Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Haber

Haber

Kıyıya Vuran Dalgalar: F Tipi Öyküler



Toplam oy: 744
Sibel Öz
Nota Bene Yayınları

Dışarıda Deli Dalgalar İnisayitifi yayınevleriyle "içeridekiler" arasında köprü kurma çalışmalarını dokuz yazardan 11 öykünün yeraldığı "Kıyıya Vuran Dalgalar: F Tipi Öyküler" adlı kitapla sürdürüyor.



"Bu öykü kitabı, her türden delilik 'içeriye' kapatılmışken, itiraz parmaklarımız hala havada anlamı taşır. Ve dışarıdaki deli dalgalarla, kıyıya vuran dalgalar buluşana kadar da havada olmaya devam edecek."

Bu satırlar, bu ay kitabevlerinin raflarında yerini alan "Kıyıya Vuran Dalgalar" kitabının sunuş bölümüne ait. Notabene yayınlarından çıkan kitap, hapishanelerdeki siyasi mahkumlarla dayanışma içerisinde olan Dışarıda Deli Dalgalar İnisayitifi'nin kolektif bir ürünü.

 

En son gerçekleştirdikleri "Dışarıdan İçeriye Kitap Köprüsü" kampanyasıyla tanıdığımız inisiyatif, dört buçuk yıl önce hapishanelere kitap, kırtasiye ve mektup yollayarak çeşitli ihtiyaçlara cevap olmayı iş edinmiş gönüllülerin bir araya gelmesiyle oluşmuş ve o günden beri her ay gerçekleştirdiği buluşmalarla bu "deliliği" sürdürüyorlar. İçeriye yollanan bir mektubun, bir dost selamının önemini bilen duyarlı vatandaşların başlattığı çalışma, hapishanelere yönelik toplumsal duyarlılığı geliştirmeyi hedefliyor.

"Orada olduğunu biliyoruz. Senin varlığından haberdarız. Seninle birlikte çoğalıyoruz ve hücre yalnızlığını kırmanın kapısını aralıyoruz."

Bu iddia, tecride karşı mücadelede büyük sözlerin yanında naif bir çaba gibi kalabilir belki. Ancak tüm kesimlere eşit mesafede duran inisiyatifin sitesine baktığınızda itinayla aktarılan binlerce mektupta biriktirilen dostluk, arkadaşlık, kardeşlik kültürüne tanık olabilirsiniz. İşte "Kıyıya Vuran Dalgalar" da bu dayanışma kültürünün bir sonucu.
Öykü kitabı nasıl oluştu?

Bunca zamandır biriken sadece mektuplar olmamış. İçeride yazıyla uğraşan "deliler" zamanla dışarıya ulaştırmak istedikleri dosyalarını Deli Dalgalar'a emanet etmişler. Deli Dalgalar yayınevleriyle içeridekiler arasında da köprü olmaya çalışmış. Daha sonra yazma eylemini de ortak bir projeye kavuşturmayı düşünmüşler ve fotoğraf sanatçıları Seda Öz, Paşa İmrek ve Murat Yazar'ın fotoğrafladığı kareler içeriye gönderilerek "içerideki delilerin" bu fotoğrafları öyküleştirmelerini istemişler.

Sonuç olarak bu öykü kitabı ortaya çıkmış. Hepsi 90'lı yıllardan beri hapishanede olan 11 öykünün yazarlarının isimleri şöyle: Dilek Öz, Sami Özbil, Murat Saat, Edip Yalçınkaya, Naif Bal, Diyadin Turhan, Nibel Genç, Mustafa Ağcakaya ve kendisi aynı kuşaktan olsa da şu an "dışarıda bir deli" olan Sibel Öz.

Deli Dalgalar bu kitapla "Ya siz dışarı, Ya biz içeri!" sloganının gereğini yapmış görünüyorlar. Sizin de özgürlüğü elinden alınanlar adına bir itirazınız varsa alın bu kitabı, okuyun derim... Ve hatta daha da güzeli okuduktan sonra siz de bir delilik yapıp içeriye postalarsınız, fena mı olur?

 

 

Kaynak: Burcu Ballıktaş

 

 

 

Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Haber Yazıları

İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali (İTEF) İtalya Özel programıyla sanatseverlerin karşısına çıkıyor. 23-27 Ağustos 2021 tarihleri arasında ekranlara gelecek olan etkinlikler sayesinde İtalya'ya ve İtalyan edebiyatına uzanan yeni bir yol açılacak.

 

 

Sanat Kritik’in yeni podcast serisi, Seval Şahin’in editörlüğünde dinleyicilerle buluşuyor. “Yaz Sıcağında Bir Esinti” başlıklı serinin ilki 120. doğum yıldönümü vesilesiyle Ahmet Hamdi Tanpınar’a ayrıldı. Dergâh Yayınları’nın desteğiyle hayata geçen projeye farklı alanlardan birçok yazar, şair, sanatçı ve akademisyen katıldı.

Kültür Sanat Şehir dergisi Z, 5. kez okur karşısında. Zeytinburnu Belediyesi tarafından yayımlanan tematik dergi, “kütüphane” konusunu mercek altına alıyor. 508 sayfa boyunca insanlık tarihinin bilinen en eski dönemlerinden günümüze kadar farklı kültürlerde kütüphanenin seyri, kütüphanenin unsurları, kütüphaneciler, kütüphane sahipleri ve kütüphane literatürü inceleniyor. 

Türk edebiyatının usta ismi Sait Faik Abasıyanık'ın hatırasını yaşatmak amacıyla her yıl bir öykücüye verilen "Sait Faik Hikâye Armağanı" bu kez Şermin Yaşar'ın oldu.

 

Sosyal medya paylaşımları, konuşmalar, anketler, veriler gösteriyor ki pandemi günlerinde evde geçen zamanın ciddi bir kısmını kitaba ayırdık. Türkiye ve dünya genelinde İNSAMER'in yaptığı araştırma kitap yayımı ve okuma oranlarındaki artışa odaklanıyor. Kitapyurdu ve Idefix sitelerinden alınan veriler de korona istatistiklerine katkı sunuyor.

 

 

 

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.