Koç Üniversitesi Yayınları (KÜY), yeni bir edebiyat dizisi başlattı. “Tuhaf Etki” adını taşıyan dizi, dünden bugüne Türkçenin sıra dışı yapıtlarını bir araya getirmeyi hedefliyor.
Editörlüğünü Cem Akaş’ın üstlendiği dizinin ilk üç kitabı; Recaizade Mehmet Celâl’in, Araba Sevdası’ndan tam 20 yıl önce yayımlanmış olan romanı Hayal-i Celâl, Erhan Memiş’in öykü kitabı Geceleyin Gökyüzü ve Berkan M. Şimşek’in Leopold’un Sabunu...
Adının da çağrıştırabileceği gibi Türkçenin, okunduğunda “tuhaf bir etki” bırakan ayrıksı metinlerini bir araya getirmeyi amaçlayan bu dizide, daha önce yayımlanmış ama değeri bilinmemiş ya da unutulmuş kitapların yanı sıra ilk kez yayımlanacak çalışmalar da yer alacak.
İlk etapta yayımlanan kitaplarla ilgili tanıtımlar şöyle:
Hayal-i Celâl: Türkçedeki ilk roman olarak bilinen Araba Sevdası’nın yazarı Recaizade Mahmut Ekrem’in ağabeyi Recaizade Mehmet Celâl’in yapıtı Hayal-i Celâl, edebiyat tarihimiz açısından son derece ilginç bir keşif. Araba Sevdası’ndan yaklaşık 20 yıl önce yayımlanmış olan kitap, belki de yazarının genç yaşta ölümüyle unutulmuş. Engin Kılıç’ın araştırmaları sonucunda ortaya çıkardığı, Latin alfabesine çevirdiği ve sadeleştirdiği metin, Mehmet Celâl’in gözünde bir “roman”; bugün belki bir “proto-roman” olarak nitelendirmek daha doğru olur. Kitapta Erol Köroğlu’nun sunuş yazısı, metnin sadeleştirilmiş hali ve Latin alfabesiyle orijinal metin bir arada sunuluyor.
Geceleyin Gökyüzü: Erhan Memiş’in öykü kitabı Geceleyin Gökyüzü, kendini ilk bakışta belli eden “tuhaf”lıkta metinlerden oluşuyor. Dil kullanımıyla, anlatıcının sesiyle, ele aldığı anlar ve durumlarla bu kitap, 2017’nin en çok konuşulacak öykü kitaplarından biri olmaya aday.
Leopold’un Sabunu: Berkan M. Şimşek’in ilk romanı. Kitap, deneysel çalışmalara ilgi duyan Şimşek’in yazarlık, okurluk, yayıncılık, çeviri, intihal ve geçişken kimlikler gibi temalarla ördüğü, sürükleyici bir “edebiyat polisiyesi”.
Yeni yorum gönder