Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Haber

Haber

Kitap fuarında konuk yazarlar



Toplam oy: 838

30. Uluslararası Tüyap Kitap Fuarı bugün başladı. Fuarın bu seneki onur yazarı Ferit Edgü.


İstanbul Güzel Sanatlar Akademisi Resim Bölümü’nde başladığı öğrenimini Paris’te sürdüren Edgü, kurucusu olduğu Ada Yayınları’nda çağdaş Türk ve dünya yazarlarının, şairlerinin yapıtlarını yayınladı.


Bir Gemide adlı kitabıyla 1979 Sait Faik Armağanı, Tüm Ders Notları ile 1979 Türk Dil Kurumu Ödülü, Eylülün Gölgesinde Bir Yazdı ile 1988 Sedat Simavi Edebiyat Ödülü’nü aldı.  Abidin Dino, Yüksel Arslan, Bedri Rahmi, Eren Eyüboğlu, Füreya, Aliye Berger, Ergin İnan gibi sanatçılar üzerine yayınlanmış kitapları bulunan yazarın romanları, öyküleri, denemeleri Japonca ve Çince dahil birçok dile çevrildi. Yazarın O/  Hakkâri’de Bir Mevsim romanından uyarlanan ve Erden Kıral’ın yönettiği film, Berlin 33. Film Festivali’nde, aralarında Gümüş Ayı’nın da olduğu 5 ödül kazandı.

 

Fuarın bu yılki konuk ülkesi ise Mısır. Mısırlı 4 yazar, 3 gün boyunca fuar alanında okurlarıyla buluşuyor olacak.

 

 

 


Gamal El- Ghitani: Tarih ve politika konularında romanlar, kültür ve politika hakkında yorumlar yazan Mısırlı yazar, haftalık edebiyat gazetesi Akbar Al- Abad’ın genel yayın yönetmenliğini yürütüyor. İlk kısa hikâyesini 14 yaşındayken yazan Ghitani, Nasır rejimini eleştirdiği için bir süre hapis yattı. 1969 yılında Akbar El Yom gazetesinde gazeteciliğe başlayan yazar, Kitâb al- Tagalliyyât” (Aydınlanma Kitabı) ile Fransa’nın önemli ödüllerinden olan ve Fransız olmayan yazarlara verilen “Laure Bataillon” ödülüne layık görüldü.


Yazarın ülkemizde Can Yayınları’ndan çıkan Günbatımının Çağrısı ve Kahire'nin Mücevheri  adlı iki kitabı bulunmakta.

 

 

 


İbrahim Aslan:
Londra merkezli El- Hayat gazetesinin Kahire bürosu kültür editörlüğünü yapan Aslan, 1971 yılında kısa öykü koleksiyonundan oluşan ilk kitabı Buhayrat al- Masa (Gecenin Gölleri) adlı kitabını yayınladı.1983 yılında Arapça yayınladığı ilk romanı Heron, yönetmen DaUD’Abdal Sayyid’e Al Kit Kat adlı filmi için ilham kaynağı oldu.

 

Asafir al- Nil (Nil’in Serçeleri) adlı kitabı ile Press ödülünü alan yazar, Necib Mahfuz, Latifa al- Zayyat ve Salah Abdel Sabbour’dan etkilenmiştir. Eserleri İngilizce, Fransızca ve İtalyanca’ya çevirile yazar 2003 yılında Devlet Ödülü’nü ve 2006 yılında Sawiris Ödülü’nü kazandı. Yazarın son kitabı ise Hogratani wa sala (İki Oda ve Yaşam).

 

 

 

 



Mohammed Salmawy:
Mısır’ın önde gelen oyun yazarı ve gazetecilerinden olan Salmawy, Necib Mahfuz’un eski arkadaşı olmasının yanı sıra, Mısır Yazarlar Birliği Başkanı.


Al- Ahram Hebdo gazetesinin genel yayın yönetmenliğini yapan yazar, Al- Ahram gazetesinin yanı sıra birçok yayında köşe yazarlığı yapıyor.

 

 

 

 

 


Youssef Ziedan:
Arap ve İslam çalışmalarında uzman olan Ziedan İskenderiye Üniversite’sinden sonra devam eden akademik çalışmalarında tasavvuf ve felsefeye yoğunlaştı.

 

1989 yılında “Kadiri Sufi Tarikatı, Abdul Kadir al Jilani’nin şiirsel çalışmları” adlı çalışmasıyla doktora derecesi aldı. İskenderiye Kütüphanesi’ne bağlı Makale Merkezi ve Müzesi müdürü olan Ziedan aynı zamanda öğretim görevlisi, köşe yazarıdır. 50’den fazla kitabı olan yazarın Azazil adlı romanı Aslı Tümerkan’ın çevirisi ile Eplison Yayınları’ndan çıktı.





Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Haber Yazıları

İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali (İTEF) İtalya Özel programıyla sanatseverlerin karşısına çıkıyor. 23-27 Ağustos 2021 tarihleri arasında ekranlara gelecek olan etkinlikler sayesinde İtalya'ya ve İtalyan edebiyatına uzanan yeni bir yol açılacak.

 

 

Sanat Kritik’in yeni podcast serisi, Seval Şahin’in editörlüğünde dinleyicilerle buluşuyor. “Yaz Sıcağında Bir Esinti” başlıklı serinin ilki 120. doğum yıldönümü vesilesiyle Ahmet Hamdi Tanpınar’a ayrıldı. Dergâh Yayınları’nın desteğiyle hayata geçen projeye farklı alanlardan birçok yazar, şair, sanatçı ve akademisyen katıldı.

Kültür Sanat Şehir dergisi Z, 5. kez okur karşısında. Zeytinburnu Belediyesi tarafından yayımlanan tematik dergi, “kütüphane” konusunu mercek altına alıyor. 508 sayfa boyunca insanlık tarihinin bilinen en eski dönemlerinden günümüze kadar farklı kültürlerde kütüphanenin seyri, kütüphanenin unsurları, kütüphaneciler, kütüphane sahipleri ve kütüphane literatürü inceleniyor. 

Türk edebiyatının usta ismi Sait Faik Abasıyanık'ın hatırasını yaşatmak amacıyla her yıl bir öykücüye verilen "Sait Faik Hikâye Armağanı" bu kez Şermin Yaşar'ın oldu.

 

Sosyal medya paylaşımları, konuşmalar, anketler, veriler gösteriyor ki pandemi günlerinde evde geçen zamanın ciddi bir kısmını kitaba ayırdık. Türkiye ve dünya genelinde İNSAMER'in yaptığı araştırma kitap yayımı ve okuma oranlarındaki artışa odaklanıyor. Kitapyurdu ve Idefix sitelerinden alınan veriler de korona istatistiklerine katkı sunuyor.

 

 

 

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.