fantastik kitaplardaki yemeklerle ilgilenen okuyucuların sayısı her geçen gün artıyor.


Kitaplar ve yiyecekler. Okuduğunuz yemekleri, kahramanların karınlarını neyle doyurduklarını hatırlıyor musunuz? İncil’deki elma, Proust’un Madelaine’i, Hugo’nun Jean Valjean’ının ekmeği… Kitap olaraksa belki Simmel’in ‘Papaz Her zaman Pilav Yemez’i. Ben daha fazlasını sayabileceğimden şüpheliyim ama Wall Street Journal’a göre bahsi geçen yemekler pek yenilir yutulur şeyler olmadıkları halde özellikle fantastik kitaplardaki yemeklerle ilgilenen okuyucuların sayısı her geçen gün artıyor.

 

Açlık Oyunları’nın açlıktan ölmek üzere olan kahramanlarını ele alalım, ellerine ne geçirirlerse onu yiyorlar: sokak köpekleri, at, ağaç kabuğu, fare eti. Yani insana “Ah şu kitaptaki tarifleri alsam da pişirsem” dedirten kitaplar değil. Yine de gazetenin muhabiri Alexandra Alter’ın haberine göre bu kitaplardaki tariflere karşı gittikçe artan bir ilgi var. Özellikle popüler serilerin hayranları bu yemekleri takıntı haline getirip kamp ateşinde tavşan ve deniz yosunu ekmeği pişirmeyi deneyebiliyor. Artan ilginin en büyük ispatıysa Noel’de en çok hediye edilen kitaplarından birinin ‘Açlık Oyunları –Gayri Resmi Yemek Kitabı’ olması.



Açlık oyunları

 


Popüler fantastik yapıtlardaki tariflere göre yemek pişirmek yeni bir olay değil. Harry Potter serisi, Taht Oyunları ve hatta Alacakaranlık serileri “edebi lezzetlerin” peşinde koşanların favorilerinden. İnternette nasıl yılan balıklı börek, ısırgan soslu koyun beyni, tereyağlı domuz bacağı, çekirge kızartması, baharatlı cırcır böceği veya ısırganotu çorbası yapılacağını açıklayan, okurların birbirleriyle tariflerini değiş tokuş ettikleri pek çok site ve forum var. Hayranlar kitaplardaki koşullara sadık kalmak için ellerinden geleni yapıyor.

 

Örneğin ‘kurgu yemeklerle’ internette ün salan Watanabe’nin favori tarifi şekersiz ekmek (‘Açlık Oyunları’ndaki kahramanların ellerinde şeker olmadığı için özel bir ekmek tarifi geliştirmiş). Tarifi günde ortalama 50 bin kere tıklanan sitesine koyduktan sonra “tadı güzel değil” şeklinde şikâyetler almış. Amatör aşçının yanıtıysa şu: “Eminim kitaptaki karakterlere de yedikleri ekmeğin tadı güzel gelmemiştir.” Watanabe bu macerada yalnız değil. Her gün yeni tarifler deneyen pek çok okuyucu var. Üstelik ısrarlı bir şekilde kitaplardaki yemeklerin tariflerini tespit etmeye uğraşan –ve başaran- bazı okuyucular sonunda kitap anlaşması bile imzalayabiliyor. Bu okuyuculardan biri de George R R Martin’in Buzun ve Ateşin Şarkısı serisindeki yemekleri pişirmeyi deneyen Chelsea Monroe. 

 

 

En son ayı butu pişiren Monroe’nun denediği diğer yemekler arasında hardal soslu yılan ızgara ve ballı çekirge var, geleceğindeyse nasıl yapılacağını çözdüğü 153 tarifi içeren sağlam bir kitap anlaşması. Müstakbel yazarın tek derdiyse bazı malzemeleri –örneğin sincap etini- bulmanın zor olması.
Kitaplardaki yemeklerin popülerliğine bir diğer örnek de ‘Gayri Resmi Harry Potter Yemek Kitabı’. Geçen yıl piyasaya çıkan kitap sadece ABD’de 150 bin satmış. Bu yıl piyasaya çıkacak kitaplar arasındaysa Martin’in serisindeki ve Narnia Günlükleri’ndeki yemekleri içeren ikişer kitap ve Tolkien’in Hobbit’indeki yemekleri içeren bir kitap var. Son olmayacakları kesin.

 

 

Bir karakterin yediğini yemek sizi o karaktere yakınlaştırır, onu daha iyi anlamanızı sağlar mı? Neden olmasın? En azından Wall Street’in araştırması okuyucuların böyle düşündüğünü gösteriyor. Hemingway’in viski içtiği barda viski içmek bir tutku olabiliyorsa Stark’ların yediği yemek neden olmasın? Gazete işi burada bırakmamış ve George RR Martin’e okuyucuların bu saplantılarıyla ilgili ne düşündüğünü sormuş.

 

Yazarın yanıtını okuyucunca insan ister istemez keşke daha yenilebilir şeyler yazsaymışım diye düşündüğü izlenimine kapılıyor: “Kitaplardan birinde bir karaktere güvercin yedirmişim,” diyor Martin. “O gün bu gündür güvercin etinin ne kadar lezzetsiz olduğuyla ilgili epostalar alıyorum.” Okuyucuların uzak durdukları yemekler arasındaysa siyah kuğu kavurma, solucan doldurulmuş zeytin ve yüz kumruyla yapılan düğün turtası yer alıyor. (Kısa bir araştırmanın ardından listeye eklenen kitaplar ve yiyecekler: Giyomtel’in oğlunun başına koyduğu elma; Hansel ve Gretel’deki ekmek kırıntıları; Pamuk Prenses’teki elma; Drakula- sarımsak; Alice Harikalar Diyarında-mantar…) 

 

 

 

Ezra Pound’u faşistlere vermeyiz

 


Adını Amerikalı şairden alan CasaPound örgütünün destekçilerinden Gianluca Casseri’nin Floransa’da iki Sengalliyi öldürmesiyle Ezra Pound’un kızı Mary de Rachewiltz deliye döndü. Cantos (‘Seçilmiş Canto’lar- Adam yay.) yapıtıyla tanınan Pound, pek çoklarına göre Yahudi karşıtı ve faşizm sempatizanıydı. (Amerikalı askerler tarafından yakalanıp yargılandığında Mussolini taraftarı şairin “deli” olduğuna karar verilmiş ve Pound 12 yılını akıl hastanesinde geçirmişti.) Bunun bardağı taşıran son damla olduğunu söyleyen 86 yaşındaki Mary de Rachewiltz, 5 bin üyeli örgütün babasının adını kullanmasına engel olmak için harekete geçti.

 

“Babam sağcı veya solcu değildi,” diyordu açıklamasında. “Canto’ları okuyan herkes bunu bilir.” Örgüt lideriyse cinayetlerden sonra yaptığı açıklamada kendilerinin şiddet yanlısı bir örgüt olmadıklarını ve yanlış anlaşıldıklarını vurguladı.

 

 

 

Kaynak: Rdikal, Zeynep Heyzen Ateş

 

 

Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Haber Yazıları

İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali (İTEF) İtalya Özel programıyla sanatseverlerin karşısına çıkıyor. 23-27 Ağustos 2021 tarihleri arasında ekranlara gelecek olan etkinlikler sayesinde İtalya'ya ve İtalyan edebiyatına uzanan yeni bir yol açılacak.

 

 

Sanat Kritik’in yeni podcast serisi, Seval Şahin’in editörlüğünde dinleyicilerle buluşuyor. “Yaz Sıcağında Bir Esinti” başlıklı serinin ilki 120. doğum yıldönümü vesilesiyle Ahmet Hamdi Tanpınar’a ayrıldı. Dergâh Yayınları’nın desteğiyle hayata geçen projeye farklı alanlardan birçok yazar, şair, sanatçı ve akademisyen katıldı.

Kültür Sanat Şehir dergisi Z, 5. kez okur karşısında. Zeytinburnu Belediyesi tarafından yayımlanan tematik dergi, “kütüphane” konusunu mercek altına alıyor. 508 sayfa boyunca insanlık tarihinin bilinen en eski dönemlerinden günümüze kadar farklı kültürlerde kütüphanenin seyri, kütüphanenin unsurları, kütüphaneciler, kütüphane sahipleri ve kütüphane literatürü inceleniyor. 

Türk edebiyatının usta ismi Sait Faik Abasıyanık'ın hatırasını yaşatmak amacıyla her yıl bir öykücüye verilen "Sait Faik Hikâye Armağanı" bu kez Şermin Yaşar'ın oldu.

 

Sosyal medya paylaşımları, konuşmalar, anketler, veriler gösteriyor ki pandemi günlerinde evde geçen zamanın ciddi bir kısmını kitaba ayırdık. Türkiye ve dünya genelinde İNSAMER'in yaptığı araştırma kitap yayımı ve okuma oranlarındaki artışa odaklanıyor. Kitapyurdu ve Idefix sitelerinden alınan veriler de korona istatistiklerine katkı sunuyor.

 

 

 

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.