Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Haber

Haber

"Kitaplarla aramdaki bağı bu sergiyle görselleştirdim"



Toplam oy: 852

"İtiraf etmeliyim ki, bu sergiyi sadece çalışmalarımı göstermek için değil, şüphelerime yanıt bulmak ve tam tersi, emin olduğum şeyleri sorgulamak için düzenliyorum. Beni kitaplara bağlayan duygusal bağı görselleştirmeye ve okuduğum kitapların bende uyandırdığı özel hisleri anlatmaya çalıştım. Bazı yazarlarla aramda kitaplarını okuduktan çok sonra güçlü bir bağ oluştu. Tıpkı bu sergideki üç fotoğrafa ilham veren yazar Jean Giono ile olduğu gibi."

 

14 Mayıs'tan beri İstanbul'daki Fransız Kültür Merkezi'nde fotoğrafları sergilenen Cristophe Seyve, yola eski şüphelerini yeni sorgulamalar ile değiştirmek üzere çıkmış. Bir yıllık bir çalışmanın eseri olan ve okuduğu kitapların özeti niteliğini taşıyan bu sergiyi, filmli fotoğraf makineleriyle çektiği fotoğraflarla oluşturmuş. Çekimden baskıya ve sunuma kadar ilgili tüm çalışmaları tek başına atölyesinde gerçekleştiren Seyve, "Malzeme olarak film kullanmayı seviyorum ve çalışmalarımda bilgisayar kullanmayı düşünmüyorum; kağıdın dokusunu ve laboratuarın kendine özgü kırmızı rengini seviyorum," diyor.

 

"Bir kitap okuduğumda, o kitabın resmini çekerim. Her bir yeni kitapta yaratıcılığın sınırlarını keşfetmeli ve zorlamalıyımdır. Bu tema çerçevesinde atölyedeki bir ressam gibi çalışırım. Yoluma çıkan bazı modelleri ve ortaya çıkan bazı sihirli mekanları bir kenara bırakacak olursak, kumaş ve kağıdın arka fonu oluşturduğu bu ortamda sadece ellerim, bedenim ve ışık vardır. Stüdyo hem kısıtlamaların hem de özgürlüğün mekanıdır. Küçük olanın aslında devasa olduğunu fark ederim."

 

İnşaat sektöründe uzun süre çalıştıktan sonra, yaklaşık 20 yıldır fotoğrafçılıkla uğraşan Seyve, bütün kültürel birikimini kendi kendine öğrendiklerinden oluşturdu. Üniversite mezunu değil, yalnızca deneyim ve denge arayışı üzerine kurulu uzun bir hayat tecrübesi var.

 

13 Haziran'a kadar sergilenecek fotoğrafların her biri 200 Euro'dan satışa da sunuluyor.

 

Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Haber Yazıları

İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali (İTEF) İtalya Özel programıyla sanatseverlerin karşısına çıkıyor. 23-27 Ağustos 2021 tarihleri arasında ekranlara gelecek olan etkinlikler sayesinde İtalya'ya ve İtalyan edebiyatına uzanan yeni bir yol açılacak.

 

 

Sanat Kritik’in yeni podcast serisi, Seval Şahin’in editörlüğünde dinleyicilerle buluşuyor. “Yaz Sıcağında Bir Esinti” başlıklı serinin ilki 120. doğum yıldönümü vesilesiyle Ahmet Hamdi Tanpınar’a ayrıldı. Dergâh Yayınları’nın desteğiyle hayata geçen projeye farklı alanlardan birçok yazar, şair, sanatçı ve akademisyen katıldı.

Kültür Sanat Şehir dergisi Z, 5. kez okur karşısında. Zeytinburnu Belediyesi tarafından yayımlanan tematik dergi, “kütüphane” konusunu mercek altına alıyor. 508 sayfa boyunca insanlık tarihinin bilinen en eski dönemlerinden günümüze kadar farklı kültürlerde kütüphanenin seyri, kütüphanenin unsurları, kütüphaneciler, kütüphane sahipleri ve kütüphane literatürü inceleniyor. 

Türk edebiyatının usta ismi Sait Faik Abasıyanık'ın hatırasını yaşatmak amacıyla her yıl bir öykücüye verilen "Sait Faik Hikâye Armağanı" bu kez Şermin Yaşar'ın oldu.

 

Sosyal medya paylaşımları, konuşmalar, anketler, veriler gösteriyor ki pandemi günlerinde evde geçen zamanın ciddi bir kısmını kitaba ayırdık. Türkiye ve dünya genelinde İNSAMER'in yaptığı araştırma kitap yayımı ve okuma oranlarındaki artışa odaklanıyor. Kitapyurdu ve Idefix sitelerinden alınan veriler de korona istatistiklerine katkı sunuyor.

 

 

 

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.