Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Haber

Haber

Mısır'da Kitap Fuarı da iptal edildi!



Toplam oy: 948

 

Mısır’da bugün dokuzuncu gününe giren protestolardan edebiyat da nasibini aldı. Bu hafta başlaması gereken Geleneksel Kahire Kitap Fuarı iptal edildi ve birçok yabancı katılımcı ülkeden çıkmaları için gereken uçak seferlerinin düzenlenememesi sonucu Mısır’da mahsur kaldı.

 

Arap dünyasının en eski ve büyük fuarı olan Kahire Kitap Fuarı, çoğunlukla iki milyon ziyaretçi tarafından geziliyor ve birçok yazara ev sahipliği yapıyor. Fuarın açılışının, şimdiye kadar her yıl perdeleri açan Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek tarafından 28 ocakta yapılması bekleniyordu. Fakat özetle, sokaklarda Mübarek’in yönetimine karşı yapılan protestolar ve ülke genelinde ilan edilen sokağa çıkma yasağı sebebiyle fuar iptal edildi. Onur Konuğu Çin, planlanan açılışın arifesinde temsilcilerini geri çekti.

 

Hem Londra hem de Beyrut’ta ofisi olan küçük, bağımsız yayınevi Sagi Book’un yöneticisi Salwa Gaspard, “Organizasyonun iptal edildiğine dair resmî bir açıklama yapılmadı, fakat Mübarek gelmedi. Beyrutlu temsilcimiz ülkesine dönmek için bir uçak bulabilecek kadar şanslıydı, ama insanlar hâlâ burada” dedi.

 

Aralarında Britanya Yayıncılar Birliği ve Frankfurt Kitap Fuarı temsilcilerinin de bulunduğu birçok uluslararası katılımcı uçuşlarını iptal etti ya da Mısır’dan vaktinden önce ayrıldı.

 

Yayıncılar yara aldı

 

Herkesin kafasında siyasî ve insanî boyutu ön planda olmasına rağmen, Gaspard, bazı yayıncıların kaostan büyük maddî yara alacağını da belirtti: “Çünkü yayıncılar kitaplarını önceden gönderdi, Kahire’deki diğer fuarlardan farklı olarak, kitapları doğrudan halka satıyorsunuz. Çok büyük bir organizasyon ve birçok insan büyük miktarlarda kitap gönderdi. Kitapları geri alabileceğimiz konusunda kötümseriz ve pek tabii bu çeşit olayların sigortası olmuyor.”

 

Geçmişte de, Kahire Kitap Fuarı’nda cinsel içerikli kitapların yasaklanmasıyla ilgili iddialar, çeşitli sorunlar yaşanmasına sebep olmuştu. 2005 yılında gerçekleştirilen fuarda, aralarında Milan Kundera, İbrahim Badi, Hanan al-Shaykh ve Elias Khoury gibi yabancı yayıncılar tarafından sunulan yazarların kitaplarına Mısırlı yetkililerce el konmuş ve bazı kitapçılar tutuklanmıştı. Mısırda, internet erişiminde ve telefon aramalarında geniş kapsamlı bir kesinti olduğu için Kahire Kitap Fuarı’nı organize eden yetkililere ise ulaşılamadı.

 

Kaynak: Taraf Gazetesi

 

Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Haber Yazıları

İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali (İTEF) İtalya Özel programıyla sanatseverlerin karşısına çıkıyor. 23-27 Ağustos 2021 tarihleri arasında ekranlara gelecek olan etkinlikler sayesinde İtalya'ya ve İtalyan edebiyatına uzanan yeni bir yol açılacak.

 

 

Sanat Kritik’in yeni podcast serisi, Seval Şahin’in editörlüğünde dinleyicilerle buluşuyor. “Yaz Sıcağında Bir Esinti” başlıklı serinin ilki 120. doğum yıldönümü vesilesiyle Ahmet Hamdi Tanpınar’a ayrıldı. Dergâh Yayınları’nın desteğiyle hayata geçen projeye farklı alanlardan birçok yazar, şair, sanatçı ve akademisyen katıldı.

Kültür Sanat Şehir dergisi Z, 5. kez okur karşısında. Zeytinburnu Belediyesi tarafından yayımlanan tematik dergi, “kütüphane” konusunu mercek altına alıyor. 508 sayfa boyunca insanlık tarihinin bilinen en eski dönemlerinden günümüze kadar farklı kültürlerde kütüphanenin seyri, kütüphanenin unsurları, kütüphaneciler, kütüphane sahipleri ve kütüphane literatürü inceleniyor. 

Türk edebiyatının usta ismi Sait Faik Abasıyanık'ın hatırasını yaşatmak amacıyla her yıl bir öykücüye verilen "Sait Faik Hikâye Armağanı" bu kez Şermin Yaşar'ın oldu.

 

Sosyal medya paylaşımları, konuşmalar, anketler, veriler gösteriyor ki pandemi günlerinde evde geçen zamanın ciddi bir kısmını kitaba ayırdık. Türkiye ve dünya genelinde İNSAMER'in yaptığı araştırma kitap yayımı ve okuma oranlarındaki artışa odaklanıyor. Kitapyurdu ve Idefix sitelerinden alınan veriler de korona istatistiklerine katkı sunuyor.

 

 

 

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.