Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Haber

Haber

Lolita: Bir kapak kızının hikayesi



Toplam oy: 1153

Vladimir Nabokov’un romanı Lolita’nın bugüne dek hep yanlış kapaklarla çıktığını düşünen mimar ve blogger John Bertram, şimdiye kadarkinden çok daha iyi bir Lolita kapağı hazırlamalarını sağlamak için tasarımcılar arasında bir yarışma düzenledi. Yarışmaya katılan kapaklar arasından seçilen 60 tanesi şimdi bir kitap olarak da yayınlanıyor.

Nabokov’un Lolita kapaklarına dair düşündüklerini merak edenler bu video’ya göz atabilirler. Haince bir zarafetle eleştiriyor onları, aralarında Aydın Yayınevi’nden çıkan kitap da var. Hani şu 1950′lerin romantik Hollywood filmlerinin afişlerindekine benzeyen benzer bir kadın ve bir erkek çizimi olan kapak. (Filmin linkini Türkan Doğan gönderdi.)

 

 

Videoyu izlemek için tıklayın.

 

 

Benim ne düşündüğümü soracak olursanız; üniversite yıllarıma kadar bu romandan uzak kalışımın sebebi onu öncesinde bir nevi Barbara Cartland zannetmemdi. Kapaklar yüzünden. Bana inanmıyorsanız, Can Yayınları ve İletişim Yayınları’na geçmeden, yani Fatih Özgüven eli değmeden önce Lolita’nın Türkiye’de ne tarz kapaklarla basıldığını görebilirsiniz. Mesela üst sıradaki ilk üç resim…

 

 

 

 

Bertram projesini şöyle anlatıyor: “Lolita, utanmazca zengin bir roman. Karmaşık, üslup bakımından parlak, yapısal olarak kusursuz, haincesine büyüleyici… Hilebaz, psikopat bir anlatıcısı var. Konusu ürkütücü denecek kadar zalim ve karanlık. Öte yandan dayanılmaz eğlenceli. Yarım yüzyıldan uzun bir zamandır üzerindeki tartışmaların sürdüğünü de unutmamak gerek. Bence kitabın hâlâ tartışılıyor olmasında biraz da Stanley Kubrick’in çektiği sansasyonel filmin etkisi var ama esas pay, hiç şüphesiz bugüne dek yapılan berbat kapakların… Lolita o kapaklarda çoğunlukla seksi ve şuh bir genç kadın olarak resmedildi. Bir de manasız kapaklar vardı tabii… Tasarımcıların bu kitaba kapak hazırlarken çok zorlanacağını tahmin ediyorum, hem kitabın karmaşıklığından ötürü, hem de daha önceki tasarımcıların düştüğü tuzaklara düşmemenin, hatta onların yaptıklarını unutturmanın gerekliliği yüzünden… Yarışmayı başlatırken aklımda hep aynı soru vardı: Daha iyisi yapılabilir mi? Nabokov uzmanı ve çevirmen Dieter E. Zimmer’in muhtelif Lolita kapaklarını içeren web sitesini görünce, önceki kapaklardan daha iyisini kendim yapmaya, daha doğrusu yapmaları için tasarımcılarla anlaşmaya karar verdim. En iyisi, genç yetenekler hatta tasarım bölümlerinde öğrenci olanlar arasında bir yarışma düzenlemek olacaktı… Katılanlar arasından en iyi bulduklarımızı bir kitapta topladık. Böylece ortaya Lolita: Story of a Cover Girl çıktı.”



 

 

John Bertram‘ın sitesi

 

 

Kaynak: Egoist Okur

Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Haber Yazıları

İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali (İTEF) İtalya Özel programıyla sanatseverlerin karşısına çıkıyor. 23-27 Ağustos 2021 tarihleri arasında ekranlara gelecek olan etkinlikler sayesinde İtalya'ya ve İtalyan edebiyatına uzanan yeni bir yol açılacak.

 

 

Sanat Kritik’in yeni podcast serisi, Seval Şahin’in editörlüğünde dinleyicilerle buluşuyor. “Yaz Sıcağında Bir Esinti” başlıklı serinin ilki 120. doğum yıldönümü vesilesiyle Ahmet Hamdi Tanpınar’a ayrıldı. Dergâh Yayınları’nın desteğiyle hayata geçen projeye farklı alanlardan birçok yazar, şair, sanatçı ve akademisyen katıldı.

Kültür Sanat Şehir dergisi Z, 5. kez okur karşısında. Zeytinburnu Belediyesi tarafından yayımlanan tematik dergi, “kütüphane” konusunu mercek altına alıyor. 508 sayfa boyunca insanlık tarihinin bilinen en eski dönemlerinden günümüze kadar farklı kültürlerde kütüphanenin seyri, kütüphanenin unsurları, kütüphaneciler, kütüphane sahipleri ve kütüphane literatürü inceleniyor. 

Türk edebiyatının usta ismi Sait Faik Abasıyanık'ın hatırasını yaşatmak amacıyla her yıl bir öykücüye verilen "Sait Faik Hikâye Armağanı" bu kez Şermin Yaşar'ın oldu.

 

Sosyal medya paylaşımları, konuşmalar, anketler, veriler gösteriyor ki pandemi günlerinde evde geçen zamanın ciddi bir kısmını kitaba ayırdık. Türkiye ve dünya genelinde İNSAMER'in yaptığı araştırma kitap yayımı ve okuma oranlarındaki artışa odaklanıyor. Kitapyurdu ve Idefix sitelerinden alınan veriler de korona istatistiklerine katkı sunuyor.

 

 

 

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.