Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Haber

Haber

Londra'da Türkiye kitap pazarı konuşuldu



Toplam oy: 361

Bildiğiniz gibi bu yıl Londra Kitap Fuarı'nın odak ülkesi Türkiye. Bu, Türkiye'nin Anglosakson edebiyat dünyasıyla (ve aslında hemen hemen tüm dünyayla) daha yakın ilişki kurması için müthiş bir gelişme elbette. Fuar 15-18 Nisan tarihleri arasında gerçekleşecek. Fuar öncesi, fuarın organizasyonel ortaklarından İngiliz Yayıncılar Birliği, fuara ısınma etkinlikleri gerçekleştiriyor. İşte bunlardan biri, geçen günlerde Londra'da düzenlendi. Yayıncılık sektörünün uluslararası alanda nasıl geliştirilebileceğine dair konuşmaların ve keşiflerin yapıldığı Yeni Alanlar, Yeni Dinleyiciler (New Territories, New Audiences)başlıklı konferansta Türkiye, Vietnam, Kanada, Brezilya, İngiltere gibi dünyanın pek çok piyasası ele alındı. Pek çok ülkeden konuşmacının katıldığı panellerde,ilginin odağı Türkiye oldu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Türkiye'den SabitFikir'in de bünyesinde faaliyet gösterdiği EBI'nin genel müdürü Mehmet İnhan ile Çağlayan Kitabevi sahibi Tan Çağlayan etkinlikteydi. Mehmet İnhan, Türkiye pazarı, bileşenleri ve gelişme potansiyeline değinirken, Tan Çağlayan, AKP hükumetinin geçen yıllarda açıkladığı ve okulöncesi, ilköğretim ile ortaöğretim düzeyindeki tüm okulların 570.000 dersliğine LCD Panel Etkileşimli Tahta ve öğrencilere tablet bilgisayarların dağıtılmasını içeren Fatih Projesi ile ilgili bilgi aktardı.

 

 

 

 

 

 

 

 

Etkinlikte İngiltere yayın piyasasının pek çok önemli ismi bir araya geldi ve konuşmalar sonrasında BookBrunch gibi dergiler özellikle Türkiye ile ilgili okurlarını bilgilendirmek amaçlı röportajlar yaptılar. Toplantı, AB Komisyonu'nun "ajans modeli" olarak bilinen ve yayıncıların perakende fiyatları belirleyebildiği sistemi rekabet koşullarına aykırı bulan kararını yayınlamasıyla aynı güne denk geldi. Bilindiği gibi bu karar, ABD'de olduğu gibi Avrupa pazarında da Amazon'un fiyat rekabeti konusunda önünü açan ve yayıncıların ticari olarak zorlanacağı koşulları onaylayan bir karar niteliğindedir.

 

 

 

Bu konuya da parallellik taşıyan bir şekilde, BookBrunch editörü Liz Thomson da bir yazı kaleme aldı. Thomson yazısında, EBİ'nin misyonundan  ve bütünsel yaklaşımından ne kadar etkilendiğinden bahsediyor ve EBİ nin hem kitapçılara destek çıkan hem dijitalde yayıncılara fiyatlandırma yetkisi veren yaklaşımının ilgi çekiciliğine değiniyor. "Dünyanın  Amazon'la yavaş yavaş tanıştığı bir dönemde Türkiye'de İdefix'in kurulmuş olduğunu,” söyleyen Thomson, "İdefix'in, başarılı ve kapsamlı bir iş yapmasının yanısıra, Türkiye'nin neresinde yaşıyor olursa olsun, herkesin istediği kitaba ulaşabilmesini sağladıklarını,” da belirtti.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DDD

 

Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Haber Yazıları

İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali (İTEF) İtalya Özel programıyla sanatseverlerin karşısına çıkıyor. 23-27 Ağustos 2021 tarihleri arasında ekranlara gelecek olan etkinlikler sayesinde İtalya'ya ve İtalyan edebiyatına uzanan yeni bir yol açılacak.

 

 

Sanat Kritik’in yeni podcast serisi, Seval Şahin’in editörlüğünde dinleyicilerle buluşuyor. “Yaz Sıcağında Bir Esinti” başlıklı serinin ilki 120. doğum yıldönümü vesilesiyle Ahmet Hamdi Tanpınar’a ayrıldı. Dergâh Yayınları’nın desteğiyle hayata geçen projeye farklı alanlardan birçok yazar, şair, sanatçı ve akademisyen katıldı.

Kültür Sanat Şehir dergisi Z, 5. kez okur karşısında. Zeytinburnu Belediyesi tarafından yayımlanan tematik dergi, “kütüphane” konusunu mercek altına alıyor. 508 sayfa boyunca insanlık tarihinin bilinen en eski dönemlerinden günümüze kadar farklı kültürlerde kütüphanenin seyri, kütüphanenin unsurları, kütüphaneciler, kütüphane sahipleri ve kütüphane literatürü inceleniyor. 

Türk edebiyatının usta ismi Sait Faik Abasıyanık'ın hatırasını yaşatmak amacıyla her yıl bir öykücüye verilen "Sait Faik Hikâye Armağanı" bu kez Şermin Yaşar'ın oldu.

 

Sosyal medya paylaşımları, konuşmalar, anketler, veriler gösteriyor ki pandemi günlerinde evde geçen zamanın ciddi bir kısmını kitaba ayırdık. Türkiye ve dünya genelinde İNSAMER'in yaptığı araştırma kitap yayımı ve okuma oranlarındaki artışa odaklanıyor. Kitapyurdu ve Idefix sitelerinden alınan veriler de korona istatistiklerine katkı sunuyor.

 

 

 

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.