Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Haber

Haber

Moskova'da da Ankara'da da NÂZIM HİKMET ANILDI



Toplam oy: 750

Şair Nâzım Hikmet ölümünün 47. yılında Moskova'daki mezarı başında anıldı. Nâzım'ın Moskova'daki Novodeviçi Mezarlığı'ndaki kabri başında düzenlenen anma törenine Rus-Türk İşadamları Birliği (RTİB) ve ilk kez Türkiye'nin Moskova Büyükelçiliği ev sahipliği yaptı. Anma törenine Moskova Büyükelçisi Halil Akıncı ve aralarında müzisyen Edip Akbayram, tiyatro oyuncuları Tilbe Saran ve Cüneyt Türel'in de bulunduğu yüzlerce kişi katıldı. Nâzım Hikmet'in şiirlerinin okunduğu törende mezarına karanfiller bırakıldı ve güvercinler uçuruldu. Anma etkinlikleri kapsamında bugün Edip Akbayram Moskova'da bir de konser verecek.

Dün akşam ise Antalya'da Konyaaltı Açıkhava Tiyatrosu'nda Fazıl Say'ın "Nâzım Oratoryosu" seslendirildi. Konserde Say'a Şef İbrahim Yazıcı yönetimindeki Antalya Devlet Senfoni Orkestrası ve Ankara Çoksesli Korosu, Nâzım şiirlerini seslendiren Genco Erkal'a ise solistler Sertab Erener ve Güvenç Dağüstün eşlik etti. Konser öncesinde ise sanatçı Mehmet Aksoy'un 'Nâzım Hikmet Hapiste' adlı heykelinin Karaalioğlu Parkı'nda açılışı yapıldı.

İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti kapsamında düzenlenen "Haydarpaşa Garı'nda Bahar" projesinde dün Nâzım Hikmet temalı etkinlikler gerçekleştirildi. Nâzım'ın "Memleketimden İnsan Manzaraları" şiirinin okunmasıyla açılışı yapılan etkinliklerde şairin "Benerci Kendini Niye Öldürdü" adlı oyunu sahnelendi. Biket İlhan'ın, Nâzım'ın 1941'de Bursa Cezaevi'ndeki yıllarını konu alan "Mavi Gözlü Dev" adlı filminin de gösterimi yapıldı.

İstanbul'da Nâzım Hikmet Kültür Merkezi'nde dün başlayan "Nâzım Günleri" ise 6 Haziran Pazar gününe kadar sürecek. Bugün 21.00'de "Yaşamaya Dair Şiirler" şiir dinletisi, yarın 18.30'da "Nâzım'ın İzindeki İki Ozan: Erik Stinus ve Kemal Özer" başlıklı şiir ve müzik dinletisi, saat 21.00'de "Nâzım'ın Küba Seyahati" adlı belgesel film gösterilecek. 6 Haziran Pazar günü 20.30'da ise Nâzım Kumpanya, Nâzım için şarkılar seslendirecek.

Nâzım anısına düzenlenen bir başka etkinlik ise İstanbul Oyuncak Müzesi'nde gerçekleşiyor. Göztepe'deki Oyuncak Müzesi'nde Nâzım Hikmet'in çocukluğundan kalan pelerini, ayakkabısı, hırkası ve Moskova'daki çalışma odasında bulunan oyuncaklar yer alıyor. Nâzım Hikmet Vakfı'nın katkısıyla düzenlenen sergi 4 Temmuz 2010 tarihine kadar açık kalacak.

Kültür ve Turizm Bakanlığı bu yıl, Nazım Hikmet'i anma etkinliklerine 'İstanbul Şairi Nazım Hikmet, Hoş Geldin' adlı bir kitapla katkı yaptı.Kıymet Coşkun'un editörlüğünde hazırlanan 464 sayfalık anma kitabı Ara Güler, Lütfi Özkök, Elçin Acun ve Ümit Yaşar Gözüm'ün fotoğrafları ve Nazım hakkında tanınmış edebiyatçıların yazı ve şiirlerini içeriyor.
3 Haziran 1963 tarihinde yaşamını yitiren Nâzım Hikmet, 1950'de Sovyetler Birliği'ne göç etmiş, 1951'de Bakanlar Kurulu'nca Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığından çıkarılmış, 5 Ocak 2009'da tekrar Bakanlar Kurulu kararıyla vatandaşlığa alınmıştı.

Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Haber Yazıları

İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali (İTEF) İtalya Özel programıyla sanatseverlerin karşısına çıkıyor. 23-27 Ağustos 2021 tarihleri arasında ekranlara gelecek olan etkinlikler sayesinde İtalya'ya ve İtalyan edebiyatına uzanan yeni bir yol açılacak.

 

 

Sanat Kritik’in yeni podcast serisi, Seval Şahin’in editörlüğünde dinleyicilerle buluşuyor. “Yaz Sıcağında Bir Esinti” başlıklı serinin ilki 120. doğum yıldönümü vesilesiyle Ahmet Hamdi Tanpınar’a ayrıldı. Dergâh Yayınları’nın desteğiyle hayata geçen projeye farklı alanlardan birçok yazar, şair, sanatçı ve akademisyen katıldı.

Kültür Sanat Şehir dergisi Z, 5. kez okur karşısında. Zeytinburnu Belediyesi tarafından yayımlanan tematik dergi, “kütüphane” konusunu mercek altına alıyor. 508 sayfa boyunca insanlık tarihinin bilinen en eski dönemlerinden günümüze kadar farklı kültürlerde kütüphanenin seyri, kütüphanenin unsurları, kütüphaneciler, kütüphane sahipleri ve kütüphane literatürü inceleniyor. 

Türk edebiyatının usta ismi Sait Faik Abasıyanık'ın hatırasını yaşatmak amacıyla her yıl bir öykücüye verilen "Sait Faik Hikâye Armağanı" bu kez Şermin Yaşar'ın oldu.

 

Sosyal medya paylaşımları, konuşmalar, anketler, veriler gösteriyor ki pandemi günlerinde evde geçen zamanın ciddi bir kısmını kitaba ayırdık. Türkiye ve dünya genelinde İNSAMER'in yaptığı araştırma kitap yayımı ve okuma oranlarındaki artışa odaklanıyor. Kitapyurdu ve Idefix sitelerinden alınan veriler de korona istatistiklerine katkı sunuyor.

 

 

 

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.