Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Haber

Haber

Kindle'da kitap paylaşmak artık mümkün



Toplam oy: 995
Apple-Amazon ve belli başlı yayınevleri/ajanslar arasındaki güç savaşları süredursun, Batı dünyası elektronik kitap uygulamalarını daha da geliştirmeye devam ediyor. Türkiye'de ise ilk birkaç önemli adım bile henüz atılamamış durumda.

İnternetten kitap satış sektörünün en büyük ismi Amazon,2010'da e-kitap satışlarının kitap satışlarını geçtiğini açıklamıştı. Hâlâ ABD'de basılı kitabın hakimiyeti elbette devam ediyor, ancak özellikle ABD'de, ama Avrupa'nın da pek çok yerinde hatrı sayılacak sayıda e-kitap okurunun olduğu da aşikar. Bu da e-kitaplara ilişkin haberlerin orada, bazı sektörel detaylar olarak değil, bizzat insan hayatına etki eden olaylar olarak görülmesini sağlıyor.

 

Amazon'un son hamlesi, ABD'de e-kitapların öneminin artmasının bir sonucu diyebiliriz. Amazon, uzun yıllardır şikayet aldıkları kitap paylaşamama meselesine el atmış görünüyor. Amazon'un sadece kendi sitesinden satın alınan e-kitaplarla birlikte kullanılması için ürettiği ve muhtemelen şu anda Barnes&Noble'ın Nook'uyla birlikte dünyanın en çok kullanılan e-kitap cihazı olan Kindle'de bundan böyle kitap paylaşım özelliği de olacak.

 

 

 

Artık Kindle kullanıcıları, Family Library denilen uygulama ile 2'si yetişkin, 4'ü çocuk Kindle kullanıcısıyla kitaplıklarının tümünü, ya da seçtikleri bir kısmını paylaşabilecekler. Hatta bu aile uygulamasıyla yalnızca kitap değil, oyun, uygulama, sesli kitap gibi farklı türlerde ürünler paylaşmak da mümkün olacak. Üstelik Amazon, önümüzdeki sene bu listeye film ve dizilerin de dahil olacağını açıkladı.

 

Amazon daha önce de kitap paylaşmaya müsaade ediyordu, ancak bunu her kitap için yalnızca bir kez ve her seferinde yalnızca iki haftalığına yapabiliyordunuz ve kitabınızı birine ödünç verdiğinizde siz okuyamıyordunuz. Family Library'de ise bu kısıtlamalar olmayacak.

 

 

Apple-Amazon ve belli başlı yayınevleri/ajanslar arasındaki güç savaşları süredursun, Batı dünyası elektronik kitap uygulamalarını daha da geliştirmeye devam ediyor. Türkiye'de ise ilk birkaç önemli adım bile henüz atılamamış durumda. Kindle ise, sadece kendi DRM'ini kapalı devre olarak desteklediği için Türkiye'de kullanılamıyor.

 

Ülkemizde e-kitapların güncel durumuyla ilgili bilgi almak için SabitFikir'de konuyla ilgili yayımlanan yazıları okuyabilirsiniz:

 

>>> "E-kitap" da "kitap" değil mi?

 

>>> E-kitap 1 yaşında!

 

>>> Yayıncılar yanıtladı: E-kitaplar neden pahalı?

 

>>> "E-kitap yayıncılığın en yakıcı sınavı"

 

>>> Elektronik kitap okumak için yedi sebep

 

 


 

 

Küçük görsel: Efe Gürsoy

 

EB

Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Haber Yazıları

İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali (İTEF) İtalya Özel programıyla sanatseverlerin karşısına çıkıyor. 23-27 Ağustos 2021 tarihleri arasında ekranlara gelecek olan etkinlikler sayesinde İtalya'ya ve İtalyan edebiyatına uzanan yeni bir yol açılacak.

 

 

Sanat Kritik’in yeni podcast serisi, Seval Şahin’in editörlüğünde dinleyicilerle buluşuyor. “Yaz Sıcağında Bir Esinti” başlıklı serinin ilki 120. doğum yıldönümü vesilesiyle Ahmet Hamdi Tanpınar’a ayrıldı. Dergâh Yayınları’nın desteğiyle hayata geçen projeye farklı alanlardan birçok yazar, şair, sanatçı ve akademisyen katıldı.

Kültür Sanat Şehir dergisi Z, 5. kez okur karşısında. Zeytinburnu Belediyesi tarafından yayımlanan tematik dergi, “kütüphane” konusunu mercek altına alıyor. 508 sayfa boyunca insanlık tarihinin bilinen en eski dönemlerinden günümüze kadar farklı kültürlerde kütüphanenin seyri, kütüphanenin unsurları, kütüphaneciler, kütüphane sahipleri ve kütüphane literatürü inceleniyor. 

Türk edebiyatının usta ismi Sait Faik Abasıyanık'ın hatırasını yaşatmak amacıyla her yıl bir öykücüye verilen "Sait Faik Hikâye Armağanı" bu kez Şermin Yaşar'ın oldu.

 

Sosyal medya paylaşımları, konuşmalar, anketler, veriler gösteriyor ki pandemi günlerinde evde geçen zamanın ciddi bir kısmını kitaba ayırdık. Türkiye ve dünya genelinde İNSAMER'in yaptığı araştırma kitap yayımı ve okuma oranlarındaki artışa odaklanıyor. Kitapyurdu ve Idefix sitelerinden alınan veriler de korona istatistiklerine katkı sunuyor.

 

 

 

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.