Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Haber

Haber

Nobel Alice Munro'nun oldu!



Toplam oy: 836

İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi tarafından verilen ve dünyanın en prestijli ödülleri arasında gösterilen Nobel Edebiyat Ödülü'nün bu yılki sahibi Alice Munro oldu! 1931 doğumlu Kanadalı yazar, daha önce pek çok kez Nobel'in favorileri arasında gösterilmişti. 2009 yılında yine çok prestijli bir edebiyat ödülü olan Man Booker'a değer görülen Munro, kısa bir süre önce "yazmayı bırakabileceğini" açıklamıştı. 

 

Türkçede Kaçak (2006, Goa Basım Yayın), Bazı Kadınlar (2011, Can Yayınları) ve Çocuklar Kalıyor (2012, Can Yayınları) kitaplarıyla bilinen Munro'nun yaşayan en iyi kısa öykücülerden biri olduğu konusunda hemen hemen tüm eleştirmenler hemfikir. Hatta birçok uzman, Munro'yu "çağımızın Çehov"u olarak tanımlıyor. Eserlerinin merkezine doğup büyüdüğü toprakları, Kanada'yı, yerleştiren Munro, derin ve karmaşık kadın karakterler yaratmadaki ustalığıyla tanınıyor.


Eleştirmen Leah Hager Cohen Munro hakkında şöyle diyordu: "Öykülerini okurken, 'Munro benim aklımdan geçenleri nasıl bilebilir?' diye düşünüyorum. Aslında Munro'nun yaptığı, büyük bir alçakgönüllülükle bir duyguyu paylaşmak, sizi bir başka dünyaya çekmek, bir başkasının ritmiyle size soluk aldırmak, bir başkasının gördüklerini kendiniz görüyormuş duygusunu yaşatmak."


 

Tahminler Murakami diyordu

 

Resmi açıklamadan önce tahmin listeleri edebiyat dünyasında konuşulurken, ünlü İngiliz bahis sitesi Ladbrokes, Japon yazar Haruki Murakami’yi bu yıl da Nobel Edebiyat Ödülü için favori gösteriyordu. Listede adı geçen isimlerin pek çoğu önceki yıllarda da tahminler arasındayken, kimi sürpriz isimler de ortaya çıkmış görünüyordu. Listede isimleri geçen diğer yazarlar şöyleydi: Svetlana Aleksijevitj, Joyce Carol Oates, Peter Nadas, Jon Fosse, Ko Un, Assia Djebar, Thomas Pynchon, Adonis, Philip Roth, Amos Oz, Ngugi Wa Thiog’o, Milan Kundera, Umberto Eco, William Trevor, Javier Marias, Cormac McCarthy, Darcia Maraini, Nuruddin Farah, Salman Rushdie, Margaret Atwood ve Don DeLillo. 

 

Nobel Edebiyat Ödülü hakkında

 

1901'den bu yana 105 Nobel Edebiyat Ödülü verildi. Ülkemizden bu ödüle değer görülen tek bir isim var: Orhan Pamuk. Ancak Türkiye'den Nobel Edebiyat Ödülü için sürekli adı geçen iki isim daha vardı: Yaşar Kemal ve Leylâ Erbil.


Bugüne dek ödülü alan bu 105 kişiden yalnızca 13'ü kadın. Ödül, dört kez iki kişi arasında paylaştırıldı. Bugüne dek ödüle değer görülen en genç isim, 42 yaşındayken Rudyard Kipling idi. En yaşlı isim ise 88 yaşında ödüle değer görülen Doris Lessing oldu. 


Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Haber Yazıları

İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali (İTEF) İtalya Özel programıyla sanatseverlerin karşısına çıkıyor. 23-27 Ağustos 2021 tarihleri arasında ekranlara gelecek olan etkinlikler sayesinde İtalya'ya ve İtalyan edebiyatına uzanan yeni bir yol açılacak.

 

 

Sanat Kritik’in yeni podcast serisi, Seval Şahin’in editörlüğünde dinleyicilerle buluşuyor. “Yaz Sıcağında Bir Esinti” başlıklı serinin ilki 120. doğum yıldönümü vesilesiyle Ahmet Hamdi Tanpınar’a ayrıldı. Dergâh Yayınları’nın desteğiyle hayata geçen projeye farklı alanlardan birçok yazar, şair, sanatçı ve akademisyen katıldı.

Kültür Sanat Şehir dergisi Z, 5. kez okur karşısında. Zeytinburnu Belediyesi tarafından yayımlanan tematik dergi, “kütüphane” konusunu mercek altına alıyor. 508 sayfa boyunca insanlık tarihinin bilinen en eski dönemlerinden günümüze kadar farklı kültürlerde kütüphanenin seyri, kütüphanenin unsurları, kütüphaneciler, kütüphane sahipleri ve kütüphane literatürü inceleniyor. 

Türk edebiyatının usta ismi Sait Faik Abasıyanık'ın hatırasını yaşatmak amacıyla her yıl bir öykücüye verilen "Sait Faik Hikâye Armağanı" bu kez Şermin Yaşar'ın oldu.

 

Sosyal medya paylaşımları, konuşmalar, anketler, veriler gösteriyor ki pandemi günlerinde evde geçen zamanın ciddi bir kısmını kitaba ayırdık. Türkiye ve dünya genelinde İNSAMER'in yaptığı araştırma kitap yayımı ve okuma oranlarındaki artışa odaklanıyor. Kitapyurdu ve Idefix sitelerinden alınan veriler de korona istatistiklerine katkı sunuyor.

 

 

 

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.