Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Haber

Haber

Katledilen 6 bin ağacın yerine yenilerini dikelim!



Toplam oy: 865

Geçtiğimiz günlerde Soma’nın Yırca ilçesinde termik santral inşaatı gerekçe gösterilerek kesilen 6 bin zeytin ağacının yerine yeni fidanlar dikilmesi için kampanya başlatıldı. Zeytin Ajandası Kollektifi’nin girişimiyle başlayan kampanya kapsamında bir ajanda satışa sunuldu. Bu ajandanın satışından elde edilecek gelirle Yırca’ya yeni fidanlar dikilecek. Ajanda 1 Aralık’tan itibaren idefix.com’da, 17 Aralık’tan itibaren de tüm kitapçılarda bulunabilir.

 

Kollektifin kamuoyu açıklaması ise şu şekilde:

 

"10 parmağında 10 marifet" derler ya hani; zeytin ağacı da öyledir işte. Zararı ne diye sorsanız verilecek makul bir cevap bulamazsınız.


Ama gelin görün ki çok değil, kısa bir süre önce Yırca Köyü’nde 6000 zeytin ağacı köylülerin aylarca verdiği mücadeleye rağmen göz göre göre katledildi. 15 senede meyve veren zeytin ağaçları, 1 saat içinde kökünden kesildi.


Solon’un “Kanunlar örümcek ağlarına benzer: Güçsüz ve hafif şeyler ona yakalanır; daha ağır olanlar ise onu parçalayıp geçer,” sözü maalesef bir kez daha gerçek oldu. Kılıfı hazırlayanlar, minareyi çalmakta usta olanlardır. Tarih bize böyle söylüyor. Helenistik Dönemde yaşasalar idam olacaklar, bugün maalesef sadece isyanımıza muhataplar. Hem haksızlar, hem güçlüler!


Bize düşen yapılan onca şeye rağmen yine zeytin dalını uzatmak için yeni fidanlar dikmek ve ağaçların yeşereceği günü ümitle beklemektir.


Yırca’da katledilen 6000’den fazla zeytin ağacına adanmış olan bu ajanda, hep hatırlamak, hiç unutmamak, tekrar tekrar göz önüne gelmek amacıyla, bir grup gönüllü insanın emeği ve onlara destek veren firmaların yardımı ile hayata geçecektir.


Tüm satış geliri Yırca’ya fidan dikilmek üzere bağışlanacaktır.Tek bir ajandanın satış fiyatı üzerinden kalan gelir, bir zeytin fidanının 1/3’ünü karşılamaktadır. Adaletsizliğe bakın ki 3 tane defter ancak 1 fidan parası çıkarıyor!

 

 


 

 

EB

 


Yorumlar

Yorum Gönder


Gelişmeleri şu linkten takip edebilirsiniz: https://www.facebook.com/zeytinajandasi

Sevgiler...

58%
42%

merhabalar,

ajandalar satışa çıktı mı acaba? Link paylaşabilir misiniz?

41%
59%

Yeni yorum gönder

Diğer Haber Yazıları

İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali (İTEF) İtalya Özel programıyla sanatseverlerin karşısına çıkıyor. 23-27 Ağustos 2021 tarihleri arasında ekranlara gelecek olan etkinlikler sayesinde İtalya'ya ve İtalyan edebiyatına uzanan yeni bir yol açılacak.

 

 

Sanat Kritik’in yeni podcast serisi, Seval Şahin’in editörlüğünde dinleyicilerle buluşuyor. “Yaz Sıcağında Bir Esinti” başlıklı serinin ilki 120. doğum yıldönümü vesilesiyle Ahmet Hamdi Tanpınar’a ayrıldı. Dergâh Yayınları’nın desteğiyle hayata geçen projeye farklı alanlardan birçok yazar, şair, sanatçı ve akademisyen katıldı.

Kültür Sanat Şehir dergisi Z, 5. kez okur karşısında. Zeytinburnu Belediyesi tarafından yayımlanan tematik dergi, “kütüphane” konusunu mercek altına alıyor. 508 sayfa boyunca insanlık tarihinin bilinen en eski dönemlerinden günümüze kadar farklı kültürlerde kütüphanenin seyri, kütüphanenin unsurları, kütüphaneciler, kütüphane sahipleri ve kütüphane literatürü inceleniyor. 

Türk edebiyatının usta ismi Sait Faik Abasıyanık'ın hatırasını yaşatmak amacıyla her yıl bir öykücüye verilen "Sait Faik Hikâye Armağanı" bu kez Şermin Yaşar'ın oldu.

 

Sosyal medya paylaşımları, konuşmalar, anketler, veriler gösteriyor ki pandemi günlerinde evde geçen zamanın ciddi bir kısmını kitaba ayırdık. Türkiye ve dünya genelinde İNSAMER'in yaptığı araştırma kitap yayımı ve okuma oranlarındaki artışa odaklanıyor. Kitapyurdu ve Idefix sitelerinden alınan veriler de korona istatistiklerine katkı sunuyor.

 

 

 

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.