Vladimir Nabokov, Lectures on Literature (Edebiyat Üzerine Dersler) kitabında "İyi bir okur nasıl olmalıdır?" sorusuna verilebilecek cevapları birkaç maddede toplamış ve öğrencilerden uygun olan dört cevabı seçmesini istemiş. Peki ya sizin cevabınız ne?
Okur, bir kitap klubüne üye olmalıdır.
Okur, kendini kahramanla özdeşleştirmelidir.
Okur, sosyo-ekonomik açıya odaklanmalıdır.
Okur, aksiyon ve diyaloğun olduğu hikayeleri tercih etmelidir.
Okur, kitabın filmini izlemiş olmalıdır.
Okur, umut vaadeden bir yazar olmalıdır.
Okur, sanatçı bir yöne sahip olmalıdır.
Okurun hayal gücü olmalıdır.
Okurun hafızası olmalıdır.
Okurun bir sözlüğü olmalıdır.
Nabokov'un öğrencileri ise duygusal özdeşleştirme, aksiyon, sosyo-ekonomik ya tarihsel açıyla ilgili maddelere eğilmişler. Nabokov'a göreyse iyi bir okurun hayal gücü, hafızası, sözlüğü ve sanatçı bir yönü olmalı.
Nabokov, okurken "zaman" faktörünün ve "tekrar okuma"nın ne kadar önemli olduğuna ise şöyle değinmiş:
"Aklıma gelmişken, okur kelimesini ben gevşek bir anlamda kullanırım. İlginçtir, bir insan bir kitap okuyamaz, sadece tekrar okuyabilir. İyi, büyük, aktif ve yaratıcı bir okur tekrar okuyan okurdur. Size neden olduğunu söyleyeyim. Bir kitabı ilk defa okurken zahmetli bir şekilde gözlerimizi her satır, her sayfa soldan sağa oynattığımız kitap üzerindeki o karmaşık fiziksel iş, kitabın ne hakkında olduğunu zaman ve mekan sınırları içinde anlamaya çalıştığımız o süreç, biz ve sanatsal beğeninin arasında durur. Bir tabloya bakarken, bir kitapta olduğu gibi o tablonun da derinliği ve gelişimi olsa da gözlerimizi belirli bir yönde oynatmamız gerekmez.
Zaman faktörü, tabloyla ilk etkileşimimiz arasına çok girmez. Bir kitabı okurken, ona vakıf olmak için zamanımızın olması gerekir. Bütünlüğü gören ve sonradan detaylarının tadını çıkartan bir organımız yok (tabloya bakarken gözümüzle baktığımız gibi). Fakat ikinci, üçüncü ya da dördüncü okumamızda, kitaba bir bakıma tabloya yaklaştığımız gibi yaklaşıyoruz. Yine de, işin içine organ olan, evrimin korkunç şaheseri "göz" ile ondan daha da korkunç bir başarı olan aklı birbirine karıştırmayalım. Bir kitap ne olursa olsun — kurgu ya da bilimsel (ki ikisinin arasındaki sınır, düşünülenin aksine o kadar da net değildir) — ilk önce aklı cezbeder. Akıl, beyin, karıncalanan omurganın üstündeki şey kitabın üzerinde kullanılacak ya da kullanılması gereken tek araçtır."
tekrar okuma konusunda değişik bi yaklaşım... deneyeceğim sonucu göreceğiz
Yeni yorum gönder