Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Haber

Haber

Kitap yaprakları, Eylül fırtınasını haber veriyor!



Toplam oy: 979

Pek çok yayınevi, Eylül ayına yeni kitaplarıyla girmeye hazırlanıyor. "Edebiyatın mevsimi olmaz" dedirtecek bu kitapların yanı sıra, edebiyat dışı çalışmalar da okurlarınca merakla bekleniyor.


Yayıncıların genellikle Eylül ayından itibaren yeni kitaplarını yayımlamalarındaki amaçlarından biri de, her yıl Ekim-Kasım aylarında düzenlenen İstanbul Tüyap Kitap Fuarı'nda okur karşısına iyi bir sunumla çıkmaktır. Bu koşullarda okuyacağınız bu alfabetik liste tüm bereketi bir batında karşılamıyor tabii. Bu durum kimi yayınevlerinin programlarını netleştirememiş olmalarından ileri geliyor. Ancak biz yine de sizi bu fırtınaya hazırlamak istedik.

Agora Kitaplığı: Kıbrıs Harekâtı döneminde Dış İşleri Bakanlığı görevinde bulunan Turan Güneş'in önemli çalışması Türk Demokrasisinin Analizi'ni Güneş'in oğlu ekonomist Hurşit Güneş tarafından derleyerek yayımlayan Agora Kitaplığı, Eylül'de bir sürpriz yaparak, Sırrı Süreyya Önder'in senaryosunu yazıp yönettiği Beynelmilel filminin senaryo halini kitap olarak yayımlıyor! Gene aynı ay içinde Alan Swingewood'un önemli çalışması Sosyolojik Düşüncenin Kısa Tarihi de okurun ilgisine sunulacak.

Ayrıntı Yayınları: Uzun süredir sessizliğini koruyan, yazın son ayında yayımladığı Asker Gramofonu Nasıl Tamir Eder? kitabıyla dikkatleri üzerine çeken Ayrıntı Yayınları, eylül ayında hızlanmaya devam edecek. Richard Sennet'in Zanaatkar'ı Chuck Palahniuk'un Tekinsiz ve Dirk Wittenburn'un Farmakon romanlarını yayımlayacak olan yayınevinin Dinazor Çocuk Dizisi'nden de İnsanın Evrimi kitabı küçük okurları sevindirecek.

Hayalbaz Kitaplığı:
Yayın camiasına yeni katılan yayınevlerinden olan Hayalbaz Kitaplığı, sanat kuramı, sinema ve fotoğraf üzerine önemli kitaplar yayınlamıştı geçen aylarda. Kitap mevsiminde de devam edecek hızına: Nazan ve Mazhar İpşiroğlu'nun Sanatta Devrim kitabını yıllar sonra gözden geçirilmiş haliyle okurla buluşturacak. Avner Ziss'in Estetik, Michel Ragon'un Modern Sanat ve de ünlü tiyatro yazarı ve eleştirmeni Peter Brook'un Boş Alan çalışması, sanat alanında ilgili okurların dikkatini çekecek.

İletişim Yayınları:
Yaz aylarında kitap yayınına ara vermeden devam eden İletişim Yayınları, eylül ve ekim aylarında kitap yayın sayısını bir hayli arttıracak görünüyor. Teorisyen Terry Eagleton'ın referans kitaplarından biri kabul edilen Eleştiri ve İdeoloji'sinin genişletilmiş baskısını yapacak olan yayınevi sırasıyla Mete Tunçay'ın Türkiye'de Sol Akımlar'ı, Murat Belge'nin Edebiyat ve Sanat Üzerine'si, Thomas Hyllandan Eriksen ve Finn Sivert Nielsen'in ortak çalışması olan Antropoloji Tarihi ve Harvey J. Kaye'in İngiliz Marksist Tarihçiler araştırmasını okurlarıyla buluşturacak.

İmge Kitabevi:
Önemli inceleme ve araştırma kitapları yayımlayan İmge Kitabevi de Eylül ve Ekim ayına yoğun bir hazırlık yaparak girmeye hazırlanıyor. Mutfaklarında hazırladıkları kitaplara bakacak olursak, Jean- Claude Paye'in Hukuk Devletinin Sonu çalışması, Simone de Beauvoir'ın Mandarinler'i, Boris Vian'ın Savrulan Otlar eserleri Eylül ayında, ünlü klasiklerden olan Oscar Wilde'ın Mutlu Prens'i, Jack London'un Beyaz Diş'i Ekim ayında yayımlanacaklar arasında.

NTV Yayınları: Yayın dünyasına kısa sürede hızlı giriş yapan yayınevlerinden olan NTV Yayınları, Macbeth ve Dava çizgi romanlarından sonra sırayla, Suç ve Ceza, Savaş ve Barış, Frankenstein, Dorian Gray'in Portresi ve Dracula çizgi roman formatında okurla buluşacak. Cahillikler Kitabı'nın üçüncüsü de 'Sağlık' başlığı altında Eylül ayında okurlarla buluşacak.

Remzi Kitabevi: Geçtiğimiz hafta Hıfzı Topuz'un yeni romanı Abdülmecit'i ikinci baskısıyla yayımlayan Remzi Kitabevi, hızını kesmeden Eylül'de de okurlarını yeni kitaplarla sevindirecek. Eylül'ün ilk günlerinde Zülfü Livaneli'nin denemelerinden oluşan Hayata Dair kitabını yayımlayacak yayınevi, devam eden günlerde Üstün Dökmen'in yeni romanı Miyase'nin Kuzuları'nı, Alev Lytle Crotuier'in yeni bir anı-roman olan Harem'i, SABAH yazarı usta sinema eleştirmeni Atilla Dorsay'ın anı kitabı Dorsay'ın Penceresinden'i ve Doğan Cüceloğlu'nun anlatı türünde hazırladığı Onlar Benim Kahramanım kitapları okurla buluşacak.

Turkuvaz Kitap :
Geçtiğimiz aylarda Buket Uzuner, Vedat Türkali gibi yazarların yeni eserlerini yayımlayarak sürpriz yapan, son aylarda yeni Gümüş Dizisi ve Genç Turkuvaz'dan yayımladığı kitaplarla adından söz ettiren Turkuvaz Kitap, Eylül ayına 2008 Nobel Edebiyat Ödülü sahibi J.M.G. Le Clézio'nun son romanı Açlığın Şarkısı'nı yayımlıyor. Aynı zamanda vampirli romanların öne çıkan yazarı Anne Rice'ın Vampir Lestat adlı eseri, İlber Ortaylı'nın en önemli referans kitaplarından İmparatorluğun En Uzun Yüzyılı ve romancılığıyla adından söz ettiren Ferhan Şaylıman'ın yeni romanı Hiçlik'i okurlarıyla buluşturacak. Turkuvaz Kitap'ın yeni markası Genç Turkuvaz'ın sürprizi ise, usta yazar Nazlı Eray'ın iki gençlik romanı; Naz ve Köşkteki Vampir, Naz ve Büyülü Bahçe.

YKY (Yapı Kredi Yayınları)
:
Kitabın mevsiminin olmadığını düşünen YKY, Eylül'de Onat Kutlar'ın daha önce yayımlanmamış öykülerinin yer aldığı Karameke adlı kitabını, ayrıca yayımlanışının 50. yılında yazarın İshak adlı kitabının özel baskısını yayımlayacak. Tarık Dursun K'nın Toplu Öyküler'i, Oğuz Demiralp'in Sinemasının Aynasında Türkiye'si, Abdülhak Şinasi Hisar'ın daha önce kitaplaşmamış yazılarından oluşan Kitaplar ve Muharrirler 3(böylece üç kitaplık dizi tamamlanıyor) ve Akşit Göktürk'ün Kralın Piresi adlı masal kitabı da yayımlanacak kitaplar arasında yer alıyor. YKY sanat dizisinden ise dört ressamın -Cézanne, Renoir, Bosh ve Da Vinci- yurtdışında özel olarak bastırılan kitapları yayımlanacak. 2004'te 2000. kitabını yayımlayan YKY ayrıca, 3000'inci kitabını ise ekimde basmaya hazırlanıyor.
 
TİJEN PARLAK  - 24.08.2009  - Sabah Gazetesi

Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Haber Yazıları

İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali (İTEF) İtalya Özel programıyla sanatseverlerin karşısına çıkıyor. 23-27 Ağustos 2021 tarihleri arasında ekranlara gelecek olan etkinlikler sayesinde İtalya'ya ve İtalyan edebiyatına uzanan yeni bir yol açılacak.

 

 

Sanat Kritik’in yeni podcast serisi, Seval Şahin’in editörlüğünde dinleyicilerle buluşuyor. “Yaz Sıcağında Bir Esinti” başlıklı serinin ilki 120. doğum yıldönümü vesilesiyle Ahmet Hamdi Tanpınar’a ayrıldı. Dergâh Yayınları’nın desteğiyle hayata geçen projeye farklı alanlardan birçok yazar, şair, sanatçı ve akademisyen katıldı.

Kültür Sanat Şehir dergisi Z, 5. kez okur karşısında. Zeytinburnu Belediyesi tarafından yayımlanan tematik dergi, “kütüphane” konusunu mercek altına alıyor. 508 sayfa boyunca insanlık tarihinin bilinen en eski dönemlerinden günümüze kadar farklı kültürlerde kütüphanenin seyri, kütüphanenin unsurları, kütüphaneciler, kütüphane sahipleri ve kütüphane literatürü inceleniyor. 

Türk edebiyatının usta ismi Sait Faik Abasıyanık'ın hatırasını yaşatmak amacıyla her yıl bir öykücüye verilen "Sait Faik Hikâye Armağanı" bu kez Şermin Yaşar'ın oldu.

 

Sosyal medya paylaşımları, konuşmalar, anketler, veriler gösteriyor ki pandemi günlerinde evde geçen zamanın ciddi bir kısmını kitaba ayırdık. Türkiye ve dünya genelinde İNSAMER'in yaptığı araştırma kitap yayımı ve okuma oranlarındaki artışa odaklanıyor. Kitapyurdu ve Idefix sitelerinden alınan veriler de korona istatistiklerine katkı sunuyor.

 

 

 

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.