Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Haber

Haber

Naipul: "Kadın yazarların perspektifi dar"



Toplam oy: 933

 

Nobel ödüllü,Trinidadlı yazar VS Naipul, kadın yazarlarla ilgili açıklamalarıyla edebiyat dünyasını şaşırttı.

 

"Herhangi bir kadın yazarın sizin edebi kalitenize sahip olduğunu düşünüyor musunuz?" sorusuna "Hayır, kadın yazarlar çok farklıdırlar. Bir yazıyı okumaya başladığımda, bir iki paragraf sonra o yazının bir kadın mı yoksa erkek mi tarafından yazıldığını anlıyorum ve bu bence benim standardımda olamayacaklarının bir göstergesi" diyen Naipul, edebiyat dünyasından tepki çekeceğe benziyor.

 

Geçen yıl İstanbul'da düzenlenecek bir toplantıya katılımı tartışma konusu olan yazar, kadın yazarlarla ilgili bu söylediklerinin, kadınların duygusallığından ve dünyayı dar bir perspektiften görüyor olmasından kaynaklandığını söylüyor.

 

Jane Austen'ın duygu dolu 'tutku'larına sahip olmadığını söyleyen Naipul, "Bir kadın, bir evin hakimiyetine dahi tam anlamıyla sahip değildir. Bu durum, edebiyata da yansıyor. İşini çok iyi yapan bir kadın editör, kitap yazmaya kalktığında, o feminen dokunuşu hemen hissediyorsunuz. Umarım sözlerim yanlış anlaşılmıyordur" dedi.

 

Yazar daha önce de, Hintli kadın yazarların, İngiliz sömürgeciliğini konu alan yapıtlarda, banallık sınırlarının dışına çıkamadıklarını söylemişti.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kaynak: Guardian

Yorumlar

Yorum Gönder


Bir yazıyı kadın bir yazarın yazıp yazmadığını ben de hemen anlarım. Erkek yazardan başka yere bakmıştır. Bir küçük cümlesi ele verir. Ama yazıların cinselliksiz olma zorunluluğu mu var? Edebiyat cinsiyetsiz/ cinsel kimliksiz yazılardan oluşmuş bir torba cümle midir? Yoksa biz erkek yazarlardan okumaya o kadar alışmışız ki, bir yazının erkek bir yazar tarafından yazıldığını farkedemeyecek kadar, ya da düşünmeyecek kadar çok kanıksamışız belki. Erkek yazarın yazdığı normdur da, kadın yazar yazınca sanki tadında bir tuhaflık var. Alıştığım yahni değil bu yahni! Bir yerinden pot mu veriyor? Kadın yazarların nüfusu erkek yazarlarla bir olsun hele, sonra kaliteyi tartışalım. Belki kadınlarda yazarlığa soyunmak, yetenekten başka cesareti, göze almayı da gerektiriyor hala. O zaman en yetenekli çıkmıyor ortaya da, en cesurun yazılarına ulaşabiliyoruz. Daha fazla kadın yazar olsun, aralarından erkek yazarlar kadar iyi olanlar çıkmazsa, erkekler kadar iyisini çıkaramıyorsak biz, o zaman çok haklı Naipul. Homoseksüel yazarlar hakkında ne düşünür, bilmek isterdim.

43%
57%

katılmıyorum diyemeyeceğim.ama bunun sebebi kadınların erkeklerden yetersiz olması saçmalığı değil elbette!kadınlar duygu dünyasıında yaşadıkları ve elbette iki farklı canlının yaşamı algılayışları birbirinden farklı olduğu için.Bu erkeklerin yazıda daha üstün oldukları anlamına gelmez.Hatta biraz eksiktirler bile...

57%
43%

Yeni yorum gönder

Diğer Haber Yazıları

İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali (İTEF) İtalya Özel programıyla sanatseverlerin karşısına çıkıyor. 23-27 Ağustos 2021 tarihleri arasında ekranlara gelecek olan etkinlikler sayesinde İtalya'ya ve İtalyan edebiyatına uzanan yeni bir yol açılacak.

 

 

Sanat Kritik’in yeni podcast serisi, Seval Şahin’in editörlüğünde dinleyicilerle buluşuyor. “Yaz Sıcağında Bir Esinti” başlıklı serinin ilki 120. doğum yıldönümü vesilesiyle Ahmet Hamdi Tanpınar’a ayrıldı. Dergâh Yayınları’nın desteğiyle hayata geçen projeye farklı alanlardan birçok yazar, şair, sanatçı ve akademisyen katıldı.

Kültür Sanat Şehir dergisi Z, 5. kez okur karşısında. Zeytinburnu Belediyesi tarafından yayımlanan tematik dergi, “kütüphane” konusunu mercek altına alıyor. 508 sayfa boyunca insanlık tarihinin bilinen en eski dönemlerinden günümüze kadar farklı kültürlerde kütüphanenin seyri, kütüphanenin unsurları, kütüphaneciler, kütüphane sahipleri ve kütüphane literatürü inceleniyor. 

Türk edebiyatının usta ismi Sait Faik Abasıyanık'ın hatırasını yaşatmak amacıyla her yıl bir öykücüye verilen "Sait Faik Hikâye Armağanı" bu kez Şermin Yaşar'ın oldu.

 

Sosyal medya paylaşımları, konuşmalar, anketler, veriler gösteriyor ki pandemi günlerinde evde geçen zamanın ciddi bir kısmını kitaba ayırdık. Türkiye ve dünya genelinde İNSAMER'in yaptığı araştırma kitap yayımı ve okuma oranlarındaki artışa odaklanıyor. Kitapyurdu ve Idefix sitelerinden alınan veriler de korona istatistiklerine katkı sunuyor.

 

 

 

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.