Kültür ve Turizm Bakanlığı, kitap, sinema ve müzik eserlerindeki bandrollerde karekod sistemini uygulayacak.
Sistem korsanla mücadelenin yanı sıra yayıncıların ürünlerini takip etme ve stoksuz çalışma fırsatı bulmalarını da sağlayacak.
Telif Hakları Genel Müdürü Abdurrahman Çelik, AA muhabirine yaptığı açıklamada, korsanla mücadelenin telif hakları noktasında en güncel ve sıcak konulardan olduğunu söyledi.
Bakanlık olarak konuyla ilgili gerekli düzenlemeleri, sektörün ya da kendilerinin öngördüğü açıkları kapama adına birçok yeni kararlar aldıklarını anlatan Çelik, ''Uygulamadan kaynaklanan hataları da düzeltmeye çalışıyoruz. Biliyorsunuz kitaplara bandrol yapıştırma zorunluluğu var, 1 Ocak 2012'den itibaren bandrolün tipini ve işlevini değiştirdik, yeni bir bandrol uygulamasına geçtik'' dedi.
Bandrollerde önceki gibi 7 katmanlı güvenlik sisteminin bulunduğunu kaydeden Çelik, ''Ayrıca karekod sistemine geçtik. Bu sisteme geçmemizin iki temel nedeni var. Sistem, illerde kurduğumuz il denetim komisyonlarının hızlı bir şekilde denetim ve kontrol yapmasını sağlayacak. Şu an, 5 karekod okuyucu, online sistem, el terminalleri test aşamasında bitmek üzere. Bunlar bittikten sonra çoğaltacağız'' diye konuştu.
"Yayıncılar stoksuz çalışma imkanına sahip olacaklar"
El terminallerinin başta büyük şehirler olmak üzere dağıtacaklarını belirten Çelik, şunları kaydetti:
''Bu terminaller sayesinde Ankara'daki sisteme bağlanıp online olarak bütün güncel veriler toplanacak, kitaplar üzerindeki karekod okunarak onun sahte olup olmadığı, eserin doğru bir eser olup olmadığını kontrol edilebilecek. Karekod bizim hızlı bir şekilde bandrol kontrolünü denetim altına almamızı aynı zamanda süreçlerin daha hızlı bir şekilde kontrol edilmesini sağlamış olacak.
Sistem yayıncıları da yakından ilgilendiriyor. Yayıncı firmalarımıza önümüzdeki ay içerisinde karekodla ilgili eğitim vereceğiz. Yayıncı firmalar kendi ürünlerini matbaadan çıktıktan sonra dağıtımdan itibaren satış noktasına ve oradan son kullanıcıya gidecek noktaya kadar takip edebilecekler. Eğer kendi sistemlerindeki yazılımları da entegre edebilirlerse stoksuz çalışma imkanına da sahip olacaklar. Herhangi bir ilin herhangi bir satış noktasında rafında, kendi eserinden kaç tane bulunduğunu kendisi merkezden takip etme imkanı bulacak. Elbette, bu yazılımı karşı tarafla entegre bir şekilde çalıştırması gerekiyor.
Dolayısıyla biz bunun önünü açmış bulunuyoruz. Firmalar ürünlerini rafta otomatik olarak denetleyebilecekler ve stoksuz çalışma imkanına sahip olacaklar. Son dönemlerde en önemli faktörlerden biri de üretim yapan firmaların stoksuz çalışabilme imkanıdır. Öbür türlü stoka yatırdığınız para kendi işletme giderlerini ve işletme maliyetlerini sürekli yükseltiyor. Bunu da düşünerek biz bu üretimin hem gelir kayıplarının engellenmesi hem de üretimin hızlanması konusunda da yayıncı firmaların önünü açmış oluyoruz.''
Yayıncıların sisteme geçildiğine dair bilgi sahibi olduğunu dile getiren Çelik, sistemin nasıl kullanılacağına ilişkin uzmanların da katılımıyla İstanbul'da eğitim toplantısı yapacaklarını bildirdi.
"Büyük üretim merkezlerine yönelik operasyonlara ağırlık"
İçişleri ile Kültür ve Turizm Bakanlığı arasında ortak strateji ve politikaların geliştirilerek taraflar arasında işbirliğinin oluşturulması, ve fikri hak ihlalleriyle etkin mücadelenin gerçekleştirilmesi amacıyla 25 Şubat 2010'da ''İşbirliği Protokolü'' imzalandığını anımsatan Çelik, şöyle dedi:
''Bu protokol uyarınca, Emniyet Genel Müdürlüğümüz Güvenlik Daire Başkanlığının koordinasyonunda İl Denetim Komisyonlarının 81 ilde faaliyete geçirilmesi kararlaştırılmış ve İl Denetim Komisyonu Başkanlığı görevinin İl Emniyet Müdür Yardımcıları tarafından yerine getirilmesi öngörülmüştür.''
Son yıllarda başarılı sonuçlar elde eden İl Denetim Komisyonlarının, bu işbirliği protokolü ile daha işlevsel ve sistematik bir yapıya kavuşturulduğunu ifade eden Çelik, şunları söyledi:
''İl Denetim Komisyonları korsanlıkla mücadelede etkinliklerini büyük ölçüde artırmış, satışa çıkarılan korsan nüshalara ilişkin çoğaltım ve dağıtım işlemlerinin yapıldığı büyük üretim merkezlerine yönelik operasyonlara ağırlık verilmiştir. Böylelikle korsanın kaynağında engellenmesi konusunda başarılı sonuçlar elde edilmiştir.
Bu operasyonlardan biri de geçen hafta Emniyet Genel Müdürlüğümüzün koordinasyonunda, Ankara Emniyet Müdürlüğünce gerçekleştirilmiş ve bu operasyon kapsamında 34 kişi gözaltına alınmıştır. Ankara ve İstanbul'da korsan kitap basıldığı tespit edilen 4 matbaa ile şüpheli şahısların ikametlerinde yapılan aramalarda ise piyasa değeri yaklaşık 2 milyon lira olan çok sayıda korsan nüshaya ve baskıda kullanılan çok sayıda teknik teçhizata el konulmuştur.''
Kaynak: AA
01 Ocak 2012 den öncekiler aklanmış mı olacak.??
Yeni yorum gönder