Paris’te devrim öncesi hayatın canlı anlatımı, salı günü kurmacayla kurmaca olmayan arasındaki çift taraflı sert bir mücadeleye dönen 2011’in Costa Kitap Ödülü’nün sahibi oldu. Andrew Miller, Britanya’nın en prestijli edebiyat ödüllerinden birine altıncı romanı Pure’la değer görüldü ve Londra’da düzenlenen törenle 30 bin pound (yaklaşık 85 bin lira) tutarındaki para ödülünün de sahibi oldu.
Seçici Kurul Başkanı Geordie Greig, 90 dakika süren değerlendirme toplantısında sert bir tartışmanın yaşandığını belirterek “Kazananını belirlerken çok keskin düşünce ayrılıkları yaşandı. Tartışma, iki kitap üzerinde hararetli fikirlerle uzadı” dedi. Tartışma konusu olan iki kitapsa Miller’ın Pure romanı ve Matthew Hollis’in savaş şairi Edward Thomas hakkındaki sürükleyici ve dokunaklı biyografisi Now All Roads Lead to France.
Muz ve köri soslu piliç
London Evening Standard gazetesinin editörü Greig; roman, biyografi, şiir ve çocuk romanından oluşan beş kategorinin en iyi kitabına verilen ödülün imkânsızlık anlayışıyla gelen bir şey olduğunu söyledi. “Yalnızca elmalarla armutları kıyaslamıyorsunuz, sanki muzlarla köri soslu pilici karşılaştırıyorsunuz. Bu da işi zorlaştırıyor ve ilginç kılıyor” diyen Greig, Pure romanının 45 dakikalık sert, ama nahoş olmayan bir tartışmanın sonucunda çoğunluğun seçimi olarak belirlendiğini söyledi. Greig, Hollis’in kitabından yana olduğunu ima etti, fakat “Hiçkimse, Pure’un çok iyi bir kitap olmadığını iddia etmedi” dedi. Greig Miller’ın eserini “ölümün ve hurafenin zengin ve parlak bir tarihî romanı” olarak tanımlarken, “Pure, devrim öncesi Fransa’nın canlı çağrışımlarıyla çizilen bir ahlak romanıdır” dedi.
1785 yılında geçen roman, Paris’in en eski mezarlığını yıkan ve cesetleri ortadan kaldırmakla suçlanan genç mühendis Jean- Baptiste Baratte’in hikâyesi etrafında dönüyor.
Parayı yaşamak için kullanacak
51 yaşındaki Andrew Miller ödülü kabul ettikten sonra yaptığı konuşmada, kazandığı parayı “yaşamak” için -mortgage kredisini ödemek için- harcayacağını söyledi. Miller, “Yazarlar bilhassa zengin insanlar değil ki. Genç bir kızım var, onu doyurup giydirebilmeliyim” dedi. Sonucu hiç tahmin etmeyen Miller’ın kazanmasıyla ilgili sarf ettiği ilk söz ise “Vay canına!” oldu. “Kitabı yayıncıya verdiğinizde onun artık ne olduğunu gerçekten bilmiyorsunuz. Bir tomar kâğıt ve onun da ötesinde normal hayatınıza geri döndüğünüz için mutlu oluyorsunuz. Bunun dışında özel bir hissiyatım olmadı” dedi.
Miller’ın ilk romanı Ingenious Pain Impac Dublin Ödülü ve James Tait Black Ödülü’ne değer görülmüştü. 2001 yılında Oxygen romanı ise Man Booker Ödülü’nün ve şimdiki adı Costa olan Whitbread Ödülü’nün son listelerine kalmıştı. Yılın Costa Kitap Ödülü için uzmanlar ödüllü şair Carol Ann Duffy’nin şanslı olduğunu söylüyordu. Fakat Miller’ın romanı Duffy’nin The Bees adlı şiir kitabını, Moria Young’ın çocuk kitabı Blood Red Road’u ve Christie Watson’ın ilk romanı Tiny Sunbirds Far Away’i safdışı bıraktı.
Pure ödülü kazanan 10’uncu roman
Pure ödülün farklı biçimlerde de olsa 40 yıllık tarihinde genel ödülü kazanan 10’uncu roman oldu ve geçen yıl Jo Shapcott’ın ve 2009’da Christopher Reild’ın kazandığı düşünülürse, son yıllardaki şair egemenliğini de sona erdirmiş oldu.
Greig, jürinin kararı dayanıklılık, akılda kalıcılık ve kalite gibi kriterleri göz önünde bulundurarak karar verdiğini söyledi.
Ödül, Andrew Miller’a Costa ödülü organizatörlerinin 2012 için yeni bir öykü ödülünü açıkladıkları Londra Piccadilly’deki Quaglino Restaurant’da takdim edildi. Söz konusu ödül diğer beş kategorinin kazananlarıyla birlikte değerlendirmeye alınmayacak.
Bu yılın seçici kurulunu aktör ve komedyen Hugh Dennis, yayıncı Mary Nigtingale ve yazarlar William Fiennes, Flora Frase, Patrick Gale, Jojo Moyes ile Eleanor Updale oluşturdu.
Andrew Miller’nı ödülü kazanması Foyles kitap zincirlerinin internet editörü 2010 Costa Ödülü’nün jüri üyesi Jonathan Ruppin tarafından iyi dileklerle karşılandı. Ruppin, “Man Booker’ı kazandığında sonunda büyük bir isim olan Hilary Mantel gibi Miller da tarz sahibi ve sürükleyici romanlarıyla ticarî başarıyı yakalamalı. Pure, kendi kendine hizmet eden ve bilgisiz yönetici sınıfın alaşağı edilme arefesinde ezilen ve öfkeli bir milletin ruh halini harikulade yansıtıyor. Tam zamanımızın kitabı” dedi.
Kaynak: Taraf
Yeni yorum gönder