ABD'li ünlü bilimkurgu yazarı Ursula Le Guin yeni bir roman yazmak için gereken şevk ve güce sahip olmadığını ama kurmaca metin yazmayı çok özlediğini söyleyerek internet üzerinden faaliyet gösteren bir kurmaca metin yazma atölyesi kurdu. Book View Cafe adlı platforma Le Guin hayranlarından binlerce soru yağıyor. Le Guin ise henüz bir soruya yanıt verdi: "Yazdığımız şeyin iyi olmasını nasıl sağlarız?"
Le Guin'in cevabı çarpıcı formüller ve özlü sözler içermiyor ancak yazarlar ve yazar adayları için ilham verici olduğuna şüphe yok: "Deneyimsiz yazarlar iyi yazabilmek için reçeteler arar dururlar. Yemek kitabını al, malzemeleri edin, söylenenleri yap ve bekle! İşte bir başyapıt! Hiç yıkılmayan bir sufle!" diyor Le Guin ve ekliyor: "Güzel olurdu elbette. Ama ne yazık ki böyle reçetelere sahip değiliz. Bizim bir Julia Child'ımız yok. Başarılı ve profesyonel yazarlar gizemli bazı yazma sırlarını yeni başlayanlardan saklıyor değiller. İyi yazmayı öğrenmenin tek yolu iyi yazmaya çalışmak. Bu da çoğunlukla başkalarının yazdığı iyi yazıları okumaktan ve uzun süre, yalnızca kendinin göreceği çok kötü yazılar yazmaktan geçiyor."
"Malzemelerinizin çok iyi olması elbette işe yarar," diyor Le Guin ve yemek metaforuyla devam ediyor: "Canlı bir anlatım ve büyüleyici karakterler elbette önemlidir ama asıl mesele malzemeleri nasıl kullandığınız. Gerçekten çok iyi bir metin çok sıradan malzemelerden de yapılmış olabilir. Herhangi bir çarpıcı özelliği olmayan bir dil ve sürprizsiz karakterlerle bile iyi bir hikaye yaratabilirsiniz, yeter ki ilginç, ikna edici fikirleriniz, olaylarınız, iyi bir ritminiz ve okuru bir şekilde memnun bırakacak bir anlatımınız olsun."
Le Guin sürekli çalışmayı öneriyor yazarlara ve ehil okurların görüşlerinin ciddiye alınması gerektiğini savunurken "bir dönemde moda olan yazma kurallarından" uzak durulmasını tavsiye ediyor: "Kendinize bir başyapıt ya da çoksatar yazmak amacında olmadığınızı hatırlatmalısınız. Amaç yazdığınız hikayeye bakıp 'Evet, işte elimden gelen budur' diyebilmek. Ve gün olacak, bütün bu terin, deneylerin, hataların, risklerin gereksiz olduğu bir an gelecek. Yazarken kaleminize dökülüverecek satırlar. Yazacaksınız ve sonra bakacaksınız ki yazılanlar zaten bu haliyle çok iyi. Gözlerinize inanamayarak bakacaksınız metne. Bunu ben mi yaptım? İşte bu tip bir an ancak denemekle, sabırla, ısrarla denemekle gelecektir."
EB
Yeni yorum gönder