Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Haber

Haber

Nasıl senaryo yazmamalı?



Toplam oy: 1313

Senaryo yazmanın bir sürü yolu var. Senaryo yazmayı öğrenmek için açılan kurslar, atölyeler ve belki özel dersler de cabası. Peki ya senaryo yazamamak? Senaryo yazmak zor diyenler bir de bu listeyi okusunlar! Senaryo yazmanın zor olup olmadığına bu listeyi okumadan karar vermeyin. İşte senaryo yazamama bahaneleriniz pardon kılavuzunuz:

 

 

1. Senaryo yazmak isteyip istemediğinize karar verin

 

İnsanların anlamamakta ısrar ettikleri nokta şu; ilk önce ve en önemli olan, gerçekten bir senaryo yazmak isteyip istemediğinizdir. Başkalarını boşverin, eğer siz iyi bir senaryo yazarı olabileceğinizi düşünmüyorsanız ‘gaza gelmeyin’. Kimse bundan hoşlanmaz. Senaryo yazmak için arzulanızla iletişime geçin ve yazmadan önce gerçekleştirmeniz gereken bu adımı gerçekleştirin. Böyle daha iyi hissedeceksiniz.

 

 

 

 

 

 

2. “Daha önce yapılmıştı” bahanesi

 

Senaryo yazmamanın en iyi yollarından biri de bulduğunuz fikrin daha önce başkaları tarafından bulunmuş olduğunu anlamanızdır. Bir kafeye gidin ve etrafınıza bakın. Binlerce işsiz Starbucks’ta ya da Cafe Nero’da oturmuş birbirlerine benzeyen senaryolar yazıyorlar.

 

 

 

3. Facebook, internet pornosu, Google hastalığı, yemek/moda bloggerlığı

 

İnternet sizlere senaryo yazmanız için adeta açık büfe malzeme sunar. Hiç tanımadığınız birinin Facebook albümlerinden bikinili fotoğraflarını görüp ilham alabilirsiniz (!). İnterneti bir aile eğlencesi olarak değil, birçok malzeme bulunacak bir hazine gibi görün.

 

 

 

 

 

 

4. Senaryo yerine roman yazın

 

İşte size senaryo yazmamanın en iyi yollarından biri çünkü roman yazmak senaryo yazmaktan daha zordur. Bir senaryoda “kız usulca iç çekti” diyebilirsiniz ve bunu hayata geçirebilirsiniz fakat bir romanda o iç çekişi 3 sayfada anlatmanız gerekebilir.

 

 

 

 

 

 

5. Senaryo yazmayla ilgili bir kitap okuyun

 

Senaryo yazmaya dair içinizde yanan ateşi söndürmek istiyorsanız nasıl senaryo yazılacağına dair bir kitap okumalısınız. Bu kitapların çoğu size pratik önerilerde bulunurlar; ancak ilham veremezler. Bunun için yazmaya başlamanız ve çok çalışmanız gerekli.

 

 

 

 

 

6. Senaryo yazma dersleri alın

 

Senaryo yazma sınıflarında yazan - yazamayan birçok insanla birlikte olacaksınız. Bu da sizin yaratıcılığınızı öldürmekle kalmayacak senaryonuzu belli kalıpların içine sokmanıza neden olacak.

 

 

 

 

 

7. Bir senaryo yazma yazılımı satın alın

 

Senaryo yazma konusunda motivasyona ihtiyacı olan birine tavsiye edebileceğim bir şey değil, senaryo yazma sınıflarıyla aynı şey aslında. Ama yine de yazar olmayan birçok insan bu yazılımları satın alarak bu yolda bir adım attığını hissedebilir.

 

 

 

 

 

 

8. Bir günce tutun

 

Birçok insan size günce tutmanın senaryo yazmak için hayati önem taşıdığını söyleyebilir. İstiyorsanız tutabilirsiniz ama bence şart değil. Günce tutmak senaryoya dahil etmemeniz gereken şeyleri bir kenara ayırmanız için iyi olabilir.

 

 

 

 

9. Senaryo yazmaya başlamak isteyenlere başka farklı tavsiyelerde bulun

 

Başkalarına verebileceğiniz en iyi tavsiye kendi deneyimlerinize dayanan tavsiyedir, daha önce size verilen tavsiyeler değildir. Yani burada okuduklarınızı uygulamadan kimseye tavsiye etmeyin.

 

 

 

 

 

10. Ödül konuşması/röportajı fantezisi

 

Ödül salonunun kırmızı koltuklarında otururken En Orijinal Senaryo ödülünü vermek üzere adınızı okuduklarında kamera size yakınlaşır ve o muhteşem ödülü almak üzere sahneye çıkarsınız. Ödülünüzle kırmızı halı üzerinde onlarca kameraya poz verirken eski sevgilinizin yüzünü düşünün. Sizi asıl motive edecek olan bunlardır. Bol şans!









 

 


Çeviren: Ceren Kavak

 

 

Yorumlar

Yorum Gönder


Biz genclerin ihtiyacı olduğu her şeyi bizlere paylasdiginiz için size kocaman teşekkürlerimizi sunarız değerli hocam !!!

39%
61%

Tan senaryo yazmaya karar vermiştim... Ancak teknik anlamda zayıf olduğum için google teknik bir araştırma yaptım ve "senaryo_" yazdığımda karşıma direkt senaryo ekibi, senaryo sınıfları, setleri, vs. geldi benim ihtiyacım olan bu değildi daha sonra sayfanızı gördüm okuduklarım benim nereden baksanız 3-4 yılda kafamı kurcalayan olaylardı ve bunların kararını vererek yazınızı okumak yani tam anlamıyla "Evet ben bu mazeretleri aştım " demek güzel ir duygu...
Teşekkürler sabitfikir ekibi...
RMD

36%
64%

Yeni yorum gönder

Diğer Haber Yazıları

İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali (İTEF) İtalya Özel programıyla sanatseverlerin karşısına çıkıyor. 23-27 Ağustos 2021 tarihleri arasında ekranlara gelecek olan etkinlikler sayesinde İtalya'ya ve İtalyan edebiyatına uzanan yeni bir yol açılacak.

 

 

Sanat Kritik’in yeni podcast serisi, Seval Şahin’in editörlüğünde dinleyicilerle buluşuyor. “Yaz Sıcağında Bir Esinti” başlıklı serinin ilki 120. doğum yıldönümü vesilesiyle Ahmet Hamdi Tanpınar’a ayrıldı. Dergâh Yayınları’nın desteğiyle hayata geçen projeye farklı alanlardan birçok yazar, şair, sanatçı ve akademisyen katıldı.

Kültür Sanat Şehir dergisi Z, 5. kez okur karşısında. Zeytinburnu Belediyesi tarafından yayımlanan tematik dergi, “kütüphane” konusunu mercek altına alıyor. 508 sayfa boyunca insanlık tarihinin bilinen en eski dönemlerinden günümüze kadar farklı kültürlerde kütüphanenin seyri, kütüphanenin unsurları, kütüphaneciler, kütüphane sahipleri ve kütüphane literatürü inceleniyor. 

Türk edebiyatının usta ismi Sait Faik Abasıyanık'ın hatırasını yaşatmak amacıyla her yıl bir öykücüye verilen "Sait Faik Hikâye Armağanı" bu kez Şermin Yaşar'ın oldu.

 

Sosyal medya paylaşımları, konuşmalar, anketler, veriler gösteriyor ki pandemi günlerinde evde geçen zamanın ciddi bir kısmını kitaba ayırdık. Türkiye ve dünya genelinde İNSAMER'in yaptığı araştırma kitap yayımı ve okuma oranlarındaki artışa odaklanıyor. Kitapyurdu ve Idefix sitelerinden alınan veriler de korona istatistiklerine katkı sunuyor.

 

 

 

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.