Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Haber

Haber

Madımak Kamulaştırıldı



Toplam oy: 966

Sivas 2. Asliye Hukuk Mahkemesi, 37 kişinin yaşamını yitirdiği Madımak Oteli'nin 5 milyon 601 bin lira bedelle kamulaştırılmasına karar verdi.

2 Temmuz 1993’te 37 kişinin ölümüyle sonuçlanan Sivas Olayları’nın meydana geldiği Madımak Oteli’nin kütüphaneye dönüştürülmek üzere kamulaştırılması için tarafların anlaşamaması üzerine, 2’nci Asliye Hukuk Mahkemesi’nde açılan tespit davasının ikinci duruşması bugün yapıldı. Duruşmaya otel sahiplerinden Mehmet Öğütücü ile Avukatları Oktay Özberk ve Nazif Acarlı, İl Özel İdare Müdürlüğü’nü temsilen Avukat Makbule Baş katıldı. Basın mensuplarının alınmadığı duruşmada mahkemenin belirlediği bilirkişi heyeti otel için 5 milyon 601 bin TL kamulaştırma bedeli raporu verdi. Mahkeme Başkanı Hasan Çetinkaya belirlenen bedel üzerinden otelin mülkiyetinin İl Özel İdaresi’ne devrine hükmetti. Bir önceki duruşmada belirlenen bedel 5 milyon 162 bin lira olarak açıklanmıştı. Önceki bedelde 439 bin liralık bir iyileştirme yapıldığı görüldü.

SÜREÇ NASIL GELİŞTİ
Alevi Çalıştayı kapsamında Devlet Bakanı Faruk Çelik’in, 24 Şubat’ta Sivas’ta sivil toplum örgütü temsilcileri ile yaptığı toplantının ardından Madımak Oteli’nin kamulaştırması yönünde görüş birliğine varıldı. Ardından konu Bakanlar Kurulu’nda imzaya açılarak Mayıs ayında kamulaştırma kararı kesinlik kazandı. Kentte Valilik, Belediye, Ticaret ve Sanayi Odası, Emlakçılar Odası temsilcilerinin yaptığı tespit sonucunda 4.5 milyon lira değer biçilen otelin sahiplerinin 16 milyon TL istemesi üzerine anlaşmazlık çıktı. 7 Haziran’da son kez uzlaştırma komisyonunda pazarlık yapılarak fiyat 5.5 milyon liraya yükseltildi, ancak işletme sahipleri en son 12 milyon liraya inince uzlaşma sağlanamadı. Uzlaştırma Komisyonu’ndan karar çıkmaması üzerine dava süreci başladı. Bu sırada Maliye Bakanlığı’nca kamulaştırma bedeli olarak öngörülen 4.5 milyon lira ve iyileştirme bedeli olarak 1 milyon TL de Özel İdare hesabına aktarıldı. 12 Ekim’de görülen ilk duruşmada bilirkişilerin kamulaştırma bedeli olarak tespit ettiği 5 milyon 162 bin TL’ye otel avukatı itiraz edince dava bugüne ertelendi.

OTEL SAHİPLERİ İTİRAZ EDECEK
Davanın bugün karara bağlanmasıyla birlikte otel resmen devlete geçmiş oldu. Otel sahiplerinin avukatlarından Oktay Özberk, karara itiraz ederek temyize gideceklerini, belirlenen kamulaştırma bedelinin yeterli olmadığını ileri sürdü. Ancak temyiz sürecinin otelin devir işlemlerinde her hangi bir gecikme yaşanmasına neden olmayacağı öğrenildi. Mahkemenin kararı İl Özel İdaresi’ne ulaştıktan sonra otelin kontrolü devlete geçmiş olacak ve boşaltılacak. Karşı taraf bu süreç zarfında temyiz yolu ile yalnızca belirlenen fiyatın yükseltilmesi yönünde istekte bulunabilecek.

PARA HESAPLARINA AKTARILDI
Süreç çerçevesinde istimlak kanunu hükümlerince mahkemenin belirlediği 5 milyon 601 bin lira kamulaştırma bedelinin dün akşam mesai bitiminden 1 dakika önce saat 16.59 itabariyle otel sahiplerinin hesabına aktarıldığı öğrenildi.

Halife Yalçınkaya/Sivas-DHA

Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Haber Yazıları

İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali (İTEF) İtalya Özel programıyla sanatseverlerin karşısına çıkıyor. 23-27 Ağustos 2021 tarihleri arasında ekranlara gelecek olan etkinlikler sayesinde İtalya'ya ve İtalyan edebiyatına uzanan yeni bir yol açılacak.

 

 

Sanat Kritik’in yeni podcast serisi, Seval Şahin’in editörlüğünde dinleyicilerle buluşuyor. “Yaz Sıcağında Bir Esinti” başlıklı serinin ilki 120. doğum yıldönümü vesilesiyle Ahmet Hamdi Tanpınar’a ayrıldı. Dergâh Yayınları’nın desteğiyle hayata geçen projeye farklı alanlardan birçok yazar, şair, sanatçı ve akademisyen katıldı.

Kültür Sanat Şehir dergisi Z, 5. kez okur karşısında. Zeytinburnu Belediyesi tarafından yayımlanan tematik dergi, “kütüphane” konusunu mercek altına alıyor. 508 sayfa boyunca insanlık tarihinin bilinen en eski dönemlerinden günümüze kadar farklı kültürlerde kütüphanenin seyri, kütüphanenin unsurları, kütüphaneciler, kütüphane sahipleri ve kütüphane literatürü inceleniyor. 

Türk edebiyatının usta ismi Sait Faik Abasıyanık'ın hatırasını yaşatmak amacıyla her yıl bir öykücüye verilen "Sait Faik Hikâye Armağanı" bu kez Şermin Yaşar'ın oldu.

 

Sosyal medya paylaşımları, konuşmalar, anketler, veriler gösteriyor ki pandemi günlerinde evde geçen zamanın ciddi bir kısmını kitaba ayırdık. Türkiye ve dünya genelinde İNSAMER'in yaptığı araştırma kitap yayımı ve okuma oranlarındaki artışa odaklanıyor. Kitapyurdu ve Idefix sitelerinden alınan veriler de korona istatistiklerine katkı sunuyor.

 

 

 

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.