Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Haber

Haber

Kültür Bakanlığı'na açık mektup: "Edebiyat Müzesi yok edilmesin"



Toplam oy: 707

Türkiye Yazarlar Sendikası, Edebiyat Müzesi'nin Yıldız Sarayı'ndaki Arabacı Dairesi'nden çıkarılmak istenmesiyle ilgili Kültür ve Turizm Bakanlığı'na hitaben bir açık mektup yayınladı.

 

Mektupta "Dünyanın pek çok ülkesinde yazar örgütleri kentlerin en görkemli yapılarına, saraylarına sahipken, ülkemizde Türkiye Yazarlar Sendikası gibi köklü, büyük bir yazar kuruluşuna bir sarayın arabacılar dairesini bile çok gören bir bakanlığın adının Kültür Bakanlığı adını taşıması büyük bir çelişkidir," denildi.

 

Kültür ve Turizm Bakanlığı ise dairenin bir süre depo olarak kullanılacağını, Edebiyat Müzesi'ndeki eserlerin Adalar'da belirsiz bir tarihte açılacak "Edebiyat Müze Kütüphanesi"nde sergilenebileceğini belirtti, bu kütüphane açılana kadar eserlerin sergilenebileceği bir başka adres ise gösterilmedi. Bir diğer önerisi de Sendika'nın eserleri Kültür ve Turizm Bakanlığı'na devretmesi ve eserlerin Bakanlık tarafından sergilenmesi yönünde.

 

Dünyaya nasıl anlatacaksınız?

 

Yazarlar Sendikası'nın yayınladığı mektupta özetle şu ifadeler yer alıyor:

 

"Yıldız Sarayı’nın Arabacılar Dairesi’nde yine emek ve özveriyle kurulan TYS Edebiyat Müze ve Belgeliği bakanlığınızca dağıtılmak, yok edilmek isteniyor. Dünyanın pek çok ülkesinde yazar örgütleri kentlerin en görkemli yapılarına, saraylarına sahipken, ülkemizde Türkiye Yazarlar Sendikası gibi köklü, büyük bir yazar kuruluşuna bir sarayın arabacılar dairesini bile çok gören bir bakanlığın adının Kültür Bakanlığı adını taşıması büyük bir çelişkidir.

 

"Bu çelişkiyi dünyaya nasıl anlatacağız, nasıl anlatacaksınız?

 

"Konuyla ilgili açılan davada, Danıştay kararını da beklemeksizin Bakanlığın müzeyi boşaltmamızı istemesi, ayrıca açıklanması gereken bir yasa ve hukuk tanımazlıktır. Bu nedenle Kültür Bakanlığı’nı kararını yeniden gözden geçirmeye, yazarlarımızın bellek-müzede simgeleşen ulusal ve evrensel kimliğine gereken özen ve saygıyı göstermeye,  Edebiyat Müze Belgeliğin korunması için Türkiye Yazarlar Sendikası’na yeni bir müze yeri göstermeye çağırıyoruz."

 

Depo olarak kullanılacak

 

Konuya ilişkin açıklama yapan Kültür ve Turizm Bakanlığı da Yıldız Sarayı Müzesi Müdürlüğü kompleksi içindeki tanışmazların restore edileceğini ve bu nedenle eser deposu olarak kullanılabilecek yeni mekanlara ihtiyaç duyulduğunu belirtti. Açıklamada şöyle denildi:

 

"Yıldız Sarayı Müzesi Müdürlüğü'nce, Bakanlığımıza tahsisli Yıldız Sarayı bünyesindeki Arabacılar Dairesi eser deposu olarak kullanılmaya en uygun mekan olduğu tespit edilmiştir. Bu doğrultuda Arabacılar Dairesi'nde Türkiye Yazarlar Sendikası'nca kullanılan odaların boşaltılması gerekmiş, söz konusu odaların Türkiye Yazarlar Sendikası'na tahsisine ilişkin protokolün iptali ve odaların eser deposu olarak kullanılması, Bakanlık makamının 19.12.2011 tarihli oluru ile uygun bulunmuştur. Olurun çıktığı tarihten 9 Mayıs 2014 tarihine kadar da sendikanın kendisine yeni bir yer bulması ve eserlerini geri alması için süre tanınmıştır."

 

Bakanlık: "Biz sergileyelim"

 

Öte yandan eserlerin-objelerin Bakanlığa devredilmesi halinde söz konusu eserlerin Bakanlık müzelerinde veya edebiyat müze kütüphanelerinde muhafaza edilip, sergilenebileceği belirtildi.

 

Ayrıca, İstanbul Adalar ilçesinde bulunan 3 katlı eski eser tescilli binanın restore edilerek, "Edebiyat Müze Kütüphanesi" olarak hizmete açılmasına yönelik Bakan Ömer Çelik'in talimatlarıyla çalışmalar başlatıldığı da ifade edildi.

 

"Halen proje aşamasında olan bu edebiyat müze kütüphanesinin restorasyon sonrasında teşhir aşamasında Türkiye Yazarlar Sendikası'nın bahse konu eserleri de bu kütüphanede ziyaretçilerin istifadesine sunulacaktır. Hatta eserler topluca bir bölümde sergilenip, oraya Türkiye Yazarlar Sendikası adı da verilebilir. Bakanlığımız, kamuoyuna aksettirildiğinin aksine Türkiye Yazarlar Sendikası Edebiyat Müzesi ve Yazın Belgeliği'ndeki eserlerle ilgili görev yetkileri çerçevesinde gerekli tedbirleri almıştır."

Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Haber Yazıları

İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali (İTEF) İtalya Özel programıyla sanatseverlerin karşısına çıkıyor. 23-27 Ağustos 2021 tarihleri arasında ekranlara gelecek olan etkinlikler sayesinde İtalya'ya ve İtalyan edebiyatına uzanan yeni bir yol açılacak.

 

 

Sanat Kritik’in yeni podcast serisi, Seval Şahin’in editörlüğünde dinleyicilerle buluşuyor. “Yaz Sıcağında Bir Esinti” başlıklı serinin ilki 120. doğum yıldönümü vesilesiyle Ahmet Hamdi Tanpınar’a ayrıldı. Dergâh Yayınları’nın desteğiyle hayata geçen projeye farklı alanlardan birçok yazar, şair, sanatçı ve akademisyen katıldı.

Kültür Sanat Şehir dergisi Z, 5. kez okur karşısında. Zeytinburnu Belediyesi tarafından yayımlanan tematik dergi, “kütüphane” konusunu mercek altına alıyor. 508 sayfa boyunca insanlık tarihinin bilinen en eski dönemlerinden günümüze kadar farklı kültürlerde kütüphanenin seyri, kütüphanenin unsurları, kütüphaneciler, kütüphane sahipleri ve kütüphane literatürü inceleniyor. 

Türk edebiyatının usta ismi Sait Faik Abasıyanık'ın hatırasını yaşatmak amacıyla her yıl bir öykücüye verilen "Sait Faik Hikâye Armağanı" bu kez Şermin Yaşar'ın oldu.

 

Sosyal medya paylaşımları, konuşmalar, anketler, veriler gösteriyor ki pandemi günlerinde evde geçen zamanın ciddi bir kısmını kitaba ayırdık. Türkiye ve dünya genelinde İNSAMER'in yaptığı araştırma kitap yayımı ve okuma oranlarındaki artışa odaklanıyor. Kitapyurdu ve Idefix sitelerinden alınan veriler de korona istatistiklerine katkı sunuyor.

 

 

 

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.