Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Haber

Haber

Lazca roman Daçxuri



Toplam oy: 953
Sözlü gelenek içinde varlığını sürdüren Lazca, edebiyata da girdi. Ardeşenli Murat Ercan'ın yazdığı ilk Lazca roman 'Daçxuri: Ateş' Lazika Yayınları'ndan çıktı. Roman, 7 yaşında yetim kalan bir çocuğun hikâyesi.

 

 

Yıllardır sözlü gelenek içinde varlığını sürdürse de alfabesine ancak 1984 yılında kavuşan Anadolu’nun unutulmaya yüz tutmuş dillerinden Lazca, artık edebiyata da girdi. Ardeşenli Murat Ercan Murğulişi’nin yazdığı ilk Lazca roman ‘Daçxuri: Ateş’, Lazika Yayın Kolektifi tarafından basıldı. Lazcanın yazılması fikri Ercan’da zamanla oluşmuş. “Ben çocukken ailem Ardeşen’den Zonguldak’a göçmüştü. Orada Düzce’deki dağ köylerinde öğrendim Lazcayı. Sonra memlekete döndük. Ortaokulu, liseyi Ardaşen’de bitirdim. Orada iyice öğrendim.”

 

Ercan, dili bilmesine rağmen, kitabın yazılması sırasında yeniden kapsamlı bir çalışma yürütmüş; “Romanın yazımı sırasında taslak aşaması iki üç ay sürdü, düzenlenmesi bir buçuk yılı aldı. İrfan Aleksiva, İsmail Bucaklişi, Hasan Uzunhasanoğlu ve Osman Şafak’tan oluşan dört kişilik bir yazı kurulunun okumasından geçti.”

 

‘Daçxuri’ anne babasını trafik kazasında kaybeden Mustafa adında 7 yaşındaki bir çocuğun öyküsünü anlatıyor. Hikayenin geçtiği Timisvati aynı zamanda Murat Ercan’ın köyü. Ercan, Lazcanın ancak 1980’li yıllarda alfabesine kavuştuğunu anlatıyor; “Lazca ancak 1984’te Fahri Lazoğlu tarafından alfabeye döküldü. Önden ve arkadan ek alan bir dil. Çok geniş bir kelime hazinesine sahip. Özellikle Doğu Karadeniz’in iç taraflarındaki köylerde yaygın konuşuluyor. Eğitim seviyesi yükseldikçe aileler çocuklarına daha az anadil öğretiyor. Okulda sorun yaşanmasını istemiyorlar. Lazlar özellikle müzik alanında diğer Anadolu halklarından iyi durumdalar. Birol Topaloğlu, Laz müziğine büyük katkılar yaptı. Biz de kayıt çalışmaları yapıyoruz. 200-250 insanla görüştük. Onlardan aldığımız kelimeleri de gramere ekliyoruz.”



Laz kültür dergisi Tanura

 

Yazı dili içinde yeni şekillenmeye başlayan Lazcanın güçlenmesi, kelime dağarcığının toparlanması ve korunması için faaliyet gösteren Lazika Yayın Kolektifi, bu konudaki çalışmalara katkıda bulunmak için Tanura isimli bir Laz kültür dergisi çıkarıyor. Türkçe-Lazca sözlük de hazırlayarak basan Kolektif, dil, kültür, folklor, tarih ve edebiyat alanında eserlerin derlenmesi ve ortaya çıkarılmasını destekliyor.   

 

(Ayça Örer - Radikal)

Yorumlar

Yorum Gönder


Kitaba ulaşmak konusunda sıkıntı yaşayan başkarı da var sanıyorum. Ben de bilemiyorum ama kitapçılara sipariş etmeyi denemenin yanı sıra belki şuradan bilgi alabilirsiniz: http://www.facebook.com/group.php?gid=37140522887

54%
46%

kitabı nasıl satın alabiliriz?

20%
80%

Yeni yorum gönder

Diğer Haber Yazıları

İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali (İTEF) İtalya Özel programıyla sanatseverlerin karşısına çıkıyor. 23-27 Ağustos 2021 tarihleri arasında ekranlara gelecek olan etkinlikler sayesinde İtalya'ya ve İtalyan edebiyatına uzanan yeni bir yol açılacak.

 

 

Sanat Kritik’in yeni podcast serisi, Seval Şahin’in editörlüğünde dinleyicilerle buluşuyor. “Yaz Sıcağında Bir Esinti” başlıklı serinin ilki 120. doğum yıldönümü vesilesiyle Ahmet Hamdi Tanpınar’a ayrıldı. Dergâh Yayınları’nın desteğiyle hayata geçen projeye farklı alanlardan birçok yazar, şair, sanatçı ve akademisyen katıldı.

Kültür Sanat Şehir dergisi Z, 5. kez okur karşısında. Zeytinburnu Belediyesi tarafından yayımlanan tematik dergi, “kütüphane” konusunu mercek altına alıyor. 508 sayfa boyunca insanlık tarihinin bilinen en eski dönemlerinden günümüze kadar farklı kültürlerde kütüphanenin seyri, kütüphanenin unsurları, kütüphaneciler, kütüphane sahipleri ve kütüphane literatürü inceleniyor. 

Türk edebiyatının usta ismi Sait Faik Abasıyanık'ın hatırasını yaşatmak amacıyla her yıl bir öykücüye verilen "Sait Faik Hikâye Armağanı" bu kez Şermin Yaşar'ın oldu.

 

Sosyal medya paylaşımları, konuşmalar, anketler, veriler gösteriyor ki pandemi günlerinde evde geçen zamanın ciddi bir kısmını kitaba ayırdık. Türkiye ve dünya genelinde İNSAMER'in yaptığı araştırma kitap yayımı ve okuma oranlarındaki artışa odaklanıyor. Kitapyurdu ve Idefix sitelerinden alınan veriler de korona istatistiklerine katkı sunuyor.

 

 

 

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.