Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Haber

Haber

Lehrer: "Yalan söyledim"



Toplam oy: 682
Jonah Lehrer, yeni kitabında Bob Dylan’dan sahte alıntı kullandığını itiraf etti. Lehrer: "Artık yalanlar bitti. Durumun ne kadar ağır olduğunun farkındayım" dedi.

New Yorker ’da yayımlanan bilim yazılarıyla alanının yükselen yıldızları arasında gösterilen Jonah Lehrer, Imagine: How Creativity Works adlı yeni kitabında Bob Dylan alıntıları uydurduğunun ortaya çıkması üzerine görevinden ayrılmak zorunda kaldı. Kitabın ülke çapındaki kitabevlerine sevkıyatı durdurulurken, ekitap versiyonu da kaldırıldı.

 

 

Skandal, internette yayın yapan Tablet adlı derginin, Lehrer’in son kitabı üzerine derinlikli bir inceleme yazısı hazırlaması sayesinde gün yüzüne çıktı. Tablet yazarı Michael Moynihan, kitaptaki alıntılar hakkında bilgi almak için Lehrer’le irtibat kurdu. Lehrer alıntıların hangi kaynaklardan sağlandığı sorusuna cevap olarak, Martin Scorsese’nin yönetmenliğini üstlendiği No Direction Home adlı Bob Dylan belgeselinden daha önce yayınlanmamış çekimleri izlemesine izin verildiğini söylemişti. Yayıncısı aracılığıyla açıklama yapan Lehrer, belgeseli izlemediğini, alıntıların da hayal gücünün ürünü olduğunu itiraf etti.

 

 

 

 

 

 

Lehrer açıklamasında, “Sayın Moyihan’a alıntıların, Bob Dylan’ın temsilcilerince tarafıma verilen eski bir röportajda yer aldığını söylemiştim. Panik halinde söylenmiş bir yalandı aslında. Artık yalanlar bitti. Durumun ne kadar ağır olduğunun farkındayım. Editörlerim ve okurlarım başta olmak üzere hayal kırıklığına uğrattığım herkesten özür dilerim” dedi. Kitabın yayıncısı Houghton Mifflin, Lehrer’in “ciddi bir hata” işlediğini belirtirken, New Yorker editörü David Remnick ise “Son derece üzücü bir durum. Ancak en nihayetinde, hepimiz yayımlamayı tercih ettiğimiz yazıların doğruluğundan sorumluyuz” dedi. Jonah Lehrer, New Yorker’da yer alan kimi yazılarının daha önce başka dergilerde yayımlandığını, eski yazılarını gözden geçirip düzelterek editörlere teslim ettiğini açıklaması üzerine geçen ay New Yorker bünyesinde irtifa kaybetmeye başlamıştı.

 

 

Jonah Lehrer’in Proust Bir Sinirbilimciydi ve Karar Anı adlı kitapları, Türkçeye de çevrilmişti.

 

 

 

 

Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Haber Yazıları

İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali (İTEF) İtalya Özel programıyla sanatseverlerin karşısına çıkıyor. 23-27 Ağustos 2021 tarihleri arasında ekranlara gelecek olan etkinlikler sayesinde İtalya'ya ve İtalyan edebiyatına uzanan yeni bir yol açılacak.

 

 

Sanat Kritik’in yeni podcast serisi, Seval Şahin’in editörlüğünde dinleyicilerle buluşuyor. “Yaz Sıcağında Bir Esinti” başlıklı serinin ilki 120. doğum yıldönümü vesilesiyle Ahmet Hamdi Tanpınar’a ayrıldı. Dergâh Yayınları’nın desteğiyle hayata geçen projeye farklı alanlardan birçok yazar, şair, sanatçı ve akademisyen katıldı.

Kültür Sanat Şehir dergisi Z, 5. kez okur karşısında. Zeytinburnu Belediyesi tarafından yayımlanan tematik dergi, “kütüphane” konusunu mercek altına alıyor. 508 sayfa boyunca insanlık tarihinin bilinen en eski dönemlerinden günümüze kadar farklı kültürlerde kütüphanenin seyri, kütüphanenin unsurları, kütüphaneciler, kütüphane sahipleri ve kütüphane literatürü inceleniyor. 

Türk edebiyatının usta ismi Sait Faik Abasıyanık'ın hatırasını yaşatmak amacıyla her yıl bir öykücüye verilen "Sait Faik Hikâye Armağanı" bu kez Şermin Yaşar'ın oldu.

 

Sosyal medya paylaşımları, konuşmalar, anketler, veriler gösteriyor ki pandemi günlerinde evde geçen zamanın ciddi bir kısmını kitaba ayırdık. Türkiye ve dünya genelinde İNSAMER'in yaptığı araştırma kitap yayımı ve okuma oranlarındaki artışa odaklanıyor. Kitapyurdu ve Idefix sitelerinden alınan veriler de korona istatistiklerine katkı sunuyor.

 

 

 

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.