Şair Nâzım Hikmet ölümünün 47. yılında Moskova'daki mezarı başında anıldı. Nâzım'ın Moskova'daki Novodeviçi Mezarlığı'ndaki kabri başında düzenlenen anma törenine Rus-Türk İşadamları Birliği (RTİB) ve ilk kez Türkiye'nin Moskova Büyükelçiliği ev sahipliği yaptı. Anma törenine Moskova Büyükelçisi Halil Akıncı ve aralarında müzisyen Edip Akbayram, tiyatro oyuncuları Tilbe Saran ve Cüneyt Türel'in de bulunduğu yüzlerce kişi katıldı. Nâzım Hikmet'in şiirlerinin okunduğu törende mezarına karanfiller bırakıldı ve güvercinler uçuruldu. Anma etkinlikleri kapsamında bugün Edip Akbayram Moskova'da bir de konser verecek.
Dün akşam ise Antalya'da Konyaaltı Açıkhava Tiyatrosu'nda Fazıl Say'ın "Nâzım Oratoryosu" seslendirildi. Konserde Say'a Şef İbrahim Yazıcı yönetimindeki Antalya Devlet Senfoni Orkestrası ve Ankara Çoksesli Korosu, Nâzım şiirlerini seslendiren Genco Erkal'a ise solistler Sertab Erener ve Güvenç Dağüstün eşlik etti. Konser öncesinde ise sanatçı Mehmet Aksoy'un 'Nâzım Hikmet Hapiste' adlı heykelinin Karaalioğlu Parkı'nda açılışı yapıldı.
İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti kapsamında düzenlenen "Haydarpaşa Garı'nda Bahar" projesinde dün Nâzım Hikmet temalı etkinlikler gerçekleştirildi. Nâzım'ın "Memleketimden İnsan Manzaraları" şiirinin okunmasıyla açılışı yapılan etkinliklerde şairin "Benerci Kendini Niye Öldürdü" adlı oyunu sahnelendi. Biket İlhan'ın, Nâzım'ın 1941'de Bursa Cezaevi'ndeki yıllarını konu alan "Mavi Gözlü Dev" adlı filminin de gösterimi yapıldı.
İstanbul'da Nâzım Hikmet Kültür Merkezi'nde dün başlayan "Nâzım Günleri" ise 6 Haziran Pazar gününe kadar sürecek. Bugün 21.00'de "Yaşamaya Dair Şiirler" şiir dinletisi, yarın 18.30'da "Nâzım'ın İzindeki İki Ozan: Erik Stinus ve Kemal Özer" başlıklı şiir ve müzik dinletisi, saat 21.00'de "Nâzım'ın Küba Seyahati" adlı belgesel film gösterilecek. 6 Haziran Pazar günü 20.30'da ise Nâzım Kumpanya, Nâzım için şarkılar seslendirecek.
Nâzım anısına düzenlenen bir başka etkinlik ise İstanbul Oyuncak Müzesi'nde gerçekleşiyor. Göztepe'deki Oyuncak Müzesi'nde Nâzım Hikmet'in çocukluğundan kalan pelerini, ayakkabısı, hırkası ve Moskova'daki çalışma odasında bulunan oyuncaklar yer alıyor. Nâzım Hikmet Vakfı'nın katkısıyla düzenlenen sergi 4 Temmuz 2010 tarihine kadar açık kalacak.
Kültür ve Turizm Bakanlığı bu yıl, Nazım Hikmet'i anma etkinliklerine 'İstanbul Şairi Nazım Hikmet, Hoş Geldin' adlı bir kitapla katkı yaptı.Kıymet Coşkun'un editörlüğünde hazırlanan 464 sayfalık anma kitabı Ara Güler, Lütfi Özkök, Elçin Acun ve Ümit Yaşar Gözüm'ün fotoğrafları ve Nazım hakkında tanınmış edebiyatçıların yazı ve şiirlerini içeriyor.
3 Haziran 1963 tarihinde yaşamını yitiren Nâzım Hikmet, 1950'de Sovyetler Birliği'ne göç etmiş, 1951'de Bakanlar Kurulu'nca Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığından çıkarılmış, 5 Ocak 2009'da tekrar Bakanlar Kurulu kararıyla vatandaşlığa alınmıştı.
Yeni yorum gönder