Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Haber

Haber

Mülteci krizine ilişkin çocuk kitabına illüstrasyon ödülü



Toplam oy: 440

Cambridgeli bir öğrencinin hazırladığı, mülteci krizini çocuklara anlatmayı amaçlayan resimli kitap, sanat ve tasarım alanında dünyanın en prestijli ödüllerinden birini kazandı. Kate Milner, 2016 yılında, Londra’daki V&A Müzesi tarafından düzenlenen yarışma kapsamında, 3 bin Euro değerindeki “Yılın Öğrenci İllüstrasyonu” ödülünün sahibi oldu. Milner’a bu prestijli ödülü getiren My Name is not Refugee (Benim İsimim Mülteci Değil) isimli kitapta, oğluna, ülkesini terk etmek zorunda kalan insanların neler yaşadığını ve bu süreçte neler olup bittiğini anlatan bir anne var.

 

"Bazı garip yerlerde uyuyacağız."

 

 

Kitabı yazmaya, kızının mülteci sorununu anlatmak için öğretmenlerine sorular sorduğunu duyduktan sonra karar veren Milner, ekim ayında Anglia Ruskin University’nin “Çocuk Kitabı İllüstrasyonu” bölümünde yüksek lisansını tamamlayacak. Şöyle diyor Milner: “Çocuklar neler olduğunu tam anlamıyla göremiyor, haberlerdeki tartışmaları kavrayamyordu. Bu kitap, evinizi terk edip bilinmeyene doğru yolculuğa çıkmak nasıl olurdu diye düşünmek için güvenli bir arka planla, çocukların akıllarındaki soruların cevaplarını bulmalarını sağlıyor.”

 

Kitaptaki anne-oğul ilişkisi hakkında The Independent’a konuşan Milner, “Anne, oğluna tüm çocukları sevmesi için pozitif bir bakış açısını kazandırıyor. O, oğluna,  bazı şeylerin zaman zaman can sıkıcı olabileceğini – hatta ürkütücü olabileceğini- ancak birbirlerinin elini tuttukları sürece her şeyin iyi olacağını, bu insanların da sonunda güvenli bir yere ulaşacaklarından bahsediyor,” ifadelerini kullandı.

 

"Anlamını bilmediğimiz kelimeler duyacağız."

 

 

Ödüllü sanat eserlerinin tamamı 21 Ağustos'a kadar müzenin Ulusal Sanat Kütüphanesi’nde sergilenecek. Benim Adım Mülteci Değil, Barrington Stoke etiketiyle çok yakında piyasaya çıkacak. (Aday listesine ulaşmak için tıklayınız.)

 

 


 

* Kaynak: The Independent

 

ÖU

 

 

 

Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Haber Yazıları

İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali (İTEF) İtalya Özel programıyla sanatseverlerin karşısına çıkıyor. 23-27 Ağustos 2021 tarihleri arasında ekranlara gelecek olan etkinlikler sayesinde İtalya'ya ve İtalyan edebiyatına uzanan yeni bir yol açılacak.

 

 

Sanat Kritik’in yeni podcast serisi, Seval Şahin’in editörlüğünde dinleyicilerle buluşuyor. “Yaz Sıcağında Bir Esinti” başlıklı serinin ilki 120. doğum yıldönümü vesilesiyle Ahmet Hamdi Tanpınar’a ayrıldı. Dergâh Yayınları’nın desteğiyle hayata geçen projeye farklı alanlardan birçok yazar, şair, sanatçı ve akademisyen katıldı.

Kültür Sanat Şehir dergisi Z, 5. kez okur karşısında. Zeytinburnu Belediyesi tarafından yayımlanan tematik dergi, “kütüphane” konusunu mercek altına alıyor. 508 sayfa boyunca insanlık tarihinin bilinen en eski dönemlerinden günümüze kadar farklı kültürlerde kütüphanenin seyri, kütüphanenin unsurları, kütüphaneciler, kütüphane sahipleri ve kütüphane literatürü inceleniyor. 

Türk edebiyatının usta ismi Sait Faik Abasıyanık'ın hatırasını yaşatmak amacıyla her yıl bir öykücüye verilen "Sait Faik Hikâye Armağanı" bu kez Şermin Yaşar'ın oldu.

 

Sosyal medya paylaşımları, konuşmalar, anketler, veriler gösteriyor ki pandemi günlerinde evde geçen zamanın ciddi bir kısmını kitaba ayırdık. Türkiye ve dünya genelinde İNSAMER'in yaptığı araştırma kitap yayımı ve okuma oranlarındaki artışa odaklanıyor. Kitapyurdu ve Idefix sitelerinden alınan veriler de korona istatistiklerine katkı sunuyor.

 

 

 

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.