Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Haber

Haber

Kitaplarınızı onlardan kopmadan paylaşın!



Toplam oy: 808

Kendilerini anlatmaya "Biz kitapları seviyoruz; onları o kadar çok seviyoruz ki kütüphanelerimizde toz toplamalarını izlemek bize acı veriyor" diyerek başlayan Erbil Sivaslıoğlu ve Kerem Güneş, bookserf.com adresinde faaliyet gösteren bir kitap paylaşım sitesi açtı. Kütüphanelerini bu siteye yükleyen ikili, kitaplarını diğer kitapseverlerle paylaşmaya başladı. Zamanla onlara 10 kitapsever daha katıldı. Böylece paylaşılan kitap sayısı 300'ü buldu.

 

Sitede yayınlanan kitaplardan birini okumak istiyorsanız, kitaba tıklıyor, kütüphane sahibiyle iletişime geçiyor ve ikinize de uyan bir zamanda kitabı almaya gidiyorsunuz. İki hafta sonra da kitabı iade ediyorsunuz. Fakat Book Serf bundan ibaret değil. Çünkü Sivaslıoğlu ile Güneş'in bir amacı da kitapseverleri bir araya getirmek, onlara buluşabilecekleri bir mekan temin etmek.

 

Sivaslıoğlu ve Güneş, SabitFikir'e Book Serf'i anlattı.

 

Site fikrini ortaya atanları tanımak isteriz öncelikle. Biraz kendinizden bahseder misiniz?

 

Erbil Sivaslıoğlu ve Kerem Güneş birbirlerini Koç Üniversitesi'nin Endüstri Mühendisliği'nde okudukları yıllardan tanıyorlar. Kerem şu an ilk romanını yazıyor, Kira Parası adında bir fanzin yayımlıyor. Aynı zamanda Bilgi Üniversitesi'nde Karşılaştırmalı Edebiyat okuyor.

 

Erbil, el yapımı iğne deliği kameralar ve serigrafi baskı yapıyor, StreetartIstanbul uygulaması ve yolculuk paylaşımını destekleyen YanKoltuklar’ın kurucusu. Şu anda üzerinde çalıştığı vatandaş haberciliği üzerine Dubai merkezli bir oluşum var.

 

Site pek acemi işi gelmedi bana. Daha önce başka girişimleriniz olmuş muydu?

 

Erbil, Londra’dan tasarım eğitimi alıp döndükten sonra pek çok girişime tasarım ve danışmanlık yapmaya başladı. İğne deliği kameralar yaptığı PinholeStore ve İstanbul’daki sokak sanatlarını mobil uygulama üzerinden paylaşan StreetArt Istanbul’u kurdu. Paylaşım odaklı yeni platformlar da yolda. Kerem de çeşitli dergilerde freelance yazarlık yaptı, bol bol yazdı. İletişim dilimiz, içerik çeşnimiz, görsel ve işlevsel tasarımlarımız hep bu yolculukta öğrendiklerimizle kendi başımıza yaptıklarımız. Fark etmenize ayrıca sevindik.

 

"Kitap ödünç vermek keyifli oluyor"

 

Sitede Book Serf'in amacını anlatmışsınız belki ama bir SabitFikir okurları için tekrarlar mısınız?

 

Okuduğumuz kitapların kitaplığımızda tozlanmasından rahatsız oluyoruz. Tekrar tekrar okumaya fırsat bulamıyor, onları bağışlayacak kadar kopmak istemiyoruz. Ama o kitabı daha önce okumamış ve o alanla ilgilenen birine iki haftalığına ödünç vermek çok keyifli olabilir. Oluyor da. Hem tanıştığınız insan, arkadaş çevrenizde kolay kolay denk gelmeyeceğiniz kadar sizin kitap zevkinizi paylaşan biri oluyor, hem de pek çok yeni yazar / kitap önerisinde bulunuyor.

 

Amacımız daha fazla kitap satın almamıza gerek kalmadan kitaplara ulaşabilmek, keşfedebilmek. Benzer ilgi alanlarına sahip kitap severlerle tanışabilmek. Daha fazla insanı kitap okumaya ve paylaşmaya teşvik etmek. Ve yabancı dil öğrenmek isteyenlere yeni bir olanak sağlamak, hem kitaplarla hem de o kitapları paylaşanlarla konuşma imkanı tanımak.

 

 

Bugüne dek kaç kütüphane sahibi size katıldı?

 

Kitaplığını paylaşanların sayısı 10'a ulaştı, önümüzdeki haftalarda yayına alacağımız 5 kitaplık sahibi daha var. Book Serf'te 300'e yakın kitap paylaşılıyor, haftalık 4 - 5 yeni kitapseverle tanışıyoruz. Kitap talep edenlerle paylaşanlar her geçen ay orantılı bir şekilde artıyor.

 

Nazım Hikmet Richard Dikbaş geçtiğimiz ay Book Serf’e pek çok kitabını bağışladı, Arter de her baskısından 1'er tane armağan edeceğini söyledi.

 

Osmanbey'deki evi şimdilik buluşma noktası olarak belirlemişsiniz? Ne sıklıkla bir araya geliyorsunuz? Bir araya gelince neler yapıyorsunuz?

 

İki haftada bir toplanıyoruz, yeni kitap paylaşanlarla tanışıyoruz, sadece kitaplarla ilgili değil hemen her konudan konuşuyoruz. Book Serf'le ilgili yeni projelerimizden bahsedip kimlerin nasıl destek olabileceğini kararlaştırıyoruz, müzik yapıyoruz, röportaj ve kitap listeleri için iletişime geçilecek insanları kararlaştırıyoruz.

 

Yakında Osmanbey’deki kitaplığa ek olarak Asmalı Mescit’te Erbil’in açacağı sergirafi atölyesi de kitap paylaşımı için yeni bir merkez olacak, konumu gereği.

 

Yeni kitaplar basacağınızı, konserler ve kitap okumaları düzenleyeceğinizi yazmışsınız. Biraz bu konudan da bahseder misiniz?

 

Seve seve. İlk düzenlediğimiz buluşma yeni yıl öncesi "Hödünç alma" buluşmamızdı. Yeni yıldan sonraki sabah okunsunlar diye kitaplarımızın üstünü kapladık, üzerlerine ilgi çekecek kelimeler yazdık ve fotoğrafı Facebook sayfamıza koyduk. Sonra da Asmalımescit'te buluştuk, kitaplarımızı gelip alanlar oldu, hatta o sayede Ah Kosmos’un kurucusu Başak Günak’la tanıştık, sonra Book Serf olarak Babylon’daki konserine gittik. Haftaya da Genco Gülan’ın bize emanet ettiği 6 ½ sergisini İstanbul’un çeşitli evlerinde ve mekanlarında gezdirmeye başlayacağız. Nevzat Calvin & Hobbes hakkında bir belgesel gösterimi düzenleyecek yakında.

 

Erbil'in Asmalımescit'teki serigrafi atölyesinde, Şubat ayından itibaren Book Serf etkinlikleri düzenleyeceğiz. Bir de üzerinde çalıştığımız İstanbul Kitapçılar Rehberi’yle yayıncılığa da girmeye hazırlanıyoruz.

 

"Herkesin bizim için yapabileceği bir şeyler var"

 

Eklemek istediğiniz başka bir şey var mı?

 

Book Serf yaşadığı yerde edebiyat için bir şeyler yapmak isteyen herkese ait bir oluşum. Ve herkesin yapabileceği şeyler var, sosyal medyası, video editleme, röportaj, çeviri, halkla ilişkiler, illüstrasyon, yazılım gibi pek çok konuda desteğe açığız. İnternet bazlı bir oluşum olduğumuz için çoğu kişi bizi like’layıp daha derine inmiyor ama paylaşım kültürünü yaymaya çalışan kanlı canlı insanlarız ve diğer tutkulu insanların yardımına ihtiyacımız var.

 

Çok yakında İzmir ve Berlin'den de kitap paylaşacağız, açılıştan önce kitap seçkimizi arttırmak için kitaplığını paylaşmak isteyen okurlar bizimle iletişime geçerse çok seviniriz.

 

Her ay Book Serf kitap paylaşanları olarak Amazon’dan belirli sayıda kitap sipariş ediyoruz, bu siparişlerin kargo bedeline tek seferliğine sponsor olacak kişiler de arıyoruz. Eğer kitap paylaşmak istemiyor ama bir şekilde bize destek olmak istiyorsanız, bizim daha fazla kitap almamızda yardımcı olabilirsiniz. Bir mail atmanız yeter.

Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Haber Yazıları

İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali (İTEF) İtalya Özel programıyla sanatseverlerin karşısına çıkıyor. 23-27 Ağustos 2021 tarihleri arasında ekranlara gelecek olan etkinlikler sayesinde İtalya'ya ve İtalyan edebiyatına uzanan yeni bir yol açılacak.

 

 

Sanat Kritik’in yeni podcast serisi, Seval Şahin’in editörlüğünde dinleyicilerle buluşuyor. “Yaz Sıcağında Bir Esinti” başlıklı serinin ilki 120. doğum yıldönümü vesilesiyle Ahmet Hamdi Tanpınar’a ayrıldı. Dergâh Yayınları’nın desteğiyle hayata geçen projeye farklı alanlardan birçok yazar, şair, sanatçı ve akademisyen katıldı.

Kültür Sanat Şehir dergisi Z, 5. kez okur karşısında. Zeytinburnu Belediyesi tarafından yayımlanan tematik dergi, “kütüphane” konusunu mercek altına alıyor. 508 sayfa boyunca insanlık tarihinin bilinen en eski dönemlerinden günümüze kadar farklı kültürlerde kütüphanenin seyri, kütüphanenin unsurları, kütüphaneciler, kütüphane sahipleri ve kütüphane literatürü inceleniyor. 

Türk edebiyatının usta ismi Sait Faik Abasıyanık'ın hatırasını yaşatmak amacıyla her yıl bir öykücüye verilen "Sait Faik Hikâye Armağanı" bu kez Şermin Yaşar'ın oldu.

 

Sosyal medya paylaşımları, konuşmalar, anketler, veriler gösteriyor ki pandemi günlerinde evde geçen zamanın ciddi bir kısmını kitaba ayırdık. Türkiye ve dünya genelinde İNSAMER'in yaptığı araştırma kitap yayımı ve okuma oranlarındaki artışa odaklanıyor. Kitapyurdu ve Idefix sitelerinden alınan veriler de korona istatistiklerine katkı sunuyor.

 

 

 

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.