Nobel ödüllü,Trinidadlı yazar VS Naipul, kadın yazarlarla ilgili açıklamalarıyla edebiyat dünyasını şaşırttı.
"Herhangi bir kadın yazarın sizin edebi kalitenize sahip olduğunu düşünüyor musunuz?" sorusuna "Hayır, kadın yazarlar çok farklıdırlar. Bir yazıyı okumaya başladığımda, bir iki paragraf sonra o yazının bir kadın mı yoksa erkek mi tarafından yazıldığını anlıyorum ve bu bence benim standardımda olamayacaklarının bir göstergesi" diyen Naipul, edebiyat dünyasından tepki çekeceğe benziyor.
Geçen yıl İstanbul'da düzenlenecek bir toplantıya katılımı tartışma konusu olan yazar, kadın yazarlarla ilgili bu söylediklerinin, kadınların duygusallığından ve dünyayı dar bir perspektiften görüyor olmasından kaynaklandığını söylüyor.
Jane Austen'ın duygu dolu 'tutku'larına sahip olmadığını söyleyen Naipul, "Bir kadın, bir evin hakimiyetine dahi tam anlamıyla sahip değildir. Bu durum, edebiyata da yansıyor. İşini çok iyi yapan bir kadın editör, kitap yazmaya kalktığında, o feminen dokunuşu hemen hissediyorsunuz. Umarım sözlerim yanlış anlaşılmıyordur" dedi.
Yazar daha önce de, Hintli kadın yazarların, İngiliz sömürgeciliğini konu alan yapıtlarda, banallık sınırlarının dışına çıkamadıklarını söylemişti.
Kaynak: Guardian
Bir yazıyı kadın bir yazarın yazıp yazmadığını ben de hemen anlarım. Erkek yazardan başka yere bakmıştır. Bir küçük cümlesi ele verir. Ama yazıların cinselliksiz olma zorunluluğu mu var? Edebiyat cinsiyetsiz/ cinsel kimliksiz yazılardan oluşmuş bir torba cümle midir? Yoksa biz erkek yazarlardan okumaya o kadar alışmışız ki, bir yazının erkek bir yazar tarafından yazıldığını farkedemeyecek kadar, ya da düşünmeyecek kadar çok kanıksamışız belki. Erkek yazarın yazdığı normdur da, kadın yazar yazınca sanki tadında bir tuhaflık var. Alıştığım yahni değil bu yahni! Bir yerinden pot mu veriyor? Kadın yazarların nüfusu erkek yazarlarla bir olsun hele, sonra kaliteyi tartışalım. Belki kadınlarda yazarlığa soyunmak, yetenekten başka cesareti, göze almayı da gerektiriyor hala. O zaman en yetenekli çıkmıyor ortaya da, en cesurun yazılarına ulaşabiliyoruz. Daha fazla kadın yazar olsun, aralarından erkek yazarlar kadar iyi olanlar çıkmazsa, erkekler kadar iyisini çıkaramıyorsak biz, o zaman çok haklı Naipul. Homoseksüel yazarlar hakkında ne düşünür, bilmek isterdim.
katılmıyorum diyemeyeceğim.ama bunun sebebi kadınların erkeklerden yetersiz olması saçmalığı değil elbette!kadınlar duygu dünyasıında yaşadıkları ve elbette iki farklı canlının yaşamı algılayışları birbirinden farklı olduğu için.Bu erkeklerin yazıda daha üstün oldukları anlamına gelmez.Hatta biraz eksiktirler bile...
Yeni yorum gönder